Voi ei, takaisin arkeen!

jarvimaisema.jpg

Loman loppuminen harmittaa. Ei siksi, etteikö työ olisi OK. Mieli vain haluaisi vielä viipyillä lomatunnelmissa. Tulee ikävä kiireettömiä aamuja, jolloin kahvin juonti ja päivän uutisten silmäileminen saa rauhassa ottaa aikansa.Lapset peuhaavat lattialla kissan kanssa eikä kenenkään tarvitse hoputtaa toisia eikä itseään mihinkään. Aurinko paistaa. Mitäs tänään? Mentäisiinkö torille mansikoita ostamaan? Illalla lasten jo nukkuessa voi rakkaansa kanssa nauttia kesäyön tuoksuista ja tunnelmista. Hyvä loma on hetkellistä elämistä omassa kuplassa, jota arki hipaisee kevyesti kuin linnunsulka. Lomanjälkeinen haikeus on rikkautta. Haikailemme sitä, että on ollut niin rentoa ja ihanaa.

 Hyvä loma on hetkellistä elämistä omassa kuplassa, jota arki hipaisee kevyesti kuin linnunsulka.

Pitkällä tähtäimellä hyvä loma on kuin rahan tallettamista pankkiin tai marjojen pakastamista. Siitä saatu ilo on pitkäkestoista. Säilö marjojen lisäksi vähän lomatunnelmaa syyssateiden varalle. Näin se käy:

  1. Minkä lomakokemuksen haluaisit ottaa mukaasi ja säilyttää työarjessa? Ota hyvästä hetkestä mielikuva, valokuva tai kirjoitettu muisto ja tallenna se tympääntyneen päivän varalle muistuttamaan, että muutakin on. Kaiva kokemus esiin aina tarvittaessa.
  2. Sovi heti seuraavalle viikonlopulle jotain kivaa. Lomasta on helpompi luopua, kun on hyvää odotettavissa.
  3. Avatkaa rakkaasi kanssa kalenterit ja merkitkää joka kuukaudelle kahdenkeskinen ilta, mieluiten yön yli kestävä sellainen. Jakakaa myös järjestelyvuorot. Kumpikin saa omalla vuorollaan järjestää juuri sellaisen illan kuin haluaa. Jos tarvitaan lapsenvahtia, järjestäjä hoitaa asian.   

Hyvä yhteinen hetki puolison tai perheen kanssa ei merkitse kuormittavaa rahanmenoa. Eväsretki tai lähiseudun ilmaistapahtumat ovat hyviä vaihtoehtoja. Lähdittepä lasten kanssa Kreikkaan tai lähimmälle uimarannalle, lapset muistavat aikuisina kiven, jolla istuttiin uittamassa varpaita ja maailman parhaat donitsit, joita syötiin yhdessä.

Jess! Takaisin arkeen!

Jos tämä loma ei syystä tai toisesta kuulunut elämäsi Top ten -listalle – tai jos se todellakaan ei kuulunut sinne – tervetuloa arki, joka tuttuine ja turvallisine rutiineineen antaa voimaa. Arki kannattelee kaikkia ja kaikkea. Ilman päivästä toiseen toistuvaa arkea töineen, kouluineen ja päiväkoteineen elämässä ei olisi jatkuvuutta. Jess! Takaisin arkeen!

Terveisin työpöydän ääreltä

 Päivi Stelin-Valkama

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *