Miten ottaa huomioon introvertin piirteitä työssä?
Jokainen introvertti toivoo saavansa työskennellä niin, että työympäristö tai tavat työskennellä eivät ole jatkuva kuormituksen lähde. Ihannetapauksessa introvertti pääsee myös käyttämään omia luontaisia vahvuuksiaan.
Uskon että tämä voi tulla todeksi useassa työssä, etenkin asiantuntijatyössä. Mutta se edellyttää ymmärrystä, tahtoa ja avointa keskustelua työnantajan ja työntekijän välillä.
Mitä esihenkilön pitäisi tietää introverteistä?
Jotta esihenkilö saisi introvertista parhaan esiin, hänen on hyvä olla tietoinen joistain introverteille tyypillisistä piirteistä. On tietenkin selvää, että ihminen ei ole vain yksittäinen temperamenttipiirre, mutta jos hän on vahvasti introvertti tai ekstrovertti, se tulee tavalla tai toisella esiin myös työskennellessä.
Kaikki alla olevat piirteet eivät päde kaikkiin introvertteihin, mutta ovat melko yleisiä:
- Pitävät siitä, jos saavat syventyä johonkin tehtävään.
- Haluavat tietää ja ymmärtää miksi jokin asia tehdään, ennen kuin lähtevät työskentelemään tehtävän parissa.
- Työskentelevät parhaiten, kun eivät ole aikapaineen alla.
- Työskennellessään eivät pidä jatkuvasta työhön puuttumisesta ja sen valvomisesta. Mikromanagerointi häiritsee eikä edistä työskentelyä.
- Tietävät asioista yleensä paljon enemmän kuin mitä tuovat esille. Introvertilta kannattaa kysyä mielipiteitä ja ideoita. Ota kuitenkin huomioon seuraava kohta.
- Tarvitsevat aikaa ajattelemiseen ennen kuin muodostavat mielipiteen täysin uudesta asiasta tai ennen kuin lähtevät työskentelemään jonkin isomman tehtävän parissa. Anna introvertin tutustua tarpeeksi ajoissa käsiteltävään asiaan esimerkiksi ennen kokousta.
- Pitävät itsenäisestä työskentelystä. Eivät välttämättä ole parhaimmillaan silloin, kun jotain asiaa pitää työstää isommassa ryhmässä. Erityisen häiritsevää voi olla, jos joku seisoo selän takana katsomassa työskentelyä.
- Eivät ole mieluusti huomion keskipisteenä. Älä vedä introverttia ison joukon keskipisteeksi ainakaan yllätyksenä.
- Tarvitsevat yleensä hiljaisen työympäristön keskittymiseen, jossa ei ole vaarana joutua jatkuvasti keskeytetyksi. Tämä on tietenkin sidoksissa itse työtehtävään ja pätee etenkin asiantuntijatyössä.
- Voivat vaikuttaa aluksi hiljaisilta ja etäisiltä. Introvertit ottavat uudessa porukassa usein ensin tarkkailijan roolin ennen kuin lämpenevät rupattelemaan enemmän.
Introvertti, kerro milloin olet parhaimmillasi
Introvertti voi löytää edellä olevalta listalta asioita, joiden toivoisi toteutuvan omassa työssä tai olevan eri tavoin. Jos esihenkilöön on edes jonkinlainen keskusteluyhteys olemassa, hänelle kannattaa kertoa, millä tavoin työskennellessä on yleensä parhaimmillaan. Tällöin esihenkilöllä on mahdollisuus ottaa näitä seikkoja huomioon työnkuvassa tai töiden järjestelyssä. Muutosta voi edesauttaa se, että asian esittää myönteisessä näkökulmassa:
Olen parhaimmillani, kun…
Innostun, kun…
Opin parhaiten, kun…
Parhaiten olen onnistunut, kun…
Tätä näkökulmaa voi hyödyntää myös työhakemuksen ja -haastattelun yhteydessä. Silloin tulee kertoneeksi, millainen työskentelytyyli ja työympäristö saa parhaat puolet itsessä työntekijänä esille. Jos organisaation työskentelykulttuuri on rakennettu vahvasti ekstrovertille sopivaksi, on todennäköisesti kummallekin osapuolelle parempi, että se tulee ilmi jo hakuvaiheessa.
Lue myös
Introvertin vastavoima kiireelle ja kovalle tahdille
Introverttipiirteistä, työstä ja vapaudesta
Introverttien informaation prosessointi ja aivotoiminnan eroja
Seuraa blogia Facebookissa
Kuva: Nordwood Themes
Lähteinä käytetty:
Buckingham, M. 2022. Love+Work. Harvard Business Review Press
Olsen Laney, M. 2002. The Introvert Advantage. How Quiet People Can Thrive in an Extrovert World. Workman Publishing