Tiedätkö, millaisia supervoimia sinulla on?

Meillä kaikilla on supervoimia. Mitkä sinun supervoimasi ovat? Kuva: Pixabay

Pohdin kesäloman aikana keväistä etäkoulun ja etätyön yhdistelmää ja ihmettelin, kuinka ihmeessä olin pystynyt tekemään pitkiä työpäiviä, laittamaan kaksi kertaa päivässä lämpimän ruoan, huolehtimaan etäkoululaisista ja pyörittämään arkea. Tulin siihen tulokseen, että minulla oli supervoimia. Niitä on pakko olla, että selvisimme tuosta arjesta. Tiedän, että pystyn tarvittaessa venymään ja venyttämään voimiani. Joskus pystyn tekemään samassa ajassa paljon enemmän kuin normaalisti.

Meillä kaikilla on supervoimia. Monesti ne ovat piilossa. Niin on oikeastaan hyvä. Jos supervoimiaan käyttää jatkuvasti, ne muuttuvat arkipäiväiseksi. Lisäksi supervoimien käyttö vie energiaa ja väsyttää.

Supervoimat otetaan käyttöön silloin, kun on pakko. Silloin, kun elämä laittaa sinut tilanteeseen, josta et selviä normaaliarjen rutiineilla ja toimintatavoilla, otat supervoimat käyttöön ja avuksesi. Supervoimia voi kutsua myös selviytymiskeinoiksi. Ne ovat jokaisella ihmisellä käytössä olevia tapoja ja toimintamalleja selvitä tiukista tilanteista.

Usein supervoimat tai selviytymiskeinot ovat tiedostamattomia toimintatapojamme. Emme ajattele niitä, vaan toimimme hyvin vaistonvaraisesti tilanteen vaatimalla tavalla. Kun myöhemmin tarkastelet stressaavaa elämäntilannetta, voi olla, ettet edes muista mitä olet tehnyt tai kuinka olet selvinnyt. Vaikea ja stressaava aika voi tuntua sumuiselta ja saatat ihmetellä, kuinka ihmeessä selvisit.

Omia supervoimia on hyvä tarkastella rauhassa. Millaisia keinoja otat käyttöösi, kun sinulla on vaikeaa? Mitä paremmin tunnistat omat selviytymiskeinosi, sitä helpommin voit ottaa ne tarvittaessa käyttöösi.

Supervoimia kannattaa suojella. Jos joudut käyttämään niitä liikaa, alat väsyä. Supervoimat – selviytymiskeinot – suojelevat sinua. Suojele sinä niitä antamalla itsellesi lepoa silloin, kun se on mahdollista.

Levon hetkiä arkeesi,

Sari-Annika Pettinen

hyvinvointi rakkausklinikka stressi perhe
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *