Masennus ja parisuhde- mitä ihmettä meille tapahtuu?

Pari auringonlaskussa

Keittiön pöydälle lojuu avonainen pussi ruispaloja. Makuuhuoneen ovi pysyy kiinni iltapäivään saakka. Puhelimessa vastaamattomien WhatsApp-viestien pino kasvaa. Öisin hiljaiset askeleet kuuluvat olohuoneesta. Huoli kasvaa kasvamistaan. Mitä kumppanille on tapahtunut, miten meidän arki on muuttunut tällaiseksi?

Noin joka viides suomalainen kokee jossain elämänsä vaiheessa masennuksen. Masennus on siis hyvin yleinen sairaus. Hetkellinen, lyhytaikainen alakuloinen tai surullinen mieliala ei kuitenkaan ole osoitus masennuksesta, vaan mielialahäiriöihin luokiteltava masennus kehittyy useimmiten pidemmällä aikavälillä.  Masennukseen liitetään pitkäkestoinen mielialan lasku ja usein joukko erilaisia psykosomaattisia oireita, kuten tunne-elämään, uneen ja ruokahaluun liittyvät muutokset. Masennus luokitellaan oireiden mukaan lieväksi, keskivaikeaksi tai psykoositasoiseksi.

Parisuhteessa masennusoireet näkyvät useimmiten parin vuorovaikutuksessa. Toinen kokee usein kumppanin muuttuneen sellaisilla tavoilla, jotka vaikuttavat parisuhteeseen, eikä se olekaan ihme. Yleensä kumppanilta odotetaan aloitekykyä ja positiivista osallisuutta yhteisestä arjesta. Muutokset itsessä tai kumppanissa voivat saada parisuhteessa aikaan voimakkaita tunnereaktioita ja ristiriitoja, etenkin silloin, kun ei vielä ihan olla ymmärretty, mistä on kyse.

Masennuksen mukanaan tuomat muutokset voivat vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Muutokset seksuaalisessa halussa ovat hyvin tyypillisiä masennusoireiselle. Masentuneen kumppanin käsitys itsestä ja läheisyydestä saattaa muuttua voimakkaasti negatiivissävytteiseksi, ja tämä vaikuttaa parisuhteen läheisyyteen ja seksuaalisuuteen. Myös muutokset sosiaalisissa suhteissa ovat tyypillisiä, esimerkiksi ennen laajasta harrastevalikoimasta nauttinut ihminen saattaa haluta olla viikkokausia yksin.

Miten tukea masentunutta kumppania?

Masennuksella on uskomaton taikavoima saada ihminen kuvittelemaan itsestään, että hänen arvonsa muiden ihmisten ja myös kumppanin silmissä on lähes pakkasella. Olisi tärkeää, että masennusoireiden kanssa elävä voisi saada kumppanilta tukea hankalien tunteiden ja oireiden keskellä. Miten voisi tukea kumppania, joka tuntuu kerta toisensa jälkeen lipuvan tavoittamattomiin jonnekin omaan harmaaseen maailmaansa?

1) Kysy kuulumiset joka päivä. Ole edelleen kumppanistasi kiinnostunut ja läsnä. Yritä löytää kumppanistasi ne puolet, joita masennus ei ole muuttanut ja kerro niistä ääneen kumppanillesi.

2) Tarjoudu auttamaan avun hakemisessa ja vaikka lähtemään mukaan vastaanotolle. Joskus kynnys avun hankkimiseen itse voi olla suuri.

3) Pidä kiinni itsellesi tärkeistä ja hyvää mieltä tuottavista asioista ja ihmisistä arjessa. Sinulla on oikeus huolehtia itsestäsi, iloita ja rentoutua vaikeinakin aikoina. On tavallista, että masentuneen kumppani voi väsyä ja tarvita apua. Hae rohkeasti tukea itsellesi läheisistä, ammattilaisista ja vertaisjärjestöistä.

Masennuksen hoidossa käytetään usein lääkehoitoa ja psykoterapiaa. Uusimmissa tutkimuksissa on tullut  esille, että joskus pariterapia on yhtä tehokas hoito masennukseen kuin yksilöterapia. Jos toinen kumppaneista sairastaa masennusta, pariterapiaan on mahdollista saada hoitavalta lääkäriltä B-lausunto ja Kelan tuki. Kumppanilla voi olla iso merkitys ja vaikutus masennusoireisen kuntoutumiselle!

Tukea mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailevien läheisille tarjoaa Finfami ry. https://finfami.fi/

 

Kirjoittaja Riina Nissinen on  Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Tukea parisuhteeseen, kun perheessä on sairautta- toiminnassa. https://parisuhdekeskus.fi/tietoa-sairauksesta/

Lähteet:

Moisio, M. 2018. Toivon kirja masennuksesta. Otava

https://mieli.fi/mielenterveys-koetuksella/masennus/keinoja-masennuksesta-toipumiseen/¨

hyvinvointi parisuhde mielenterveys
Kommentit (13)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *