ALLERGIAPERHE: Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit

Joulupukki ajatteli meidän tahtovan vohveleita, joten hän kantoi lahjapaketissa meille Iloleipurin silikoniset vohvelimuotit (tsekkaa esim. Martinex, jos kiinnostuit). Valitettavasti joulupukki ei tuonut mukanaan sopivaa reseptiä vohveleille, joten ei auttanut muu kuin alkaa luomaan sellaista. Googletin ja vertailin vohvelireseptejä; kananmunia, vehnäjauhoja ja maitoa sisältäviä sekä vastapainona vegaanisia ja gluteenittomia, sekä kaikkea siltä väliltä. Itselle vohvelit olivat täysin vieras asia, en ole tehnyt kertaakaan elämässäni niitä enkä oikeastaan voi väittää monesti syöneenikään, joten ihan ensimmäisenä täytyi yrittää selvittää, että mihin vohveleiden maku sekä koostumus perustuu. Ja sen jälkeen alkaa miettiä käytettävissä olevia ainesosia sekä hyväksyä, ettei meidän sopivilla vielä toistaiseksi voi saada kohonneita yksilöitä (siihen auttaisi mm. leivinjauheen sopiminen kummasti).

GLUTEENITTOMAT JA VEGAANISET VOHVELIT

Vohveleita täytyi kuitenkin saada. Pyöriteltyäni tarpeeksi montaa reseptiä päässäni, mietittyäni pojalle sopivia ainesosia (tiputtaen pois ne, jotka eivät sovi itselleni) ja pähkäiltyäni riittävästi koin olevani valmis keittiön puolelle kokeilemaan. Ja niin me söimme tänään vohveleita; koko perhe yhdessä, täysin samoja vohveleita! Gluteenittomat leipomiset tuottavat itselleni vielä pientä päänvaivaa; en ole ihan vielä sinut mm. psylliumin ja jauhojen käyttäytymisen kanssa. Olen kuitenkin luottavainen, että näihin kaikkiin tottuu ajan kuluessa. Nimittäin mm. psyllium on meille vielä aivan uusi tuttavuus ja vielä en ole täysin sinut sen sielunelämän kanssa.

Silikoninen vohvelimuotti oli ihan todella kätevä tapa valmistaa vohveleita ja sen peseminen jälkikäteen oli ihanan yksinkertaista. Itselläni vohvelit eivät ainakaan jääneet lainkaan kiinni ja niiden irroittaminen oli helppoa.

Jos Leolle sopisi leivinjauhe, niin näistä olisi saanut kohonneempia todennäköisesti. Joten, jos leivinjauhe sopii, niin sitä kannattanee mukaan laittaa. Nämä olivat aika lättänöitä vohveleiksi, mutta se ei kyllä haitannut ainakaan itseäni, koska maku oli hyvä. Nämä vohvelit maistui itsellekin, vaikka en ole oikein oppinut vielä hirssin makuun. Rasvaisia herkkuja, mutta vohveleiden kuulunee ollakin aika rasvaisia ymmärtääkseni. Näissä ei ole lainkaan lisättyä sokeria eikä nämä sitä olisi kaivannutkaan; banaani ja kookos toi aivan riittävästi makeutta.

VOHVELIT; meidän perheen yhteinen aamupala

Nämä vohvelit pääsevät todellakin jatkoon ja näistä tulkoon yksi osa meidän yhteisiä aamupaloja jatkossa. Koska olihan se upeaa tuon reilu 4-vuotiaan mielestä, kun syötiin aivan samoja vohveleita koko porukalla! Meidän aamupaloihin kuulukoon jatkossa vohvelit, pekoni ja pensasmustikat; noin tiivistettynä. Toki tänään aamupalapöydässä oli myös mm. viinirypäleitä, joita Leokin pystyy syömään satunnaisesti sen 1-2kpl, appelsiinia hän voi maistella satunnaisesti 1/3 viipaletta ja banaaniakin hän sai pienen siivun. Joten tästä kattauksesta lapseni sai mehua ja vadelmahilloa lukuunottamatta maistella kaikkea. Vadelmahillo oli minulle, joka olen valitettavasti allerginen päärynäsoseelle.

Pakko sanoa, että on aivan huikeaa kun tuon lapsen ruokavalio laajenee ja sitä myöten se tekee mahdolliseksi monia asioita; mm. yhteiset vohvelit! Ja samalla sietokyvyn kasvaessa on mahdollistunut erinäisten asioiden maistelu, kuten tänä aamuna appelsiinin sekä viinirypäleiden. Niitä ei voi syödä jatkuvasti eikä säännöllisesti, joten sopivien ruoka-aineiden listalle niillä ei ole asiaa, mutta ne eivät myöskään kaada enää pakettia vaan tekevät elämästä mukavampaa.

Vohvelit

Ainekset (12 annosta)

400 ml
Kookosmaito (18% rasvaa)
70 g
Rasvaa (Keiju [maidoton, lisäaineeton])
1/2 kpl
Banaani
1 rkl
Psyllium
1,5 dl
Hirssijauho (Viljatuote)

Tee näin:

 

  1. Sulata margariini mikrossa
  2. Muussaa banaani haarukalla
  3. Sekoita kookosmaito, sulatettu margariini sekä banaani keskenään
  4. Lisää psyllium ja sekoita
  5. Anna taikinan turvota n. 10min
  6. Lisää jauhot ja anna jälleen turvota hetki

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Asettele silikoniset vohvelimuotit uunipellille ja kaada taikina niihin. Anna vohveleiden olla uunissa n. 15 min (uunista riippuen). Vohvelit saavat tässä vaiheessa jonkin verran väriä ja kiinteytyvät kasassa pysyviksi, mutta saavat olla vielä pehmoisia.

Kaada vohvelit uunipellille leivinpaperin päälle (kuviopuoli ylöspäin) ja laita vielä uuniin paistumaan n. 10min ajaksi (jälleen uunista riippuen). Vohvelit saavat kauniin värin ja paistuvat kypsiksi; jäävät kivan pehmeiksi, mutta kasassa pysyviksi.

P.S Kuten sanottu, niin todennäköisesti leivinjauhe olisi kohottanut näitä kivasti.

treeni-ja-ravinto reseptit allergia
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *