Arjen supervoima

Kaksi käsiparia ja kaksi kahvikuppiaMikä se on se arjen sankari? Se, joka saa sinut kokemaan olevasi hyväksytty ja turvassa. Se, joka kysyy sinulta miten oikeasti voit. Se, jonka kainaloon voit käpertyä kun maailmaa potkii päähän. Se, joka näkee sinut sellaisena kuin olet. Se on se sinun ja kumppanisi parisuhde. Oletko muistanut pitää siitä huolta? Hyvinvoiva parisuhde pitää sinusta huolta.

Parhaimmillaan parisuhde parantaa sekä fyysistä, että psyykkistä terveyttä. Parisuhde myös muokkaa usein elämäntapojamme samankaltaisiksi. Kumppanin vaikutus voi näkyä esimerkiksi sosiaalisten suhteiden ylläpidossa ja siinä minkälaiseksi elämänpiiri muodostuu. Yhteiset kiinnostuksen kohteet voivat tuoda uudenlaista sisältöä elämään ja tukea sitä kautta mielenterveyttä. Enpä olisi itse arvannut minkälaista iloa ja yhteydenkokemista ja voisi tuottaa yhdessä peräkanaa metsäpolkua kävely puolison vaellusharrastukseen tutustuessa. Toisaalta myös kaveripiirin laajentuminen yhteiseksi on tuonut korvaamatonta vertaistukea lapsiperhearkeen ja harrastuskaverin miehelle.

Usein suhteeseen muodostuu vuorovaikutuksen avulla sellainen ainutlaatuinen tila, joka ei mahdollistu missään muussa suhteessa. Tuo yhteinen tila voi olla parhaimmillaan jopa suhdetta kannatteleva supervoima. Tilan voi mahdollistaa esimerkiksi parin yhteinen outo huumori tai pienet läheisyyden eri muodot kuten voimahalaus kotiin tullessa. Supervoima voi olla myös arvostavia tekoja tai kannustavia sanoja, jotain toistuvaa ja arkista. Suhteen supervoima onkin usein juuri se, joka kannattelee niissä elämänvaiheissa, joissa tarvitaan kykyä selviytyä erilaisista haasteista.

Olisiko sinulla juuri nyt pieni hetki aikaa yhdelle elämäsi tärkeimmistä ihmissuhteista? Voisitko pysähtyä miettimään, että mikä on se teidän suhteen supervoima ja miten voisit helposti kasvattaa sen voimaa?

 

Satu Kattainen on KM ja seksuaalineuvoja sekä tällä hetkellä terveydenhoitajaopintojen harjoittelussa Parisuhdekeskus Kataja ry:ssä.

 

hyvinvointi parisuhde perhe rakkaus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *