Mitkä ovat parisuhteen taikasanat?

rroihu20.jpg

Minua kiinnostavat parisuhteiden äärellä niin sanotut yhteiset nimittäjät. Ihmissuhdetyötä tekevänä kuulen niin paljon elämäntarinoita, että väkisinkin alkaa saturaatiopiste tulla näkyviin eli teemat, jotka esiintyvät usein.

Kissa kiertää kuumaa puuroa. Mikä ihme on se juttu, joka on tuo puuro. Mikä on se ydin, minkä äärellä moni meistä kulkee? Mistä tuskasta on kysymys silloin, kun toinen ei ole läsnä eikä paikalla? Ei koske, pitää itsestäänselvyytenä. On itsekäs, ei huomioi, ei ole kiinnostunut. Ja itse voi huonosti ja kipuilee, ihmettelee, miksi on paha olla, vaikka kaikki on niin sanotusti hyvin.

Minulle itselleni sanottiin taikasanat ja sitten oivalsin.

”Minä haluan sinut”

Varmaan lähes jokainen meistä haluaa, että toinen haluaa juuri minut. Ja minä haluan juuri sinut. Kaikki miten parisuhteessa ollaan ja ei olla, on noiden taikasanojen heijastumaa. Ja kipu jota koetaan, liittyy siihen, että on tultu tilanteeseen, jossa pelätään ja petytään siihen, ettei toinen osoita erityistä asemaani vaan minut hylätään monella tavalla.

Lauseen kuultuani oivalsin myös sen, miksi viimeisin sydänsuruni on ollut niin syvä ja kipeä. ”Minä haluan sinut” annettiin minulle ensin kultalautasella ja sitten otettiin sellaisella tavalla pois, mitä mieleni ei pysty ihan kokonaan vieläkään käsittämään. Tuo peruslähtökohta voidaan suhteessa karsia pois pikkuhiljaa tai sitten se otetaan rajusti. Aina se sattuu.

Kuulen työssäni usein sitäkin pohdiskelua, että tuntuiko suhteen alussakaan siltä, että jalat menivät alta. Eikö tuo kysymys ole silloinkin sitä, että mietitään, halusinko sen toisen edes suhteen alussa kokonaan vai epäilinkö jo silloin. Moni kuitenkin sitoo itsensä suhteisiin, joista ei lähtökohtaisestikaan ole ihan varma: siksi että pelkää jäävänsä loppuelämän yksin, lisääntymisikä on käsillä ja on tottunut siihen, ettei ole kaiken hyvän arvoinen.

Jos kipuilet parisuhteessasi, mieti tuota. Haluatko sen toisen? Ja oletko se, joka halutaan. Ja jos tiedät, että toinen on sinulle the Ihminen, sano se ääneen.

”Minä haluan juuri sinut” on kaunein lause maailmassa.

Terveisin, Miia Moisio

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *