Muutto muuttaa ihmissuhteita ja suhdetta materiaan

muutto_sini_saavalainen.jpg

Muutot vaikuttavat ihmissuhteisiin. Ne säätelevät sitä, ketkä asuvat meitä lähellä, ketkä kaukana. Nyt kuunvaiheessa muutin Seinäjoelta takaisin mieheni luo pääkaupunkiseudulle määräaikaisten töitteni päätyttyä. Kauaksi jäivät entiset työtoverit, osa sukulaisista ja moni uusi tuttavuus. Toisaalta pääkaupunkiseudulla asuvat ystävät ja sukulaiset ovat nyt lähempänä ja olen iloinen siitä esikoistani odottaessa. Seinäjoelle asumaan jääminen yksin, työttömänä ja raskaana olisi ollut kaikin puolin huono ratkaisu. Ymmärrän yhä paremmin sitä, miksi moni juuri uudelle paikkakunnalle muuttanut pienten lasten äiti tai maahanmuuttajanainen kokee yksinäisyyttä raskaana ollessaan tai pienten lasten kanssa. Jos tulevaisuudesta elämästä löytyisi jokin sopiva sauma, lähtisin varmasti tukikummiksi yksinäisille maahanmuuttajanaisille.

Muuttaminen paljastaa, miten paljon tavaraa on helppo haalia ja sen, miten vähän tiedämme, mitä meillä on. Itse olen muuttanut elämässäni useita kertoja. Kevyimmän muuttoni tein kahdella vajaalla lentolaukulla lähtiessäni opiskelijavaihtoon. Se sai minut heräämään siihen, kuinka vähällä omaisuudella loppujen lopuksi pärjään. Silloin oivalsin, että kaikesta materiaalisesta omaisuudesta saattaa tulla taakka, joka hidastaa uuteen elämäntilanteeseen hyppäämistä. Minimalismiin tähtäämisellä on myönteisenä puolena se, että se säästää luontoa ja ympäristöä. Mitä vähemmän minulla on omaisuutta, sitä vähemmän kiinnyn siihen. Ainoa hankaluus, mitä se on tuonut ihmissuhteisiin, ovat tutut, joiden tapa välittää on antaa tavaraa. Heidän on ollut vaikea ymmärtää minimalistista elämäntapaamme ja sen tuomia rajoituksia.

Muuttamisessa ja tilan uudelleen järjestelyssä ihminen joutuu samalla väistämättä kysymään, mille on tilaa elämässäni. Se miten kotimme järjestelemme, vaikuttaa siihen, onko meillä tilaa kutsua ystäviämme kylään tai mitä voimme harrastaa. Valinnat ovat hyvin konkreettisia: sohva vai kirjahyllyt; paikka lastenvaunuille vai toinen kenkäteline; kymmenen jakkaraa vai neljä selkänojallista tuolia; iso TV-taso vai enemmän tilaa muulle. Lähikuukausina joudumme mieheni kanssa järjestelemään asuntomme uudelleen ja luopumaan tarpeettomista ja tilaa vievistä asioista. Tällä kertaa ei ole kuitenkaan kysymys muutosta, vaan siitä, onko meidän elämässämme tilaa tulevalle vauvallemme. Se vaatii lähes muuttoon rinnastettavaa asioiden uudelleen järjestelemistä.

 

Terveisin Sini Saavalainen

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *