Relaa, mikään ei ole hallinnassa

Jääkaapin ovessa oleva magneetti: Relaa, mikään ei ole hallinnassa.

Olin kuopukseni konfirmaatiojuhlassa. Konsta Veijonen, yksi leirin erinomaisista opettajista, kertoi puheessaan appivanhempiensa jääkaapin ovessa olevasta magneetista, jossa lukee ”relax, nothing is under control” eli ”relaa, mikään ei ole hallinnassa”.

Veijonen kertoi, miten rippikoulun alussa on väistämättä hetkiä, jolloin tuntuu ettei mikään ole hallinnassa: ”On paljon suunnittelua, aikataulutusta, jatkuvia muutoksia sekä odotuksia, mutta myös huolta siitä, että kaikki sujuisi hyvin”. Rippileiriä lähdettiin kuitenkin rakentamaan ”peruna kerrallaan”.

Onko elämässä oikeasti pelottavinta se, mikä ei ole meidän hallinnassa?

Kesäloma ensimmäisen koronavuoden jälkeen voi olla vaikea aloittaa: miten olla toisen kanssa ja perheen kanssa? Kesälomaan ei kannata varautua ajattelemalla, että silloin kaikki on paremmin. Itse asiassa voi käydä aivan päinvastoin. Yksi syy ongelmien mahdolliselle kasautumiselle loman aikana on se, että silloin ei pysty piiloutumaan työn, opiskelun tai muun kiireen antaman hallinnan tunteen taakse.

Parisuhteessa on tosi vaikeaa arvostaa sitä, ettei tapahdu mitään. Lomalla tämä korostuu. Avioerohakemuksia jätetään Suomessa eniten elokuussa ja tammikuussa eli kesä- ja joululomakuukausien jälkeen

Älä heitä heti erokorttia

Yhteisen pitkän loman aikana parisuhteessa mieltä hiertävät asiat saattavat mietityttää tavallista enemmän, ja ongelmat halutaan ja ehditään nostaa esiin. Ongelmia pohdittaessa ainoaksi ulospääsykeinoksi esitetään helposti eroa.

Parit eivät kysy, miten olemme tähän tulleet. Sen sijaan, että pari käärisi hihat ja yrittäisi ymmärtää, mistä ongelmissa on kysymys, ratkaisuksi tulee eroa. Hallitsemattomat hankalat tunteet ottavat vallan.
Jos parisuhteessa on jokaisena päivänä ollut kumppaneiden kesken jonkinlainen yhteys, kehnokaan loma ei kaada suhdetta.

Lomaan ei kannata varautua ajatuksella, että kaikki olisi silloin toisin. Mikään ei ole toisin.

Jos lomalla syntyy kumppanin kanssa riitaa, kannattaa käydä läpi yksi asia kerrallaan. Riitelyssä ei kannata ottaa tukijoukkoja esiiin, esimerkiksi tyyliin “äitisikin on samaa mieltä sinusta”. Tai jos toinen sanoo, että ”olet tuollainen saamaton läski idiootti”, toinen ei sen jälkeen kuule enää sen jälkeen mitään muuta, mitä toisella on sanottavana. Itse asia jää taas kerran käsittelemättä. Menneitä riitoja ei kannata muistella, eikä kaivaa esiin vanhojen kiistojen aiheita.

Oli hienoa huomata tuossa kuopukseni konfirmaatiossa, miten leiriläiset yhdessä isosten ja vetäjien kanssa olivat selviytyneet. Sen että ”nothing is under control”, ei tarvitse olla pelottavinta. Hallinnan menettämisen tunteesta voi avautua ja kehittyä jotain todella hienoa. Yhdessä leiriläiset kannustivat toisiaan olemaan rohkeita, avoimia ja luottamusta vaalivia ihmisiä.

Kun katselin ja kuuntelin leiriläisiä ja ohjaajia, olin ylpeä ja iloinen siitä, kuinka kuopuksemme pääsi tälle leirille ja kuinka mahtava porukka leirillä oli ollut ja miten hyvää huolta opettajat, kaikki ohjaajat eli isoset pitivät leiriläisistä. Yhdessä tekeminen, toiseen luottaminen sekä toisen auttaminen ja kannustaminen ovat ainutlaatuisimpia asioita, mihin nuoret kykenevät. Myös me aikuiset kykenemme siihen. Lomalle rauhoittumisen nyrkkisääntö on Relax – nothing is under control!

kesälomaterveisin
Kirsi Hiilamo

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135171/YP1702_Holopainenym.pdf?sequence=1

hyvinvointi parisuhde palautuminen perhe
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *