ALLERGIAPERHE; meidän Runebergin tortut

Tänä vuonna pääsin kokemaan, kuinka Runebergin tortut (ja laskiaispullat) pomppivat esille vähän kaikkialta; mainoksista, kaupan hyllyiltä ja myös ihmisten puheista. Meillä on seinällä kalenteri, johon merkitään lääkärit, harrastukset ja muut merkittävät asiat sekä yliviivataan menneitä päiviä. Tämä on itseasiassa helpottanut arkeamme paljon, kun Leo tietää missä päivässä mennään ja milloin tapahtuu mitäkin. Jokatapauksessa muutama päivä sitten sieltä kalenterista löytyi Runebergin päivä ja lapseni huudahti iloisesti:”Silloin saa niitä torttuja!”.

MUUTU TÄSSÄ NYT SITTEN TORTUKSI; meidän Runebergin tortut

Runebergin torttuihin kuuluu olennaisena osana mantelit, keksinmurut ja muut. Minä en kuitenkaan voinut alkaa lähestymään tätä torttua perinteisestä suunnasta, koska yksinkertaisesti lapsellani ei ole siihen vaadittavia raaka-aineita. Pohdittuani asiaa jonkin aikaa, niin mielessäni kuitenkin kypsyi ajatus muffinseista, joiden päälle tulisi vadelmaa sekä tomusokeri-kuorrute.

Ei niistä aivan perinteikkään tortun näköisiä tullut, mutta hyviä kuitenkin ottaen huomioon käytettävissä olevat raaka-aineet. Joten taas kerran tämä äiti onnistui ja muutti pojan rajoittuneen ruokavalion ainekset tortun muotoon.

Muffinsit syntyivät Erikoisen Hyvää -bloggaajan ohjeella. Hänen sivuilleen on ilmestymässä jossain vaiheessa tällainen meillä käytössä oleva hyvin pelkistetty resepti. Voisi sanoa, että käyttämämme resepti on muunnos hänen Muffinikuusi -reseptistään. Tai sitten muffinikuusi on muunnos tästä hyvin pelkistetystä; ihan miten päin asiaa tahtoo ajatella. Mutta jos pelkistetty muffini kiinnostaa, niin seurailkaa Erikoisen hyvää -blogia, koska sinne se aikanaan ilmestynee. Muutenkin kyseistä sivustoa kannattaa kurkata, jos kaipaa erityisruokavalioihin sopivia maistuvia reseptejä.

MEIDÄN OMAT RUNEBERGIN TORTUT

Tortuista tuli herkullisia, ei voi muuta sanoa. Ja ihan kivan näköisiäkin.

Mikä pääasia; meillä on tänä vuonna omat Runebergin tortut.

Pahviset kuppikakkuvuoat osoittautuivat erinomaisiksi tähän tarkoitukseen. Tortut saivat hiukan korkeutta verraten muffineihin. Ja kun päälle pisti murskattuja vadelmia sekä tomusokerikuorrutetta (joka tehty Lidlin tomusokerista, jossa pitäisi olla pelkkää sokeria), niin erehyttävästi näistä tuli Runebergin tortun näköisiä.

VÄHÄLLÄKIN SAA PALJON AIKAAN

Yritän tällä postauksellani taas osoittaa, että oikeasti yllättävän vähällä saa monenlaista aikaan. Leolla on 20 sopivaa ruoka-ainetta, joista osa saattoi kaatua viime viikon sairasteluiden yhteydessä; aika näyttää, miten niiden käy toipuessa. Siitä huolimatta meillä on tänään muututtu Runebergin tortuiksi, jotka kelpaavat tuolle lapselle vallan mainiosti. On muistettava, että tämä allergiset lapset monesti innostuvat näkemistään herkuista tai ruoista, mutta eivät he osaa sanoa miltä niiden kuuluisi maistua. Joten silloin mennään ulkonäkö edellä; kun se näyttää edes suunnilleen samalle, niin sen on oltava sitä samaa mitä mainokset mainostavat. Lopputuloksena meilläkin on onnellinen 4-vuotias, joka saa elämänsä ensimmäisen Runebergin tortun tänään. Eikä se vaatinut, kuin meidän tavalliset muffinit vähän erilaisessa vuoassa kera muussattujen vadelmien ja tomusokerin.

sairaudet allergia ruokavaliot lapsi
Kommentit (3)
 1. katri/Kotona ja kaupungilla
  3.2.2020, 18:21

  Sä osaat kyllä loihtia kaikenlaista ihanaa pienestä valikoimasta! <3
  Itse olen tehnyt vain perusohjeella. Käytän niihin usein silikonista muffinivuokaa. Se on olltu näppärä.
  Eilen testasin muffinivuoissa tehdä muffineita tiikerikakun ohjeella 😀

  https://www.kotonajakaupungilla.fi/

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   4.2.2020, 16:51

   Kiitos ihanasta kommentista <3 Tiikerikakku -muffinit kuulostaa aivan ihanalle! Aivan varmasti herkullisia 🙂 Ja silikoninen muffinivuoka on kätevä; siihen teen itsekin tavallisesti muffinit.

 2. Runebergintorttu (gluteeniton, maidoton, munaton) – Erikoisen Hyvää
  25.1.2022, 14:16

  […] Valmistamiseen et kuitenkaan tarvitse välttämättä donitsivuokaa, sillä taikina toimii hienosti myös tavallisissa muffinikupeissa, kuten Vauhtihirmun elämää bloggari Elina totesi tehdessään moniallergiselle pojalleen sopivat upeat Runebergin tortut. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *