Kevätväsymys uhkaa, kuinka olisit nyt armollisempi itsellesi?

Kuva: Kevin Schmid/ Unsplash kuvapankki
 

On kevät. Valo on lisääntynyt ja luonto puhkea kukkaan yksi kerrallaan, hiljalleen. Me ihmiset reagoimme valoon ja sen lisääntymiseen monin eri tavoin. Toinen saattaa kokea vireystasonsa vahvistuvan päivä päivältä, kun huomaa kevään ja uusien alkujen versovan pihamaalla. Toinen taas saattaa kokea valon aiheuttaman vaatimuksen reippaudesta ja touhukkuudesta itselleen äärimmäisen ahdistavana ja riittämättömyyden tunteita herättävänä.

Poikkeusolot, joihin olemme tänä keväänä kaikki joutuneet, voivat koetella erityisesti myös parisuhdetta. Olemme kaikki samassa tilanteessa, jossa joudumme muokkaamaan arkeamme uudella tavalla. Olemme kuitenkin hyvin yksilöllisiä siinä, miten kriisi meitä koskettaa, millaisia keinoja tarvitsemme pärjätäksemme ja miten käsittelemme tilanteesta johtuvia tunteitamme. Omat ajatuksemme ja tunteet saattavat vaihdella päivittäin, uutisista ja omasta tilanteesta riippuen. Aivan samoin, kuin ulkona luonto on joku toinen päivä aurinkoinen ja keväinen, toisessa kohtaa lunta tupruttaa tupaan ja mieli on matala. Mahdollinen kumppanimme kokee samanlaisia ristiriitaisia tunteita, ja usein eri aikaan kuin minä. Ei siis ole ihmekään, jos parisuhteessa ajatukset ja tunteet kriisitilanteesta eivät aina kohtaa ja arjen ympyrät haastavat meitä.

Kuten tiedämme, kaikki parisuhteet ovat keskenään erilaisia. Tänä keväänä saattavat kukoistaa sellaiset suhteet, joissa suhteen liima on yhdessä ulkoilu ja liikkuminen, kun koko ympäristökin kannustaa tähän toimintaan. Toisaalta suhteessa, jossa oman tilan ottaminen ja rauhassa yksin puuhailu ovat suhteen osapuolille yhteisymmärryksessä tärkeää, voi oman kodin neliöt tuntua nopeasti ahtailta. Oman tilanteen vertailu muiden parien tilanteeseen lisää nopeasti ahdistuneisuutta. Mitä jos unohdettaisiin kuitenkin nyt vertailu ja keskityttäisiin hetkeen kerrallaan?

Tämä kevät haastaa siis meitä kaikkia, sekä yksilöinä että pariskuntina ja perheinä erityisen paljon. Tätä varten julistettiin Suomeen lauantaina 4.4. Perherauha Helsingin kaupungin, A -klinikkasäätiön, Alkon, Ylen ja MTV 3:n yhteistyöllä. Monet järjestöt ovat mukana tässä kampanjassa, niin myös Parisuhdekeskus Kataja, jonka toiminnanjohtajana saan kiitollisena toimia.

Mielestäni perherauhan tärkein sanoma on armollisuus itselle. Some saattaa täyttyä ulkoilua hehkuttavista retkikuvista, mutta on kuitenkin ihan ok kuitenkin myös haluta olla hetki sohvannurkassa tekemättä mitään. Vaikka aurinko paistaa sisään, on ihan ok vetää välillä verhot eteen ja jättää ikkunanpesu ensi kevääseen. Kenenkään meistä ei tarvitse yrittää olla kiiltokuvamaisen täydellisiä. Muistetaan hyväksyä, ymmärtää ja rakastaa itsessämme myös sitä puolta, joka ei aina jaksa, eikä tarvitsekaan jaksaa – ja ollaan yhtä armollisia mahdollisille puolisollemmekin. Ja jos väsymys tai ristiriitaiset tunteet ja käytöksemme meitä huolettaa tai tunteet meinaavat ottaa ylivallan, muistetaanhan hakea apua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään?

Lue lisää perherauhan julistuksesta: https://www.perherauhanjulistus.fi/ 

Terveisin,

Suvi Laru, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *