”Valitse tarkoin, millaista tulta kuljetat” ja muut Pyhän Lucian opetukset

Keskelle vuoden pimeintä aikaa ilmestyy valkopukuinen hahmo. Hänen pitkissä hiuksissaan leiskuvat kynttilät. Vyötäröllä on veristä marttyyrikuolemaa kuvaava punainen vyö. Hahmo joukkioineen laulaa vanhaa venelaulua, jonka sanat kuvaavat meri­maiseman kauneutta Borgo Santa Lucian edustalla Napolinlahdella. Laulun sanoissa veneilijä kehottaa kuulijoita tulemaan mukaan veneeseen nauttimaan ilta­tunnelmasta tähtien loisteessa. What?

Pyhän Lucian hurja legenda

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki. 13.12. vietettävän Lucian-päivän taustalla oleva tarina on hurja. Napolilaisesta venelaulusta huolimatta pyhä Lucia, kuvankaunis nuori tyttö, oli kotoisin mafian kotisaarelta Sisiliasta. Hänen ylhäisöön kuulunut varakas isänsä kuoli tytön ollessa nuori ja Lucia jäi kaksin äitinsä kanssa, vaille holhoojaa. Äiti sairastui pian vakavasti.

Äidin sairastettua monta vuotta Lucia kuuli ihmeparannuksia tehneestä pyhimyksestä. Hän sai suostuteltua äitinsä pyhäinjäännösten äärelle rukoilemaan. Ihme tapahtui ja äiti parani. Kiitokseksi Lucia päätti kääntyä kristinuskoon ja jakaa myötäjäisiin tarkoitetun huomattavan omaisuutensa köyhille.

Vihainen sulhanen, jolle kaunis Lucia ja tämän omaisuus oli luvattu, kosti ilmiantamalla Lucian keisarin sotilaille. Koska Roomassa kristinusko oli kielletty, sotilaat vangitsivat Lucian. He halusivat häpäistä tytön ja päättivät, että sopiva rangaistus hänelle oli joutua bordelliin raiskattavaksi. Lucia tietenkin vastusti. Kun häntä yritettiin väkisin viedä sinne, hän täyttyi Pyhällä Hengellä ja muuttui niin painavaksi, etteivät raavaat miehetkään saaneet häntä siirrettyä. Apuun haettiin vetohärkiäkin, mutta Lucia pysyi järkähtämättä paikallaan.

Sotilaat miettivät noloina, miten ongelmasta selviäisivät. Kun Luciaa ei saatu siirrettyä rangaistuksen luokse, sotilaat päättivät tuoda rangaistuksen hänen luokseen. He pystyttivät rovion Lucian ympärille polttaakseen hänet. Varmuuden vuoksi hänen päälleen valutettiin kiehuvaa öljyä ja palavaa pikeäkin. Mutta kuinkas sitten kävikään? Pyhän Hengen täyttämää Luciaa ei tulikaan pystynyt vahingoittamaan. Lopulta hänen nuori elämänsä katkesi miekan terään, mutta legenda elää yhä.

Lucia-neito Suomessa

Suomessa Lucia-neito nähdään valontuojana. Kynttilänvalo muistuttaa meitä taas joskus koittavasta auringonpaisteesta. Se on myös ihmisten välisen lämmön vertauskuva. Siitä kannattaa muistuttaa aina ja varsinkin juuri nyt.

Pyhän Lucian opetukset

Voisiko 300-luvulla kuolleella pyhällä Lucialla olla jotain opettavaa meille 2000-luvun ihmisille? No, vaikka näitä:

  • Pidä huolta läheisistäsi. Perhe on tärkeä.

  • Ihmeitä tapahtuu edelleen ja koko ajan.

  • Usko on vahva voima. Se voi siirtää vuoria ja pitää hennon naisen paikallaan.

  • Sinulla on lupa vastustaa, jos sinua ollaan johdattamassa johonkin, mikä ei ole sinulle hyväksi. Maadoita itsesi ja pysy vankasti paikoillasi.

  • Luota itseesi, kun tiedät, että toimit arvojesi mukaisesti.

  • Valitse tarkoin, millaista tulta itse kuljetat. Sama tuli palaa rangaistukseksi sytytetyssä roviossa ja valon tuojan kynttilässä.

  • Ole valona siellä, missä sitä tarvitaan.

Valoa pimeyteen meille kaikille,

toivottaa Paula, perheneuvoja

P.s. Pyhän Lucian legendaan kuuluu muutakin hurjaa. Lisää voit lukea täältä ja täältä. Tässä lapsillekin sopiva Kylli-tädin Lucia-kertomus.

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde perhe
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *