Raha, rakkaus ja onni

raha_ja_rakkaus.jpg

Ystäväni, toimitusjohtaja, viestintäyrittäjä ja bloggari Unna Lehtipuu julkaisi viime viikolla viisaan kirjan rahasta, rakkaudesta ja onnesta. Kirja sisälsi tietenkin myös parisuhdevinkkejä. Se joka uskaltaa olla avoin raha-asioissa, uskaltaa usein heittäytyä avoimeksi muillakin suhteen osa-alueilla.

Lehtipuun mukaan omaisuus voi tehdä onnelliseksi, mutta eri tavoin kuin perinteisesti ajatellaan.

Omasta antamisen onnellistava ja muihin yhteyttä luova tuottosuhde on korkeimmillaan silloin, kun ihminen saa satsata varallisuuttaan itselle tärkeisiin ihmisiin ja hankkeisiin.

Kohteen tulisi jollain tavalla puhutella antajaa. Rahan lisäksi tai sijasta antaminen voi olla myös omien taitojen ja ajan antamista itselle tärkeille asioille. Onnellisuuden tunne kasvaa, kun ihminen saa mahdollisuuden osallistua muiden menestystarinoihin. Mikä ilo, jos tuo satsauksen kohde voisi olla oma puoliso!

Lehtipuun mukaan omasta muille jakaminen liittyy rahan paradoksiin. Raha lisää onnellisuutta, kun se mahdollistaa perustarpeiden täyttymisen ja nautintoa tuovat hankinnat. Mutta rahan mielihyvää tuottava vaikutus hiipuu kuitenkin pian. Kun elintaso saavuttaa tietyn tason, omaisuudesta ja hyödykkeistä saatava tyydytys latistuu.

Sen sijaan muille hyvän tekeminen, omien taitojen hiominen ja elämykset lisäävät onnellisuutta.

Omaksi hyväksi koituvan kuluttamisen tuoma hyrinä on lyhytaikainen. Lehtipuu haastaa lukijaa pohtimaan, onko hän sijoittanut ”strategiset pääomaansa” – rahansa, aikansa ja taitonsa – oikein siten, että ne palvelevat itselle arvokkaita päämääriä.

Suomalaisille yhteisön hyvinvointi on entistä tärkeämpää. Suhde kuluttamiseen ja omistamiseen on muuttumassa. Minän sijaan moni meistä pohtii laajemman yhteisön, perheen ja muiden lähellä olevien ihmisten hyvinvointia. Rahalla voi muuttaa maailmaa.

Lehtipuun mukaan lahjoittaminen on parhaimmillaan myös sijoitusbisnestä, jossa avautuu mahdollisuus kohteen muutoksen ja kasvun seuraamiseen. Tässä tapauksessa tuotto ei ole pelkästään rahallinen, vaan myös taitoihin, kokemuksiin ja sosiaalisuuteen liittyvä. Vaikka resurssit, aika, varallisuus tai taidot olisivat pienet, niillä voi aina tehdä jotain. Jokainen meistä voi muuttaa läheistensä elämää omalta paikaltaan.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *