Hei, se on RUOKAA!

Pari päivää sitten käyty keskustelu toisen allergisen lapsen äidin kanssa:
Minä:“Meillä syödään tällä hetkellä muroja aamuin ja illoin. Meille sopii maissi! Leo niin rakastaa murojansa ja syö niitä aina sanoen vain ham ham ja oikein nautiskelee.”
Kaveri:“Ihan huippua, että teillä sopii nyt maissi ja pieni pääsee herkuttelemaan!” 
Eilen käyty keskustelu erään äidin kanssa: 
Kaveri:“Meillä syödään munakasta, suolattomia ja sokerittomia muroja, sokeritonta jogurttia, hedelmiä sekä puuroa vaihdellen aamu -ja iltapaloina. En voisi kuvitellakaan tarjoavani lapselle aina yhtä ja samaa.” 
Minä:“Mm, aivan.. Meillä syödään maissimuroja aamuin illoin.” 
Kaveri:“Ootko siis jostain löytänyt sokerittomia ja suolattomia?!” 
Minä:“Suolaa niissä on.”
Kaveri:“Munuaiset eivät tykkää! Ei näin pienen munuaiset kestä vielä suolaa sellaisia määriä. Et voi syöttää suolaa sisältäviä muroja tämän ikäiselle lapselle.”
Tyydyin toteamaan, että meillä ne vaihtoehdot ovat aika vähissä. 
 
  
Eilisen keskustelun vuoksi tänään kertoessani eräille, kuinka meillä syödään aamuin illoin muroja olin heti toteamassa “Kyllä, meillä syödään muroja aamuin illoin. Epäterveellistä, suolaa jne. Tiedän!”. Tähän eräs kommentoi, että näin rajoitetulla ruokavaliolla ei kukaan ala nipottaa. Se on RUOKAA! 
Ja tottahan se on. Kun sopivia ruoka-aineita on muutama hassu, niin suolasta nipottaminen on loppujen lopuksi turhaa. Meillä on valittavana suolaiset murot = kylläinen lapsi tai murojen pois jättäminen = nälkäinen lapsi. Aika helppo päätös siinä kohti. Minä tekisin äitinä aivan erilaisia ratkaisuja, jos se olisi mahdollista. Varmasti meilläkin syötäisiin kananmunaa, hedelmiä ja puuroja, jos sellaiset sopisivat tälle lapselle. Minusta suola on kuitenkin paljon pienempi paha, kuin pahoinvoiva lapsi terveellisemmistä vaihtoehdoista.
Sitä huomaa heti olevansa puolustuskannalla, kun jollekin jotain kertoo. Niin moni tuomitsee meidän yksipuolista ruokavalioo, sokeria tai suolaa. Tästä päästään siihen, että ruokasuositukset on syystä ja tosissaan kehotan jokaista noudattamaan näitä suosituksia. Ei niitä ole turhaan vauvoille ja taaperoille laadittu. MUTTA mm. meidän kohdalla ei voida mennä suositusten mukaan. Meillä nämä on ruoka-aineita, jotka takaavat lapseni kylläisyyden ja energiansaannin. 
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *