Tunteet tulevat kun niihin on varaa – elämää poikkeusajan jälkeen

Kuva: Free-Photos/Pixabay

Kauppakeskuksissa oli vahva ”Ohi on” -tunnelma reilut kaksi viikkoa sitten, kun hallitus oli ilmoittanut koulujen avautumisesta toukokuun puolivälissä. Liikkeet olivat täynnä ihmisiä, parkkipaikalta tuskin löytyi vapaata kohtaa. Tuntui että kuukausien kotona olemisen ja eristyksen paine purkautui yhdellä kertaa.

Nyt kun poikkeusolojen rajoituksia aletaan vähitellen purkaa, purkautuvat myös poikkeusaikana sisälle suljetut tunteet. Meillä ihmisillä on valtavan hieno kyky sopeutua, mutta usein tuohon sopeutumiseen liittyy se, että tunteiden käsittely siirretään myöhempään aikaan. Tunteet tulevat, kun niihin varaa.

Tunteiden tulo ikään kuin jälkijunassa yllättää monet.

Perheiden kriisien kanssa paljon työskennelleenä olen huomannut, että tunteiden tulo ikään kuin jälkijunassa yllättää monet – miksi nyt kun kaikki on hyvin? Puoliso on ehkä saanut töitä pitkän työttömyysjakson jälkeen, tai itse on parantunut vakavasti sairaudesta. Ilon sijasta vallitseva tunne voikin yllättäen olla masennus, pettymys tai jopa syyllisyys, eikä nykyisestä tilanteesta löydä mitään selitystä sille mitä parhaillaan kokee.

Sama asia voi toistua nyt, kun poikkeusoloista selvitäksemme olemme joutuneet laittamaan sivuun tilanteen herättämiä tunteita. Moninkertaiseksi kasvanut perhe- ja parisuhdeaika, lisääntynyt työmäärä tai toimettomuus, sairauden ja kuoleman pelko -nämä kaikki ovat asioita, jotka ehkä on pitänyt työntää taka-alalle, jotta on pystynyt toimimaan tässä vaikeassa tilanteessa. Poikkeukselliset olot ovat voineet nostaa omassa menneisyydessä olevia, vielä käsittelemättömiä asioita, tai tehdä näkyväksi parisuhteen kehityshaasteita.

Parisuhteen kysymyksiin haetaan usein apua lomakauden jälkeen. On ymmärrettävää, ettei ajatus loman viettämisestä terapiaistuinnoissa tunnu kovin houkuttavalta, mutta ajattelen että syyt ovat sittenkin syvemmällä. Lisääntynyt yhdessäolo lomalla voi paljastaa yhteyden puuttumisen. Poikkeusaika tuskin tekee poikkeusta tässä.

Tunteet eivät koskaan ole väärässä.

Tunteet eivät koskaan ole väärässä, jostakin ne kertovat. Kohtaamattomista peloista, tai mahdollisuudesta kasvaa ihmisenä. Väärinymmärryksistä tai loukkaantumisista, joita ei ole käsitelty parisuhteessa. Ajan ja kiinnostuksen suuntaamisesta muualle, teoista, jotka sammuttavat paremmin kuin lisäävät rakkautta. Tunteet eivät ole väärässä, ratkaisevaa on, miten me niiden pohjalta toimimme.

Jos löydät itsesi nyt tunnemylläkän keskeltä, se kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin, olet selvinnyt yhdestä oman sukupolvesi henkisesti haastavimmista koettelemuksesta. Toiseksi, olet saanut johtolankoja tai vihjeitä joidenkin asioiden puheeksi ottamiseen ja käsittelyyn, joko omassa elämässäsi tai parisuhteessasi. Molemmat asiat voivat olla tärkeitä voimavaroja tulevaisuudessasi.

perheneuvoja Pekka Puukko

hyvinvointi rakkausklinikka rakkaus parisuhde
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *