Millaista tarinaa kerrot elämästäsi? – merkityksellinen elämä osa 4

img_4256.jpg

Talven armollisin kirja ruuhkavuosien keskellä kamppaileville on Hanna Kivisalon Hyvän jälki, joka koskettaa, itkettää ja lohduttaa. Se on kirja, joka on syntynyt kauniin katseen synnyttämistä hyvistä sanoista arjen keskellä. Sujuvasanainen opiskelutoverini Hanna ei kaunistellut elämää silloin vuosia sitten, kun teimme yhdessä opetusharjoittelua. Eikä hän kaunistele sitä syksyllä ilmestyneessä esikoiskirjassakaan ja siksi juuri se on niin parantava.

Sanoilla, joita käytämme on väliä, sillä niillä luomme myös omaa todellisuutta. Tulkitsemme, mitä tapahtuu ja miksi. Luomme elämästämme tarinoita, sillä janoamme elämäämme tarkoitusta.

Hyvän jälki on kirja, joka on auttanut minua katsomaan paitsi omaa elämääni, niin omaa itseäni kauniimmin. Hyvän jälki on täynnä sanoja, jotka synnyttävät uutta elämää. Valoisampaa maailmaa. Siksi se täytyy lukea. Maistiaisia voit kurkata Hannan Sekunnit ja tunnit – blogista, joka löytyy myös somekanavista.

Sanoilla, joita käytämme on väliä, sillä niillä luomme todellisuutta. Tulkitsemme, mitä tapahtuu ja miksi. Luomme elämästämme tarinoita, sillä janoamme elämäämme tarkoitusta. Tarinat ovatkin yksi vahvimpia merkityksellisyyden rakentajia. Tätä mieltä on myös bestsellerkirjailija Emily Esfahani Smith menestyskirjassaan Merkityksellisyyden voima, josta olen kirjoittanut tässä, tässä ja tässä.

Sanoilla, joita kuulemme on myös voimaa. Latistavatko ne vai kohottavat? Millaista suhdetta ne luovat toiseen? Silloin tällöin olisi hyvä pysähtyä kuulemaan millaista elämää sanat luovat ympärillemme. Ottaa omat sanat kaikuna vastaan. Olenko valmis siihen? Ottamaan omia sanojani vastaan? Pysähtyä kuuntelemaan, mistä ne nousevat.

Näkymättömyyden ja vähättelyn kokemuksia kannetaan mukanaan pitkälle aikuisuuteen puhumattakaan ivasta ja ilkeydestä. Sanoja ei tähän edes tarvita. Vain katse riittää. Sen laadun kyllä tuntee ja mieli muistaa.

Miten suuri onkaan sen merkitys millaisen katseen alla kerrot elämäsi tarinaa. Ja kuinka paljon siitä palautuukaan lapsuuteen. Näkymättömyyden ja vähättelyn kokemuksia kannetaan mukanaan pitkälle aikuisuuteen puhumattakaan ivasta ja ilkeydestä. Sanoja ei tähän edes tarvita. Vain katse riittää. Sen laadun kyllä tuntee ja mieli muistaa. Vaikka emme muistaisi sanoja tai tekoja, niin sen tunteen, mikä toinen ihminen jätti muistamme.

Siksi ajatuksemme ovat niin tärkeitä. Sillä on väliä, mitä ajattelemme elämästämme, toisesta ja itsestämmme. Millaista kuvaa katsomme? Hyvät sanat auttavat siinä. Siksi suosittelen Hyvän jälki- kirjaa ihan kaikille.

Hannan hyvät sanat auttavat näkemään sen, mikä elämässä on tärkeintä silloinkin, kun se hukkuu arjen ankaruuteen ja vaatimuksien paljouteen. Kirjan pienten tarinoiden kautta elämä näyttäytyy myötätuntoisten lasien lävitse kauniina kaikessa rosoisuudessaankin.

Ole rohkea ja valitse hyvät ajatukset. Jätä hyvän jälki maailmaan, sillä Sinä olet Hyvän jälki. Kaunis ja arvokas. 

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *