Kiropraktiikalla apua stressiin ja kipuun

Onko selkääsi ikinä koskenut niin, että särkylääkkeet ovat korkeintaan olleet hetken huojennus? Entä oletko tuntenut käsissä puutumista ja pistelyä tai onko päätäsi särkenyt, kun niska on niitannut jumiin? Minulla on. Useita kertoja.

ID-100230000

Olen aiemmin ravannut hierojalla, lääkärillä, syönyt särkylääkkeitä ja relaksanttia, useimmiten tuloksetta. Onneksi ei enää tarvitse, sillä vuosia sitten löysin avun nimeltä kiropraktikko.

Kiropraktikko on erikoistunut hermoston sekä tuki- ja liikuntaelinten toimintahäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon.

Selkärangan toimintahäiriöt, kuten lukkiumat, voivat aiheuttaa voimakasta kivun tunnetta muualle kehoon keskushermoston välityksellä. (Suomen kiropraktikkoliitto)

Mutta miksi keho junttaa kiinni?

Kehomme on luotu liikkumaan. Kuten tiedämme, istuminen ja liikkumattomuus on täysi vääryys kehon näkökulmasta ja stressi kropalle. Yhtä lailla liiallinen kuntoilu on fyysinen stressitekijä, samoin unen puute ja erilaiset tulehdukset.

Koska mieli ja keho vaikuttavast toisiinsa, kaikenlainen henkinen stressi aina huolista työstressiin vaikuttaa kehoomme. Lihakset jännittyvät pinkeiksi ja kehon hormonaalinen tasapaino järkkyy.

Henkisten ja fyysisten stressitekijöiden lisäksi altistumme kemiallisille stressitekijöille, kuten ilmansaasteille, kemikaaleille tai huonolle ravinnolle (esim. sokeri, pitkälle jalostetut ruuat). Nämäkin vaikuttavat kehoomme.

Olihan siinä jo syitä.

Kun kroppa vetää kunnolla jumiin, tuloksena on kipu. Kipu taas on signaali, joka käynnistää kehossa stressireaktion. Kipuhan on kaikin puolin inhottavaa, mutta sen tehokas hoito on erittäin perusteltua myös siksi, että se vähentää elimistöön kohdistuvia stressireaktioita.

Kuka pelkää kiropraktikkoa?

Ja sitten ikuisuusaiheeseen, että onko kiropaktikolla käynti turvallista ja taittaako se niskat nurin. Tämä pelko perustunee siihen, että joskus ajat sitten on ollut olemassa kouluttamattomien puoskareiden villit vastaanotot. Voi olla että on vieläkin olemassa naksauttelijoita, joiden käsittelyssä saa kylmää kyytiä. Mutta he ovat asia erikseen.

Koulutetut kiropraktikot ovat yliopistotutkinnon suorittaneita terveydenhoidon ammattilaisia. Kiropraktikoiden koulutuksesta iso osa on samaa, mitä lääkäreiksi opiskelevillakin. Toiseksi, kiropraktikon ammattinimike on nykyään suojattu ja Valviran hyväksynnän alla.

Itse hoitotapahtumahan on nopea ja kivuton. Ensimmäisellä kerralla kiro tekee haastattelun, jotta hän pääsee kärylle fyysisestä tilastasi. Sen jälkeen hoito kestää yleensä noin 15 minuuttia.

Kaikkein tärkeintä on, että ei jätä hoitoa yhteen kertaan ainakaan silloin, jos on huonossa hapessa. Yleensä pari kolme kertaa pitää käydä melko tiheään, jonka jälkeen hoitokertojen väliä pidennetään. Tämä kaikki riippuu tietysti siitä, menetkö kiropraktikolle ennaltaehkäisevään hoitoon vai pää kainalossa. Myönnän, että itse olen kuulunut tuohon jälkimmäiseen sakkiin ajatuksella kun mikään muu ei auta, kiropraktikko auttaa. Paitsi että nyt ajattelin jatkossa mennä käsittelyyn jo ennen kuin kroppa huutaa hoosiannaa.

Lähintä kiropraktikkoa voi etsiä Suomen kiropaktikkoliiton sivuilta, Kiropraktikot.fi -sivuilta tai googlesta (tarkista aina pätevyys Valviran sivuilta). Itse käyn Simo Poutasella, koska hänhän on aivan älyttömän hyvä.

Kannattaa muuten katsastaa kiropraktikko Kristian Ekströmin blogi, jossa on paljon asiaa mm. stressistä. Ja Kristianin kirjasta Simply Well saa kättää pidempää siihen, kuinka pysyä terveenä ja energisenä.

Kuva.

hyvinvointi kipu
Kommentit (4)
  1. Hei!
    OIen ollut selkäydinkanavan ahtauman leikkauksessa, kivut olivat kovat ennen leikkausta ja veti ihan jalkaan saakka. Jo v. 2009 oli ls-rangan röntgenkuvassa reilu kaarinivelartroosi. Minut on kahdesti MRI-kuvattu ja toisen jälkeen suositeltiin heti leikkausta, koska alin aukko oli ihan ummessa. Hermo oli tarttunut kiinni lihaskalvoon. Leikkaus tehtiin ennen joulua ja kipuja on edelleen. Lisäksi selästä tuli jäykempi kuin ennen leikkausta. Käyn kerran kuussa naprapaatilla selän LPG-hoidossa, auttaa vähäksi aikaa. Sain ohjeeksi tehdä askelkyykkyjä, teen niitä joka päivä 50-60. Lisäksi olen joogannut kotona pari vuotta, se venyttää hyvin. Särkylääkkeistä ei juuri apua, Burana 600 mg, Panacod ja nyt vielä kokeeksi Lyrica, jota en mielellään käyttäisi. Minulle tehdään uusi MRI-kuvaus tässä kuussa ja uusi rtg ensi kuussa, jonka jälkeen on lääkärin aika. Naprapaatti sanoi, ettei kannata enää leikata selkää, ei tule paremmaksi ja missään nimessä en saisi antaa tehdä luudutusleikkausta, koska selkä voi olla parempi pari vuotta, mutta ranka etsii kierron sitten muualta. Ihmettelen, että kun hermo on vapautettu, miksi kivut jäivät ja vieläkin vetää vasempaan jalkaan. Voiko olla kulumaa vai ovatko lihakset ihan jumissa, en ole nimittäin käynyt elämäni aikana kuin kerran nuorempana yhden hierontajakson. Erilaisia hoitoja kyllä kokeiltiin ennen leikkausta, fysikaalisessa TENS, lymfahoito, venytys, OMT:lla kävin, sain vain hieman apua ja sittenhän paljastuikin MRI:ssä siis syy. Mutta miksi siis kivut jäivät? Olisiko minun järkeä käydä naprapaatilla ja mitä hän tekee?

  2. Korjaus edellisen tekstin viimeiseen lauseeseen, tarkoitin siis kiropraktikkoa enkä naprapaattia, sori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *