Turvallisuus on parisuhteen tärkein tunne – sen mukana syntyy luottamus, kunnioitus ja rakkauskin

Turvallisuus kiertää piikkilangankin sydämeksi.
Kuva: Pixabay

Kun parisuhteita miettii työkseen, pysähtyy usein miettimään hyvän ja riittävän onnellisen parisuhteen tärkeintä asiaa. Parisuhde käsitetään nykyaikana ennen kaikkea tunnesuhteeksi, joten etsin tärkeintä tunnetta.

Aikaisemmin puhuin paljon rakastamisesta, rakkaudesta kaiken pohjana. Mutta rakkaus on niin vaikea määritellä, yritä itse! Rakkaus = ……………..

Sitten siirryin puhumaan luottamuksesta ja kunnioittamisesta. Ilman luottamusta ja kunnioittamista mikään ihmissuhde ei voi hyvin, ajattelen niin edelleen. Mutta mistä kaikesta luottamus ja kunnioittaminen syntyvät? Mielestäni niiden minimiehto on tunne turvallisuudesta.

Turvallisuuden hävitessä koko parisuhde on äkkiä uhan alla

Luottamus voi hetkeksi rakoilla kun kumppani tai itse on mokannut, esimerkiksi unohtanut jotakin tärkeää tai toiminut huolimattomasti ja aiheuttanut vahinkoa. Kunnioitus voi hetkellisesti karista samankaltaisista syistä. Mutta turvallisuuden hävitessä koko parisuhde on äkkiä uhan alla. Pelko asettuu hallitsijaksi ja syrjäyttää vähitellen luottamuksen, kunnioituksen ja rakkaudenkin. Pelko ja rakkaus mahtuvat huonosti samaan ihmissuhteeseen.

Turvallisuus, luottamus, kunnioitus, jonka yksi muoto on ihailu, ja seksuaalinen halu kuuluvat kaikki rakkauteen. Mutta tällä hetkellä ajattelen, että turvallisuus on välttämättömin. Jos se häviää, häviää edellytys aidolle tunnesuhteelle. Häviää edellytys rakkaudelle.

Voin olla turvassa, olen toiselle arvostettava, tärkeä, merkittävä, rakas

Kun parisuhteessa on riittävä määrä turvallisuutta, onnistumme rauhoittamaan itsessämme ihmisyyteen kuuluvan olemassaolon ahdistuksen, ns. eksistentiaalisen ahdistuksen, siedettävälle tasolle.

Turvallisuus on tunne pysyvyydestä ja jatkuvuudesta. Voimme rauhassa elää elämäämme kiinnostaviin asioihin keskittyen, kun turvallisesti luotamme toisen ihmisen olevan meille läsnä tänään, huomenna ja ensi vuonnakin. Jokainen meistä kaipaa ja tarvitsee hyväksytyksi tulemisen kokemusta. Sitä tunnetta, että olen tärkeä jollekin ihmiselle. Parisuhteessakin tämä on merkittävä psyykkisen todellisuuden osa-alue: voin olla turvassa, olen toiselle arvostettava, tärkeä, merkittävä, rakas.

Turvallinen parisuhde on ainutlaatuinen kasvualusta syvempään ihmisyyteen

Turvallisuus parisuhteessa ei tarkoita kriisitöntä tai ristiriidatonta parisuhdetta. Päinvastoin. Juuri kriisiajat ja ristiriidat antavat meille mahdollisuuden oppia lisää toisesta ja itsestämme. Läpikäytyjen ristiriitojen myötä ymmärrys toisesta todellisena toisena ihmisenä lisääntyy. Samalla mahdollistuu kokemus omasta ja toisen erillisyydestä.

Riittävän hyvä parisuhde kaipaa sitä, että molemmat saavat olla olemassa todellisena omana itsenään ja tulla sellaisena hyväksytyksi, rakastetuksi. Tämän hyväksyvän rakastamisen myötä voi kehittyä ja kasvaa ihmisenä enemmän ja enemmän.

Turvallinen parisuhde on ainutlaatuinen kasvualusta syvempään ihmisyyteen. Kasvua uhkaavasti tukahduttavat kuitenkin helposti mukavuudenhalu, laiskuus, tylsistyminen ja älyllinen epärehellisyys, muutamia mainitakseni.

Toki tämän kaiken voi kääntää vielä kerran ylösalaisin: entä jos en ymmärtäisikään parisuhdetta tunnesuhteeksi vaan sopimukseksi? Kaksi ihmistä ovat sopineet keskenään, että elämme yhdessä, jaamme taloutemme ainakin jollakin tavalla ja olemme toistemme seksikumppanit. Tällainen sopimuspohja on kokemukseni mukaan yleinen. Sovitaan, että olemme kaikkea sitä, mitä lähiomaisena oleminen tuo mukanaan. Kaiken pohjana olisi siis keskinäinen sopimus. Mutta mitä sopimus tuo mukanaan? Turvallisuuden?  Tuleeko silloin turvallisuuden myötä myös luottamus, kunnioitus ja lopulta rakkaus?

Mari Kinnunen

hyvinvointi parisuhde rakkausklinikka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *