Taltuta syksyn väsymys
Olen joskus vuosia sitten kärsinyt seuraavasta kuviosta: Elo-syyskuussa aloitan innostuneesti syksyn, lokakuussa askel hidastuu ja marraskuussa olen jo niin väsynyt ja mieli apeana, että en jaksaisi yhtään mitään. Tämä sama kuvio toistui joka syksy, enkä aluksi edes tajunnut sitä. Onneksi tästä on enää jäljellä haalea muisto.
Syysväsymyksen hävitti kirkasvalolamppu. Ero entiseen oli huikea. Ei väsymystä, ei apeaa mieltä. Tämän ymmärrettyäni en enää suostu syksyyn ilman valoa. Suurin testi tuli eräs syksy, kun ihmissuhteissa oli murheita ja tein samaan aikaan graduani ja töitä. Ja jaksoin oikein hyvin. En usko, että tilanne olisi ollut sama ilman lamppua.
Kaamosväsymys aiheuttaa alakuloisuutta, ruokahalun muutoksia (kuten himo hiilihydraatteihin), vireystason laskemista, ärtyisyyttä, keskittymisvaikeuksia ja unisuutta. Kaamosväsymystä tai -uupumusta ei pidä sekoittaa siihen, että ei ole nukkunut tarpeeksi ja sen takia väsyttää. Pitkään jatkuneet vajaat unet ja univelka aiheuttaa nimittäin aivan samanlaisia tuntemuksia. Samoin verensokerin pitäminen tasaisena on olennaista, koska alas ja ylös heittelevä verensokeri väsyttää myös. Kaamosoirehdinta on yleensä pahinta marras-tammikuussa eli pimeimpään vuodenaikaan.
Kirkasvalolampuksi ei sovi mikä tahansa loisteputki. Ostaessa lamppua pitäisi selvittää, että siinä on vähintään 2500 luksia. Lampun pitäisi myös olla CE-merkitty, sertifioitu ja hyväksytty valohoitolaitteeksi.
Parhaimman tehon saa, jos lamppua käyttää aamulla. Tämä siksi, että kirkasvalo katkaisee melatoniinin tuotannon, jota kehomme erittää pimeänä aikana. Aloitan itse kirkasvalohoidon syyskuun loppupuolella tai ihan viimeistään lokakuun alussa. Pidän lamppua päällä aamuisin yleensä noin tunnin ajan. Lamppuun ei tarvitse katsoa suoraan kohti, vaan se voi olla jossain lähellä kuitenkin niin, että valo osuu silmiin. Silmien kautta valo pääsee käpyrauhaseen, jossa melatoniinin tuotanto pääasiassa tapahtuu. Lampun tehosta riippuu, kuinka kaukana tai lähellä lamppua on oltava. Itselleni on kätevintä, että lamppu on kooltaan pienehkö, jotta sen voi ottaa työpaikalle mukaan.
HUOM! Jotkut lääkkeet ovat valolle herkistäviä, eikä kirkasvaloa pitäisi käyttää samanaikaisesti kyseisten lääkkeiden kanssa (varmista lääkäriltä!). Kirkasvalohoitoa ei suositella myöskään silloin, jos on silmän linssin tai verkkokalvon sairaus. Joillain yksittäisillä henkilöillä kirkasvalohoito on aiheuttanut manian tai hypomanian oireita, jonka vuoksi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivien tulee suhtautua varovaisesti kirkasvalohoidon käyttöön (Lääkärikirja Duodecim, kaamosmasennus).
Lisää tietoa kaamosmasennuksesta voit lukea täältä.