Allergia, astma, kuulonalenema, korvakierre jne

Kaikkee sitä Leolla pitääki olla”  tuumasi eräs ihminen minulle WA:ssa kerrottuani tämän päiväisestä korvalääkäri-käynnistä. Hetken sitä pyörittelin päässäni ja tajusin, että tuo ihminen on aivan oikeassa. Kaikkea on pitänytkin osua tälle yhdelle ja samalle lapselle. Suolisto-oireista ja allergiasta tämä meidän tiemme on alkanut heti syntymän tietämillä; sen lisäksi on mahtunut ne monet selittämättömät kuumeen nousut, korvakierre, “streptokokki joka lieneekin jotain muuta” -sairastelut, astma, aisteissa on toisinaan jotain pahasti pielessä ja nyt viimeisimpänä on epäiltävä ihan tosissaan vasemman korvan kuuloakin eli mahdollinen kuulonalenema. Alkaa tuntua, että menemme yhdestä jutusta toiseen ja hetkeäkään emme ehdi hengähtää välissä. Mitä kaikkea Leolla sitten on ehtinyt olla?

 

TOINEN KORVA EI KUULE? KUULONALENEMA?

Olisiko se ollut 4kk neuvola, jossa ensimmäisen kerran todettiin, ettei Leo reagoi vasemmalla korvallaan. “Aina näin pientä lasta ei vain kiinnosta” – minulle todettiin. Sama tulos on saatu joka kerran neuvolan kuulon testauksessa siitä saakka; vasen korva ei tunnu reagoivan. Nyt 3-vuotis neuvolassa terveydenhoitaja kehotti kysymään asiaa korvalääkäriltä seuraavalla kerralla ja tänään sitten pääsin kysymään mielipidettä. Hän oli sitä mieltä, ettei vielä ole järkevää testata kuuloa sen suuremmin, koska kuuro tuo lapsi ei missään nimessä ole. Vuoden päästä on kyseisen lääkärin mukaan huomattavasti fiksumpaa tehdä kuulotestit ja niiden perusteella alkaa miettimään jatkoa.

Meillä on vasemman korvan heikkokuuloisuus ihan suvussa kulkevaa ja aika epäilyttävästi näyttää sille, että myös Leo on sen saanut osakseen. Toki vielä on aivan liian aikaista tehdä mitään suurempia johtopäätöksiä, mutta aika vahvastihan se alkaa sille näyttää kun ei kerta tuolla vasemmalla saada reagointia aikaan ja oikean puolen piippauksiin reagoi salamana. Välillä tuntuu, kuin puhuisi kuurolle korvalle, MUTTA tämän ikäisellä sekin toki on mahdollista ilman mitään oikeaa ongelmaa. Mutta tässä kohti on todettava, että aika näyttää kuuleeko lapseni vasemmalla korvallaan ja kuinka paljon hän sillä kuulee. Lähinnä oletuksena on, että kyseessä voi olla kuulonalenema, jos jotain.

KORVAKIERRE

Itse lasken korvakierteen alkaneen kesällä 2016 eli Leon ollessa alle vuoden ikäinen. Sen jälkeen tuli muutamat tulehdukset ja ensimmäinen  putkitus olikin syksyn 2016 aikana. Sen jälkeen tuli yksi tulehdus, jota hoidettiin sinnikkäästi tipoilla sekä kortisonilla; välttäen ab-kuuri. Syksyllä 2017 putket irtosivat, korvat tulehtuivat aikalailla heti uudelleen ja sen vuoksi ne päädyttiin putkittamaan pikimmiten uudelleen. Viimeisin eli kolmas putkitus tapahtui kevät/kesä 2018, kun putket irtosivat – korvat tulehtuivat heti – putkitettiin kolmannen kerran. Nyt uudet putket ovat olleet kolme kuukautta ja toistaiseksi ne ovat vielä hienosti paikallaan.

 

 

MYSTEERIKUUMEET

Leolla oli vuoden iän tietämillä ihmeellisiä kuumeita, kun kuume nousi helposti 40 asteeseen asti eikä mitään muita oireita ilmestynyt. Tuo ajanjakso on itselle niin sumua, etten pysty sanomaan tarkkaa määrää, mutta monta kertaa niitä oli. Yksi sellainen jos olisi vielä tullut, niin olisimme silloin saaneet lähetteen TYKSiin tutkimuksiin immuunipuolustusta ja muuta ajatellen. Sitä yhtä ei sitten enää ikinä tullut vaan ne loppuivat. Niille ei ikinä löytynyt mitään selitystä tai muutakaan; ne olivat vain kuumetauteja, joissa ei ollut mitään kaavaa eikä ne tarttuneet ikinä keneenkään muuhun. Muistan, kuinka ne itseä kyllä pelotti; oli järkyttävää, kun pienellä lapsella nousi kuume korkeaksi eikä sitä ikinä seurannut mitkään muut oireet vaan oli oikeasti pelkästään se kuume.

STREPTOKOKKI TAI MIKÄ LIE

Leo on syönyt kolme eri mittaista pätkää ab:ta steptokokkiin. 1/17, 1/18 ja 7/18; aina eri mittaisen kuurin ja lopulta streptokokki on todettu negatiiviseksi pepussa. Oireet eivät kuitenkaan ole ikinä olleet ne tyypillisimmät ja tänä kesänä lääkärillämme heräsi epäilys, että olisiko kuitenkin jotakin muuta kuin streptokokkia. Hän lähetti meidät TYKSiin, jossa lääkäri oli samaa mieltä ja laittoin nyt ainakin ensimmäisenä lähetteen suolistopolille. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, mikä niiden kovien oireiden takana on ellei streptokokki, mutta toivon mukaan TYKSistä saisimme nyt apua ja tätä alettaisiin selvittämään. TÄÄLTÄ pääset halutessasi lukemaan kesän fiiliksiä “streptokokista”, jonka silloin epäilimme olevan sitä itseään. Nyt parhaillaan on jälleen vahvoja merkkejä ilmassa ja pahoin pelkään, että sama on jälleen iskemässä; on se mitä tahansa, niin jotain hirveää se ainakin on. Toivon, että merkit eivät pitäisi paikkansa ja voisimme jättää väliin moiset oireilut.

ALLERGIA JA ASTMA JA SUOLISTO-ONGELMAT

Näistä löytyykin koko blogin pituudelta juttua. Allergiat iskivät aikalailla heti kuvioihin suolisto-oireisena. Astmaattista oireilua oli ensimmäisen kerran jo 2016 keväällä ja sen jälkeen infektioiden yhteydessä. Säännöllinen lääkitys aloitettiin syksyllä 2017. Suolisto-ongelmien kanssa menemme lokakuun alussa TYKSin suolipolille, josta toivon saavani lapselleni jotain apua. Jokuhan tuossa suolistossa on pakko olla häikkänä, kun ei se vain toimi kuten kuuluisi. Allergia, suolisto-ongelmat sekä astma ovat ollet Leon riesana liki koko tuon lapsen pienen elämän enemmän tai vähemmän ja olemme kulkeneet kovan tien tällä polulla.

AISTIT JA NEUROLOGIAN PUOLI

Juuri varasin Leolle ensi kuun alkupuolelle ajan neurologille, jotta saisin varmistuksen tämän kaiken olevan normaalia ja ihan ok tai vaihtoehtoisesti jotain tutkimuksia johonkin suuntaan. Leolla on välillä aistit aika pahasti sekaisin ja toisina päivinä ei sitten mitään. Välillä ei reagoida mihinkään, välillä aivan kaikkeen kutisevasta paidasta kipeään polveen. Aistinsäätelystä olen kirjoitellut TÄÄLLÄ jo kertaalleen ja vieläkään minulla ei ole enempää sanottavaa; palaan tähän meidän lokakuisen neurologilla käymisen jälkeen. Aistien lisäksi nyt taitojen kehittyessä ja karttuessa alkaa havaita pelottavia “poissaoloja tästä maailmasta”. Ne ovat oikeasti aika pelottavia hetkiä, kun lapsi joka tekee 100 palan palapelejä semi helposti ei kykenekään yht’äkkiä yhdistämään edes pientä palapeliä tai edes yhtä palaa sieltä. Tai pyydän Leoa hakemaan haarukan ja lusikan; hän pyörii ympyrää keittiössä tietämättä lainkaan mitä hänen pitäisi hakea. Näiden asioiden kanssa suuntaamme neurologille ja toivon mukaan saamme ammattilaisen mielipiteen asioihin.

ONHAN SIINÄ YHDELLE LAPSELLE KERRAKSEEN

Ei sitä varmaan tarvitse yhtään enempää todeta, kuin että eiköhän tässä alkaisi olla jo yhdelle lapselle ihan tarpeeksi kaikkea?

sairaudet allergia lapsen-astma infektiotaudit
Kommentit (1)
  1. Oletko ajatellut yhtään lastasi kun postaat hänen sairaskertomuksiaan ja diagnoosejaan nimen ja kasvojen kanssa koko maailmalle?
    Ei kauhean kiva homma, koulukiusaus, tulevat työnanajat yms.
    🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *