Allergisen Lapsen Allerginen Äiti?

Olen tainnut jossain vaiheessa kirjoitellakin, kuinka olen huomannut lapsen myötä itsekin olevani allerginen monelle ruoka-aineelle. En tiedä johtuuko se siitä, että asiaan on herännyt vai voisiko esim. väsymys/stressi saada oireita voimistumaan. Toki olen ollut läpi elämäni useammalle ruoka-aineelle allerginen; viimeiset vuodet lähinnä muutamalle raa’alle vihannekselle, useammalle hedelmälle, pähkinöistä osalle sekä joillekin mausteille. Sen lisäksi toki muutamat siitepölyt ja pitkä lista eläinallergioita. 

Jossain vaiheessa kokeilimme Leolle granaattiomenaa ja sen kokeileminen jäi siihen, että itse oireilin sitä leikatessa ja käsitellä niin pahasti, että en halua edes ajatella mitä seuraava kerta tekisi. Seuraavana iski todellisuus pähkinöiden kanssa; saattaa sisältää pähkinää -suklaan oireet olivat niin kovat, että tosissani mietin TYKSiin lähtöä. Tämän jälkeen eräänä iltana söimme soijakastikkeessa olevaa broileria ja henkeä ahdisti. Soijan kanssa reaktio sai uusiakin ennenkö tajusin, että se on oikeasti se soijakastike. Olin jo aiemmin reagoinut soijajogurttiin ja soijajuomiin, mutta soijakastiketta olen aina sietänyt; ilmeisesti määrä sen verran vähäisempi. Enää se soijakastikekaan ei siis sovi. Aloittaessani työt kohtasin todellisuuden omena ja päärynäallergiastani; en pystynyt edes kuorimaan ja leikkaamaan niitä oireilematta. Tällä hetkellä, toivottavasti siitepölyjen ristireagoinnin vuoksi, en oireilematta pysty istumaan edes samassa pöydässä näiden omenien ja päärynöiden kanssa (silmien kutina ja pienet yskät ovat siis päivittäisiä). Viimeisimpänä minulta on tippunut maito pois; sen poisjättäminen (okei, en vältä piilonimiä ja paristi olen sortunut leipään, joka sisältää piimää) on vienyt pois mm. pahoinvointia ja vatsakipua, jotka ovat olleet minulle arkipäivää jo jonkin aikaa. Jos olisin fiksu, niin kananmunan jättäisin myös kokonaan pois; keitettyjä tai paistettuja kananmunia en enää ollenkaan himoitse, koska niiden jälkeinen olo on kurja. Tällä hetkellä lähinnä kananmunaa tulee jossain leivonnaisissa ja muissa. Eilen totesin myös, että peruna kannattaisi jättää pois; närästys oli jotain kamalaa sen syömisen jälkeen. 
Kuten huomata saattaa, niin listani ei suinkaan ole pienentymässä vaan kasvaa tasaiseen tahtiin. En todellakaan tiedä, mutta itse epäilen kovasti, että stressillä ja väsymyksellä on oltava tässä osansa. Kun miettii Leoa ja hänen suolistonsa kuntoa, niin emme me vanhemmatkaan varmaan voi täysin tervesuolistoisia olla ja heikko suolisto voisi hyvinkin reagoida tällä tavoin väsymykseen ja muuhun. Ainakin luulisin. 

Vuosi sitten olin vakaasti sitä mieltä, ettei meillä vanhemmilla ole kuin yksittäisiä allergioita ja suolistot ovat kunnossa. Rehellisesti voisin sanoa, että juuri tällä hetkellä tuntuu jollekin muulle. Tällä menollahan minäkin elän pian peuralla ja pensasmustikoilla, jos tahdon voida hyvin! No ei vaiskaan; onneksi sinne on vielä pitkä matka! 
Olen miettinyt myös, että mahtaako tämä olla omalla kohdallani allergiaa vai esim. ärtyneen suolen oireyhtymä. Tai sitten tässä on vähän molempia mukana, koska kyllä osa on selkeästi allergiaa, kun käy hengitysteihin tai saa ihoa kutisemaan.  Ehkä joskus, kun tuo lapsi alkaa voida paremmin, niin minulla on aikaa viedä itseni lääkäriin ja oikeasti alkaa miettimään, mikä itselläni on. Tai sitten nämä kaikki ovat jo siinä vaiheessa kadonneet, kun väsymys ja stressi helpottaa.
Onko muilla puhjennut allergioita aikuisena?
Onko ne olleet yhteydessä esim. väsyyn tai stressiin? 
Ovatko ne poistuneet enää ikinä? 
Kommentit (25)
 1. Katri / Kotonajakaupungilla
  18.4.2018, 19:32

  Itselläni ei ole nuorena ollut mitään allergioita, mutta ihan viime vuosina olen aina keväisin saanut pyyhkiä märkiä silmiä ja niistellä nenää. Jollekin siitepölylle varmasti olen allerginen.

  Poika oli pienempänä herkkä maitotuotteille, mutta se on onneksi mennyt ohi.

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   19.4.2018, 18:36

   Onneksi pojan allergia on väistynyt! 🙂 Niinhän ne monesti tuppaa tekemään, että iän myötä menee pois 🙂

   Ja keväisin on jos jonkinmoista siitepölyä ja tästä vuodesta kai aika pahaakin povailtu.

 2. Kuulostaa hurjalta ja ensimmäiseksi tulee mieleen kyllä tuo mainitsemasi stressi. Usein ihminen liikaa pelätessään ja stressatessaan alkaa saamaan psykosomaattisia eli valeoireita. Eikä kyllä mikään ihme että teidän kohdalla alkaa epäillä jo aivan kaikkea.

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   19.4.2018, 18:37

   Johtuu mistä tahansa, niin oireita se valitettavasti aiheuttaa :/ Mutta jos olisi vain stressin tekemää, niin nämä voisi joskus vielä helpottaa omalla kohdalla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *