Saa toivoa, saa jännittää – hyvää uutta vuotta parisuhteelle!

Aloitus puhtaalta pöydältä ja uuden sivun kääntäminen. Näköalapaikka menneeseen ja tulevaan. Vaikkei maailma tai ihminen yhdessä yössä muutu miksikään, on uudella vuodella monelle meistä iso tunnetason merkitys. Lupaukset, suunnitelmat, haaveet ja saavutukset tasapainoilevat pelkojen ja pettymysten kanssa. Erityisesti nyt vuoden 2020 päättyessä vuoden vaihtuminen tuntuu merkitykselliselle. Haluamme uskoa, että ensi vuosi on väistämättä parempi kuin kulunut vuosi. Toisaalta moni on tänä vuonna joutunut huomaamaan entistä syvemmin elämän haurauden. Uskaltaako sitä edes toivoa mitään, kun ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo?

Uusi vuosi, uudet kipinät. Kuva: Pexels.

Vuoden vaihtuminen on hyvä hetki pysähtyä kuulemaan itseä. Mitä sinulle kuuluu? Mistä kaikesta olet selvinnyt tänä vuonna? Mitä asioita pidät tärkeinä ensi vuonna? Jos olet parisuhteessa, millaisia uuden vuoden toiveita sinulla ehkä on parisuhteeseen liittyen? Mitä haluaisit löytää? Minkä toivot muuttuvan, minkä peräti loppuvan? Mistä haluaisit ottaa vastuuta, mitä taas tarvitsisit kumppaniltasi? Tiedätkö, onko sinulla ja kumppanillasi samanlaisia toiveita uudelle vuodelle ja suhteellenne? Missä haluaisitte olla vuoden 2021 lopussa?

Vaihtakaa ihmeessä tästä muutama sana illallispöydässä tai sohvannurkassa. Mikään ei estä kokoamasta parisuhteen aarrekarttaa uudelle vuodelle tai listaamasta paperille jääkaapin oveen asioita, joita haluaisitte ensi vuonna toteuttaa. Tai jutelkaa siitä, miten ylipäätään suhtaudutte suunnitelmiin, tulevaisuuteen ja tuntemattomaan? Kuinka helppoa teidän on luottaa siihen, että tulevaisuus on hyvä ja elämä kantaa? Onko jompi kumpi teistä ehkä niitä, jotka haluavat aktiivisesti vaikuttaa tulevaisuuteen, ja toinen niitä, jotka mielummin ottavat huomisen vastaan sen enempää suunnittelematta? Niinkin saa olla. Toisen suhteesta tulevaisuuteen ja suunnitelmiin voi myös itse oppia. Ja kaikki muutokset, nehän lähtevät liikkeelle siitä, että saamme ensin olla sitä, mitä olemme.

Saa unelmoida. Saa piirtää suuntaviivoja. Saa toivoa. Saa luottaa. Saa uskaltaa. Saa aloittaa puhtaalta pöydältä. Saa suunnitella. Saa edetä. Saa ponnistella. Saa olla rohkea.

Ja toisaalta: Saa pelätä. Saa olla huolissaan. Saa jännittää. Saa olla epävarma. Saa ottaa takapakkia. Saa epäonnistua.

Ja vielä: Saa heittäytyä. Saa ottaa vastaan. Saa hyväksyä. Saa sopeutua. Saa antautua. Saa luopua. Saa opetella. Saa ottaa päivän kerrallaan. Saa olla ja elää, hengittää syvään, tässä ja nyt.

Rohkeutta ja luottamusta uuteen vuoteen toivottaen,

Johanna

hyvinvointi parisuhde rakkaus onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *