Viis rakkauslaulujen roihuista, hehkuista ja kipinöistä -tavallinen, kädenlämpöinen parisuhde on ihan hyvä!

Sopivan lämmin on juuri hyvä!

Ei ole kipinää. Mitään ei tapahdu. Meillä ei ole mitään yhteistä. Emme koskaan puhu mistään tärkeästä. Tuttuja lauseita paritapaamisissa perheneuvojan luona. Parisuhteen puitteet ovat hyvät ja arki sujuu, mutta parista tuntuu, että jotain puuttuu.

”Liekki on sammunut, se joskus paloi roihuten. Kuinka niin polttavasta tuli vain kädenlämpöinen”

Mariskan biisissä kuvaillaan hienosti tulossa olevaa eroa. Kädenlämpöiseksi jäähtymistä lukuun ottamatta laulun tarinasta löydy muita syitä eroon.

Intohimoisen kipinöivä vai sopivan lämmin rakkaustarina?

Moni suhde on kädenlämpöinen ja se on ihan hyvä tilanne. Jäähtymisen ei tarvitse tarkoittaa eroa. Kädenlämpöinen tuntuu sopivan lämpimältä ja mukavalta. Se ei polta eikä kuumota palohaavoista puhumattakaan. Kädenlämpöinen ei laita kroppaasi ylikierroksille. Käytöksesi pysyy hallinnassasi. Suhde tuntuu turvalliselta.

Tavallisen turvallinen parisuhde hoitaa monta haavaa rikkinäisestä menneisyydestä. Turvallisen luotettava parisuhde on hyvä kasvualusta lapsille.

Moni kertoo arvostavansa kumppanissa luotettavuutta ja turvallisuutta. Käytännössä kuitenkin näihin määritelmiin sopiva kumppani koetaan tylsäksi ja värittömäksi.

Jotkut ihmiset elävät tapahtumarikkaan suhteen myrskyistä, vuoristoradoista ja salamoista. Mutta tarvitseeko rakkauselämän olla ilmalentoa?

Voiko onni olla tässä, kun ollaan vaan?

Rakkauslaulut eivät kerro tavallisista Virtasista pitkässä parisuhteessa. Useimmiten niissä kuvaillaan suhteen alkutunnelmia tai kipeää eroa.

Ikivihreiden riimit ovat täynnä tunteen paloa. ”Sua vain yli kaiken mä rakastan” ja ”sua lemmin kuin järjetön mä oisin.” Nykyhititkin ovat tulvillaan kiihkeyttä kuumaa, hulluutta huumaa ja tunnetta, kun ei tunnu jaloissani maa.

Mieleeni on jäänyt soimaan Juha Tapion Ukkosta ja Ullakolla-biisin säkeistö. ”’Voiko onni olla tässä, kun ollaan vaan, eikä edes pyrkimässä sen suurempaan, voiko onni olla tässä, menneet menneet muu tuloillaan”

Parisuhteen lämpimyyttä voi hienosäätää

Jos aiot elää pitkässä parisuhteessa saman kumppanin kanssa, voi olla, että suhteenne perustaso tulee pysymään aika lailla samana. Ilman suurta kriisiä parisuhde ei todennäköisesti muutu aivan toisenlaiseksi. Ehkä on vain hyväksyttävä, että emme todennäköisesti rakastu uudelleen toisiimme, vaikka kuinka haluaisimme.

Jos äskeinen kappale sai sinussa aikaan epätoivoa, ei hätää. Suhteen lämpimyysastetta voi halutessaan hienosäätää, jos se tuntuu liian haalealta. Alkuaikoja voi muistella ja hakea niistä nostetta. Dopamiinitason nousu on mahdollista muilla mielihyvää tuottavilla keinoilla, jotka osaltaan voivat tuoda tyytyväisyyttä myös parisuhteeseen.

Olisiko nyt aika pitää parisuhteesi tilannekatsaus? Uskon, että yllätyt keskustelun sisällöstä, jos parisuhteenne tilaa ei ole arvioitu aikoihin.

Millainen vaihe teidän suhteessanne on tällä hetkellä? Mihin tarvitset kumppaniasi, mihin hän sinua? Mitä haluatte tulevalta? Kuinka huolehditte henkilökohtaisesta hyvinvoinnistanne? Joskus tyytymättömyys kohdistetaan parisuhteeseen, vaikka se kumpuaa jostain omassa henkilökohtaisessa elämässä.

Riittävän hyvä ja omannäköinen on tarpeeksi

Kun keskitytte omaan parisuhteeseenne, on hyvä lopettaa vertailu muihin. Naapurin Matti ja Maija voivat rauhassa tehdä kaiken yhdessä, se ei ole teidän tapanne. Tiina ja Toni voivat järjestää yllätyksiä toisilleen ja raportoida niistä facebookissa. Analyysit sielunkumppanista, puuttuvasta palasesta ja siitä oikeasta ovat mielenkiintoisia, mutta sopiva kumppani on useimmille riittävä.

Teidän parisuhteenne on teidän näköisenne. Riittävän hyvä on tarpeeksi hyvä. Ei kukaan jaksa aina huomioida toista ja olla kaikesta kiinnostunut. Ei kukaan osaa aina aavistaa mitä tarvitset ja tahdot. Sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei koskaan ärsyttäisi millään tavalla.

Pitkään parisuhteeseen tarvitaan itsemyötätuntoa, vastuunottoa omasta osuudesta, toisen hyväksymistä sekä kykyä pyytää ja antaa anteeksi. Tarvitaan sopivasti yhteistä ja erillistä, lempeitä silmiä, kuuntelevia korvia ja rohkaisevia sanoja.

Loppujen lopuksi moni ajattelee puolisostaan Maustetyttöjen tavoin. Pienieleisen kädenlämpöisen suhteen juurilta löytyvät suuret sanat.  Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään.

”En halua pois sittenkään

mä mieluimmin tänne kanssas jään

jään tänne katolle, katson pilviin

aurinko paistaa silmiin

jos mulla ei ois sua

mulla ei ois mitään…”

Terveisin

Nina Kauppinen,

turkulainen perheneuvoja

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde rakkaus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *