Iho kaipaa ihoa

Kuva:  Rod Long/ Unsplash

Tätä tekstiä kirjoittaessa kesäkuinen helleaalto lämmittää ympäri Suomen saaden meidät hakeutumaan vilvoittavien vesien äärellä tai edes puiden varjoon hakemaan helpotusta. Toisaalta helle tekee kaikesta, niin omista liikkeistä, aikatauluista kuin elämänrytmistä kesäisen raukeaa. Auringon paiste saa ihon tuntumaan lämpimältä ja vie ajatuksia siihen, kuinka tärkeitä meille ihmisille kaikenlaiset ihon tuntemukset ovat.

Tiedämme monista tutkimuksista, kuinka tärkeää kosketus on pienille vauvoille tai vastustuskyvyllemme. Kosketus kertoo meille, että olemme turvassa, meistä välitetään, emmekä ole yksin. Kosketuksen terveysvaikutukset näyttävät perustuvan stressiä lievittäviin vaikutuksiin. Kosketuksen avulla elimistön hälytystilasta kertovat kortisolihormonien tasoja voidaan madaltaa ja verenpaine laskee.

Koskettaminen on ihmiselle niin tärkeää, että paitsi lohdutamme ja rauhoitamme, myös hoidamme itseämme kosketuksella. Kosketukseen pohjautuvia terapiamuotoja hyödynnetään myös esimerkiksi paniikkireaktioiden ja uupumuksen hoidossa. Kosketus onkin usein tehokkaampi kuin sanat. Mitä haavoittuvammassa asemassa olemme, sitä enemmän usein tarvitsemme kosketusta. Kosketus on meille tärkeä tapa kommunikoida.

Kulunut kevät pakotti meidät huomaamaan, millainen merkitys kohtaamisella ja koskettamisella on. Sitä ei voi korvata mikään. Kun emme pääsekään halaamaan läheisiämme, se näkyy omassa hyvinvoinnissamme ja jaksamisessamme. Jo pienille lapsille on luontevaa päästä isovanhemman syliin, ja sen rajoittaminen on ollut monissa perheissä sydäntä särkevää. Kun ystävällä on vaikeaa, ainoa oikea tapa lohduttaa tuntuu olevan halaaminen, eikä sitä pysty korvaamaan lämpimillä sanoilla. Vaikka kulunut kevät aiheutti paljon kuormitusta monissa kodeissa, jo nyt tutkimuksissa on noussut esille, kuinka kevät tarjosi myös mahdollisuuden pysähtyä ja olla läsnä. Nyt rajoitusten vähitellen poistuessa, voisimmekin haastaa itsemme muistamaan sekä kosketuksen ja lähellä olemisen että hidastamisen ja läsnäolon tärkeyden.

Myös parisuhteessa kosketukselle on oma roolinsa, jota ei voi korvata. Avoin syli kertoo sanattomasti monta tärkeää asiaa: rakastan sinua, arvostan sinua, hyväksyn sinut. Lähelläni saat olla väsynyt, tässä voit levätä. Haluan olla lähelläsi, vierelläsi on hyvä olla. Nämä sanattomat viestit vahvistavat suhdettamme ja kantavat yli vaikeiden aikojen. Iltaisin toisen kainaloon käpertyminen on yksi suhteiden arkisimpia tekoja, ja samalla yksi tärkeimmistä, jonka voimme suhteessamme tehdä.

Omaa hyvinvointia voi ylläpitää paitsi nauttien muiden kosketuksesta, myös oman ihon tuntemuksista. Meillä kaikilla on lupa tarjota kehomme kaipaamaa kosketusta myös itsellemme. Venyttely, ruoho jalkapohjien alla, kesäsade, kuuma rantahiekka tai viileä järvivesi iholla, kaikki ihon aistimukset pitävät meitä läsnä tässä hetkessä, rauhoittavat ja rentouttavat. Upotetaan siis kaikki varpaamme rantahiekkaan, kutitellaan itseämme ja toisiamme heinänkorsilla ja nautitaan siitä, miltä iholla tuntuu!

Kirjoittaja Laura Huuskonen on Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Tukea parisuhteelle, kun perheessä on sairautta -toiminnassa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *