Riittävän hyvää arkea

Käytettyjä kahvikuppejaEsimieheni antoi vuoden aluksi armollisen ohjeen, että tänä vuonna on huomattava työssä se, mihin riittää riittävän hyvä. Ikuiselle suorittajalle tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta samalla tiedostan, kuinka arvokasta riittävän hyvän arvostaminen arjessa on.

Kukaan meistä ei pysty jatkuvasti antamaan sataa prossaa kaikkeen ja suoriutumaan niin työstä kuin vapaa-ajasta kymppi plussan arvoisesti, mutta onneksi tälle ei ole tarvettakaan! Välillä työelämässä on päiviä, jolloin on tärkeää, että olen läsnä ja keskityn tekemiseen täysillä. Ne ovat niitä päivä, jolloin meillä kotona syödään valmisruokaa ja katsotaan läksyjen teon jälkeen Netflixiä, että äiti saa huilata sohvalla. Sitten on taas päiviä, kun on oikeasti tärkeää pysähtyä ja puuhata lasten kanssa ja olla se antautuva vanhempi pullataikinan tai pulkkamäen ääressä. Tällöin jäävät tiskit ja pyykit odottamaan päivää parempaa.

Meillä jokaisella on myös eri prioriteetit esimerkiksi kotitöiden arvottamiseen. Omaa mielenrauhaa järkyttää sekalaiset tavarapinot (paitsi niille varatussa paikassa keittiön pöydän päässä) mutta pölyjä pyyhitään siinä vaiheessa kun ne pyörivät ympäri kotia kuin risupallot aavikolla. Siksi on myös jokaisen itse käytävä itsensä ja kumppaninsa kanssa keskustelu siitä, mikä on meidän kotona riittävän hyvää milläkin osa-alueella.

Tämä pätee myös parisuhteeseen. Parisuhteessa kaikkien päivien ei tarvitse tai edes voikaan olla kymppi, eikä sitä kannata lähteä tavoittelemaan. Joskus seiskan tai kuutosenkin päivä on arjen hälinässä täysin ok, hyvän huomenen toivotukset ja hyvän yön pusut ovat silloin ne meidän parisuhdetta vahvistavat tekomme. Parisuhteessa pitkän ajan keskiarvo ratkaisee: kun joukossa on kympin hetkiäkin, kestää parisuhteemme ne tyydyttävän arvosanan päivätkin.

Riittävän hyvää arkea toivottaen

Laura Huuskonen

 

Kirjoittaja on Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Tukea parisuhteeseen, kun perheessä on sairautta -toiminnassa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *