Lääkärikäynti ja rotaatio
Kävimme viikko sitten Helsingissä lääkärillä Leon kanssa. Ennakkofiiliksiä kirjoittelin täällä pari päivää ennen lääkärille menoa. Odotukset toki olivat jälleen korkealla; mitä nyt kannattaisi tehdä, kokeillaanko jotain, saisinko vastauksia lisää vai lähdetäänkö jotain vielä tutkimaan. Mitä lääkärikäynti sitten antoi meille?
- Saimme lähetteen laajoihin ulostenäytteisiin, joiden keräämisen pääsemme aloittamaan vihdoin huomisesta ja ensi viikon alussa ne lähtevät tutkittavaksi. Näistä tulen kirjoittamaan ihan oman postauksenkin, kunhan olemme saaneet näytteet kasaan ja jäämme odottelemaan vastauksia. Näissä näytteissä kuitenkin pitäisi näkyä bakteerit, loiset, suoliston kuntoa jne
- Lääkitykset pidetään toistaiseksi ennallaan, niitä mietiään uudelleen ulostenäytteiden tulosten saamisen jälkeen. Joten lääkkeitä menee edelleen neljästi päivässä mm. allergiaan, astmaan sekä refluksiin.
- Ruoka-jutuissa lähdetään kokeilemaan rotaatio-mallia ruokavalion laajentamiseksi, siitä lisää alempana.
- Yhtenä tärkeimpänä toteamuksena “turha odotella ihmeitä, ottakaa rauhassa ja yritetään keksiä jotain sekä ajan korjata osansa”.
ROTAATIO-RUOKAMALLI
Rotaatiomalleja on hurjan monia erilaisia. Yleensä rotaatio otetaan käyttöön, kun lapselle on vaikeaa löytää sopivia ruoka-aineita.
- Yksi yleisimpiä lienee malli, jossa otetaan maanantaina yksi ruoka, tiistaina toinen, keskiviikkona kolmas jne. Ensimmäisellä viikolla määrät ovat hyvin pieniä ja viikko viikolta määrää nostetaan, kunnes ruoka-aine voidaan vapauttaa käyttöön.
- Yksi tapa on ottaa uusi ruoka-aine maanantaina, toinen keskiviikkona ja kolmas perjantaina sekä edetä samalla idealla kuin yllä
- Rotaatio voidaan toteuttaa myös esim. ottamalla maanantaina ja torstaina jotain uutta hyvin pieni määrä sekä pitämällä niiden määrät pieninä useampi viikko
- Shokkirotaatio on yksi vaihtoehto; silloin elimistöä yritetään hämäyttää ja ruoka-aineita otetaan heti suoriltaan iso annos käyttöön. Tämä on aika äärimmäistä ja käytetään, kun on suuria vaikeuksia saada mitään sopimaan
- Lisää rotaatiosta voi lukea mm. Allergialasten -verkkosivustolta
Leolta tippui hirssi pois ja se oli aivan kaiken ruokailun pohjana. Sen tippuminen oli suuri vastoinkäyminen ja kovaa pohdintaa on nyt viimeinen viikko käyty, että millä ihmeellä se korvataan ruokailussa. Lääkärimme kehoitti kokeilemaan tietynlaista rotaatio-mallia, vaikka aiemmat kerrat ovat olleet aika epäonnisia. Olemme nyt yksi kerrallaan tuomassa ruokavalioon uusia ruoka-aineita; maa-artisokka, vadelman määrän kasvatus, tattarin määrän kasvatus, parsakaali, amarantti, lohen määrän kasvatus. Maa-artisokka rysäytettiin melkein päivittäin mukaan, kun taas esim. parsakaalin kanssa tullaan aloittamaan pienistä määrin kaksi kertaa viikossa. Tämä ei ole se tyypillisin rotaatio-malli, mutta tämä voisi olla Leolle sopiva malli. Toivotaan parasta, pelätään pahinta!
Mitä ilmeisimmin maissista on turha haaveilla, vaikka se reilu vuosi sitten olikin ruokavaliossa ja sillä siitä nyt haaveiltiin. Sen verran kipeää teki eilen illalla, kun maissia syötiin päivällisellä pastan muodossa, joten se tippui heti kättelyssä pois. Mutta se on vain yksi takapakki tässä rotaatiossa ja vielä on toivoa, että tämä voisi sujua tällä kertaa 🙂 Nimittäin jotain tuolle lapselle olisi saatava sopimaan, jotta vatsa saadaan täyteen jatkossakin ja olot pysymään hyvinä. Maissi-pettymyksestä huolimatta näyttäisi sille, että maa-artisokka ja vadelma ainakin voisivat hyvinkin olla sopivia. Tässä nyt tavoitellaan ihan puhtaasti sitä, ettei mitään muuta enää kaatuisi liiallisten määrien vuoksi pois ja saataisiin edes pienissä määrin useampaa ruoka-ainetta sopimaan. Jos useampi sopisi edes pienissä määrin, niin se aina vähentäisi eniten menevien määriä ja turvaisi niiden mukana pysymistä. Katsotaan, mitä tästä tulee; kuten sanottu, yksikään rotaatio ei ole tuottanut Leolla tulosta ainakaan aikaisemmin.
VERTAISTUKI
Kun pahin kriisi on päällä, niin itselläni ei ainakaan tahdo oma pää toimia aivan täysillä ja silloin apu on tarpeen. Tälläkin kerralla sitä jotenkin jumittui epätoivoon ja tuntui, ettei keksi edes mitään, mitä lähtisi kokeilemaan. Onneksi on vertaistuki. Vertaistukea löytyi tällä kertaa Allergialapset -ryhmästä Facebookista. Sinne kun kirjoitti aloitukset epätoivoissaan ja pyysi apua, niin jo alkoi tulla ideoita kokeiltavista ruoka-aineista; alkaen luumusta ja loppuen kenguruun. Niitä kommentteja lukiessa tuntui, ettei oikeasti ole yksin vaan ympärillä on ihmisiä, jotka auttavat hädän hetkellä. Sieltä saatujen ideoiden pohjalta sitten lähdin miettimään, mitkä ovat olleet meillä kokeilussa kauan aikaa sitten ja mitkä voisivat olla potentiaalisia kokeiltavia. Lopulta minulla oli hieno lista mahdollisia kokeiltavia kasassa; ravintorikkaita ja/tai täyttäviä ruoka-aineita. Vertaistuki on kultaa!
HYVÄKSYMINEN
Sitä aina hetkellisesti kuvittelee, että tilanne on helpottanut ja uskottelee itselleen, että hyväksyy tilanteen. Todellisuus on kuitenkin, että en minä ainakaan ole toistaiseksi pystynyt tätä kaikkea hyväksymään. Lääkäri kuitenkin osasi hienosti ja samalla kannustavasti muotoilla sen todellisuuden, että ihmeitä on turha odotella; tämä nyt vain on tätä, kunnes joku keksii jotakin millä auttaa lapseni vointia. Olen monesti sanonut, että diagnoosi voisi helpottaa asioiden käsittelyä ja niiden hyväksyntää. Diagnoosia ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi ja siksi täytyy vain yrittää hyväksyä. Se on kuitenkin vaikeaa, kun lasta sattuu aivan liikaa ja aivan liian usein. Saa nähdä, mikä tuo meille avun; syyn selviäminen joku kaunis päivä, aika joka vahvistaa suoliston vaiko joku aivan muu?