Suurissa häissä

Yle uutisoi lauantaina 11.3.2017 poikkeuksellisista häistä. Koska morsian on työkaverini, sain itsekin ilon olla läsnä yhdessä kumppanini kanssa. Nämä häät olivat kenties Suomen suurimmat vierasmäärän mukaan laskettuna. Kallion kirkko täyttyi viimeistä penkkiriviä myöten 500-600 häävieraasta. Kakkua oli tilattu lähes 50 kiloa, keksejä kolmisenkymmentä pakettia ja suklaapastilleja useampi kilo.

Poikkeuksellisiksi näitä häitä ei kuitenkaan tehnyt vierasmäärä, vaan muoto, jolla ne toteutettiin. Kyseessä oli harvoin Suomessa käytetty morsiusmessu. Siinä avioliittoon vihkiminen tapahtuu osana ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Tämä messu oli raikkaasti ja rennosti toteutettu, musiikista huolehti bändi ja virret etenivät svengaten. Vierailla oli lupa halutessaan nousta liikkumaan ja lapsille oli varattu leikkipaikka kirkosta. Tunnelma oli lämmin ja leppoisa. Silti jumalanpalveluksen sisällöstä ei ollut tingitty.

Tämä tilaisuus oli iloisen hääjuhlan lisäksi myös yleissivistävä kokemus monelle, jolle kristillisen uskon sisältö ja jumalanpalveluksen muodot ovat vieraita. Sulhasen sanoja lainaten: ”Jumalanpalvelus on.. kulttuurin, estetiikan, aatehistorian ja filosofian kudelma” Tämän kaiken ymmärtämistä helpottamaan oli laadittu morsiusmessun käsiohjelma, jossa avattiin messun eri osien merkitystä. Niille, jotka eivät halunneet osallistua ehtoolliseen, oli vaihtoehtona siunaus. “Tulkoon sinulle onnellinen ja hyvä elämä, pappi sanoi”, kertoi yksi juhlavieras.

Hääjuhlassa tärkeää on, että juhlat ovat morsiusparin näköiset. Monet tuskailevat vieraslistan ja budjetin rajojen kanssa. On pakko rajata, keitä voi kutsua ja ketkä jätetään ulkopuolelle. Tämä pari tahtoi kutsua kaikki (onneksi myös minut), ja kun kyseessä on iso kirkko, se oli helposti mahdollista. He halusivat tarjota vieraille kakkukahvit, jotka nautittiin kirkossa muiden häävieraiden kanssa seurustellen. Pienellä budjetilla mentäessä niistäkin voi luopua. On siis mahdollista mennä naimisiin juhlavasti suuren vierasjoukon saattamana halutessaan lähes ilman kustannuksia. Kirkko (tai muu seurakunnan tila), pappi ja kanttori ovat maksutta seurakuntalaisten käytettävissä.

Morsiusmessun käsiohjelman ensimmäisellä sivulla oli hääparin kirjoitus vieraille. Se päättyi näin: ”Olemme täällä tänään, koska rakastamme toisiamme ja haluamme sitoutua elämään yhdessä. Kiitos, että olet mukana suuressa juhlassamme toivomassa ja rukoilemassa meille onnellisia yhteisiä vuosia!” Ja juuri niin tapahtui. Oli vaikuttavaa olla todistamassa, kun monisatapäinen vierasjoukko toivoi hääparille onnea rukoilemalla heidän puolestaan ja siunaamalla heidän avioliittonsa. Niin valtava määrä siunausta ja hyvän toivotusta ei olla vaikuttamatta. Ainakin se vaikutti minuun. Kosketettuna poistuin kirkosta aurinkoiseen kevätpäivään nostamaan maljat tuoreelle avioparille omilla pienillä jatkoillamme.

Lue lisää: http://yle.fi/uutiset/3-9503822

Kuva: Lotta Numminen

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *