Se teidän biisinne on…

Kuva: Unsplash

Ei ole sattumaa, että laulaja Kaija Koo on Suomen Mielenterveys ry:n Mielinauhakampanjan tämänkeväinen keulakuva. Hän on vuosien mittaan tullut tunnetuksi voimaannuttaviksikin sanotuista kappaleistaan, jotkut puhuvat jopa erobiiseistä.

”Tarinani kuuluu äänestäni”, sanoo Kaija. Hän käy hyvin esikuvaksi siitä, miten vaikeiden vaiheiden jälkeen voi taas nousta jaloilleen ja elää rohkeasti ja täydesti omannäköistään elämää. Kaija on kärsinyt mm. sosiaalisten tilanteiden pelosta. Vaikeimman ajanjakson elämässään Kaija kertoo kokeneensa juuri ennen avioeroaan – samoihin aikoihin sijoittuu myös oman pojan joutuminen onnettomuuteen ja pitkine sairaalajaksoineen.

Minkä biisin tahdissa itkit nuorena ensimmäiset sydänsurusi?
Kenen artistin kanssa haaveilit ihastuksen kohteestasi?

Kun ahdistaa, moni turvautuu musiikkiin. Eikä mikään ihme: musiikin on todettu vaikuttavan meihin voimakkaasti. Musiikki voi lohduttaa, piristää ja tuottaa mielihyvää. Sen on jopa tutkittu aktivoivan aivoissamme samoja mielihyväkeskuksen osia kuin vaikkapa syöminen, seksi tai huumeet. Ja musiikkiterapia on ihan omanlaisensa terapian suuntaus, jossa voidaan yhdistellä musiikin kuuntelua, laulamista, soittamista tai tanssia.

Mikä on sinun lempikappaleesi, voimabiisisi? Mikä auttoi isossa surussa? Mikä sai sinut viimein irrottautumaan vaikeasta suhteesta?
Mitä kuuntelet kultasi kainalossa? Mikä kappale soi häissänne?

Moni ihminen kertoo turvautuvansa musiikkiin silloin, kun on hankalaa tai kun tarvitsee rauhoittumista. Kurjaa oloa, riitoja, pettymyksiä ja surua voi käsitellä myös musiikin avulla. Joskus jokin biisi kolahtaa kuin nakutettu omaan mielenmaisemaan tai se antaa sanoja, joita muuten on vaikea löytää. Lue lisää musiikin terapeuttisesta voimasta tästä blogista.

Musiikki on myös jotain hyvin henkilökohtaista ja intiimiä. Toiselle meistä kelpaa vain klassinen musiikki, joku rakastaa bluesia. Jonkun sielua puhuttelee metalli, toisen taas rap tai hiphop. Eri kappaleet saavat meissä eri merkityksen. Toiselle paras erobiisi löytyy Apulannan varhaistuotannon punkista, toiselle se on Ed Sheeranin kaihoisa akustinen balladi. Toisilla meistä on kokonainen arsenaali erilaisia soittolistoja eri tunnemoodeihin: kiukkulista, erolista, nyyhkybiisit, rakastumisbiisit, vain mulle -listat ja sitten ne meidän yhteiset listamme, joihin olemme koonneet suhteemme tärkeät biisit.

Mikä artisti tai bändi kulkee aina vain mukanasi, elämäntilanteesta tai iästäsi riippumatta?
Entä mitä musiikkia inhoat? Mitä et kuuntelisi, vaikka maksettaisiin? Kuka on inhokkisi?

”Kun tanssin surujen tahtiin / Ja ne mutkalle mut taivuttaa / Sinä saat mun jokaisen solmun aukeemaan”, laulaa Kaija Koo Taipumattomassa. Irina pohtii parisuhdetta tämän kevään kappaleellaan En meistä meitä saa . Sen on sanottu mm. kuvaavan hyvin tämän koronakevään pysähtynyttä tunnelmaa ja pelkoa ihmissuhteiden latistumisesta. Hieman railakampaa menoa tarjoaa Klamydia biisillään Se on Koronaa, jossa mm. tekee mieli kuristaa siippa. Jokaiselle siis jotakin ja hyvä niin.

Mikä biisi energisoi sinut, virittää parhaaseen suoritukseen? Minkä kappaleen alkusoinnut nostavat heti kyyneleet silmiin? Mikä saa laittamaan volyymit kaakkoon, ottamaan pari sivuaskelta ja laulamaan ääneen?

Kysyy perheneuvoja Minna, jonka ensirakkaus oli Elvis

hyvinvointi parisuhde mielenterveys mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *