Joka päivä on syytä juhlaan

vincenzo-landino-02rhskqndpw-unsplash.jpg

Vietimme muutama päivä sitten tyttöystäväni kasteen vuosipäivää. Se on erityinen meille molemmille, sillä olen myös hänen kumminsa. Söimme hyvin ja vietimme aikaa toistemme kanssa. Viikko sitten ostin hänelle kukkia nimipäiväonnitteluksi, vaikken ole itse oikein koskaan osannutkaan nimipäiviä erityisinä pitää. Siinä kukkia kantaessa kuitenkin mietin, että ehkei aina tarvitakaan mitään erityistä. Ehkä silti voi juhlia. Koska kenties joka päivä, on syytä juhlaan.

Juhla -sanalla on monia eri merkityksiä. Se on jonkin muistoksi tai kunniaksi vietettävä aika, esimerkiksi päivä tai tilaisuus. Se voi olla myös jostain toisesta syystä arvokas tai muutoin arjesta poikkeava hetki. Toisaalta sillä voidaan tarkoittaa myös yleistä satunnaisempaa hauskanpitoa, yhteen kokoontumista ja ajanviettoa. Elämään juhlat puolestaan tuovat mahdollisuuden keskittyä erityisesti johonkin ja pysähtyä sen ääreen. Ne antavat luvan tuoda päivään ja hetkeen jotain erityistä. Lisäksi ne rikkovat arjen aherruksen ja rutiinit. Ovat jotain muuta.

Arki ja elämä ovat täynnä juhlan paikkoja. Olemme muun muassa päättäneet kumppanini kanssa juhlistaa jokaista kertaa, kun kumpikaan meistä saa opinnoissaan kuolleen kielen, eli Raamatun heprean, latinan tai muinaiskreikan, läpi. Syitä juhlaan voivat olla myös esimerkiksi erityisen sujuvasti mennyt aamu lasten kanssa, kauhulla odotetun työtehtävän valmiiksi saaminen, palautettu koulutehtävä, rakentavasti käyty riita tai ihan vain erityisen mukava päivä. Syitä juhlaan löytyy sieltä täältä. Vaikka joka päivästä. Eikä niiden huomaamista tarvitse odottaa vaan niitä voi rohkeasti lähteä etsimään. Kaivatessaan päättää, että tänään tahdon löytää syyn juhlaan tai huonossa hetkessä maalata sen päätyyn juhlan paikka.

Etsimällä syitä juhlaan näkee elämästä helpommin sen kauneutta sekä itsestään onnistumisen hetkiä. Tarjoaa itselleen ja suhteelleenkin syitä nauttia elämästä, tänäänkin. Ei tarvitse odottaa tiettyjä päiviä, jotta voi muistaa itseään, kumppaniaan tai suhdettaan. Ei tarvitse valita vuodesta vain muutamaa päivää, joille sitten asettaa kaikki onnistumisen paineet. Voi sen sijaan levittää sen kaiken ilon ja hyvän mitä niiltä päiviltä kaipaa ympäri vuotta, ihan tavallisenkin oloisiin päiviin.

Mikä tänään on elämässäsi tai suhteessasi sellaista, joka tarjoaa syytä juhlaan? Onko jonkin arkisenkin hetken vuosipäivä tai muutoin ihan erityisellä tavalla tavallinen päivä? Etsikää syitä, vaikka yhdessä. Miettikää mitä päiväänne on kuulunut ja miten sen juhlan hetkiä juhlistaisitte. Tai päättäkää jokin juhla lähitulevaisuuteen. Päättäkää ottaa aikaa toisillenne ja elämällenne, sillä teistä ja siitä löytyy varmasti yksi jos toinenkin syy juhlaan. Sillä jo se, että sinä tai te olette, on valtavan suuri syy juhlaan.

Juhlistavin terveisin, Mio

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *