Vaihdevuodet ovat elämän satokausi

rose-3407234_340.jpg

Vaihdevuodet voivat pelottaa jo etukäteen. Ne näyttäytyvät vaikeana ja raskaana aikana. Kuumat aallot tuskastuttavat, lihakset löystyvät lisääntyneestä lenkkeilystä huolimatta, unet muuttuvat katkonaisiksi, miehet naureskelevat ja mainoskuvista ikäistäsi saa hakemalla hakea.

Vähättelemättä keski-iän taakkaa, väitän, että elämä ei pääty vaihdevuosiin, vaan naisen elämän crescendo alkaa. Silloin nainen vihdoin vapautuu kuukautisten rasituksesta, raskauden pelosta eikä lapset enää pyöri helmoissa. Työelämässä koulutukset ja kokemus on hankittu. Yhtäkkiä nainen on kuin mies; vapaa ja resurssiensa huipulla.

Elämä ei pääty vaihdevuosiin

Yleisen ilmapiirin voi kuulla niin, että vaihdevuosissa, ”mummotaudissa”, nainen on naurettava. Mutta tosiasiassa nainen on osaamisensa huipulla. Mikään ei pidättele häntä kehittymästä lisää. Lapset on saatettu maailmalle ja koti on valmis. Enää ei tarvitse tehdä kivuliaita valintoja perheen ja uran välillä.

Vaihdevuosissa nainen leimataan holtittomasti tunteittensa vietävissä olevaksi äkäpussiksi. Mutta mitäpä, jos naisen mitta onkin vaan tullut täyteen. 80 sentin euro ja kohtuuttomat kauneusodotukset ottaa päähän. Kuuppaan ottaa epätasaisesti jaetut kotityöt ja pään hakkaaminen lasikattoihin. Ehkä hormonimyrsky vain auttaa tuomaan esiin pitkään kypsyneen pettymyksen siitä, että on jäänyt vaille tukea ja siihen, että yhteiskunta on rakennettu mittapuunaan terve, aikuinen mies.

Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan

Vaihdevuosissa nainen on työelämän vitsi ja seksuaalimarkkinoilla säälittävä puuma tai roikkuva tissinen nollapolla. Vai onko? Vastaanotollani ja hämärissä illanistujaisissa keski-ikäiset miehet ovat tullee avautumaan minulle, miten paljon he arvostavat puolisoitaan tai kuinka vaimon kertyneet kilot eivät heitä haittaa. Yksin tai pienissä porukoissa he kertovat, miten paljon he haluavat naisiaan. Miehet toivovat kumppaniensa kukoistavan ja he haluaisivat pönkittää naistensa uraa ja valintoja. Samalla he ovat tilittäneet keinottomuuttaan itseään mollaavien ja vähättelevien naistensa kanssa. Eivät he ole kertoneet minulle kaipaavansa tiukkaa kaksi kymppistä, vaan halukkaasti seksin iloihin heittäytyviä vaimojaan.

Keski-ikä on naisen elämän satokausi, jolloin on aika poimia menneiden vuosien koulutuksien, kokemuksen ja elämänhistorian hedelmät. Vaihdevuodet aloittavat ajanjakson, jolloin keho vielä toimii, terveyttä riittää ja limakalvot kostuvat (tarvittaessa pienellä avulla). Silloin osaaminen ja taidot ovat huipussaan, eikä kotona pidättele lapset. Ikinä ei tule parempaa aikaa hyödyntää kerryttämiään resursseja tai tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Vanhalla maailmalla on syytä pelätä: Täältä tulee keski-ikäiset vihaiset ja rohkeat naiset, jotka eivät kuvia kumartele. Meillä on rahaa, valtaa ja intohimoa – ja meitä on paljon!

 

Hei, olen Iiris Koskinen ja työskentelen perheneuvojana Espoon perheasiain neuvottelukeskuksessa. Lisäksi minulla on psykoterapiavastaanotto. Olen koulutukseltani taideterapeutti, ryhmäpsykoanalyytikko ja integratiivinen psykoterapeutti.

Kommentit (1)
  1. Paitsi jos tekee lapset 40-vuotiaana niin kyllä ne lapset siellä jaloissa vielä pyörii ja nykyäänhän monet tekevät niin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *