Rakastelu on parhaimmillaan pyhä toimitus

Wäinö Aaltosen reliefi “Onnelliset” kuva: Paula Ruotsalainen

Tavoitan katseesi. Sanomatta sanaakaan jäämme kiinni toistemme silmiin. Katseeni on avoin kuin sydämeni, kuin kehoni sylissäsi. Se on täynnä suuria tunteita: kaipausta, rakkautta, halua. Tämä hetki, ennen kuin ojennamme kätemme ja kosketamme toisiamme, on pyhä. Ja pyhää on myös kaikki se, mitä seuraavaksi tapahtuu.

 Rakastaessani olen pyhän äärellä. Se, mikä on pyhää, on myös haavoittuvaista. Siihen liittyy ymmärrys siitä, että tämä ei ole ikuista eikä itsestään selvää. Menettämisen mahdollisuus voimistaa kokemuksen intensiteettiä.

Pyhän kokeminen tapahtuu hetkessä, silti siihen liittyy ajattomuuden kokemus. Sitä ei voi tehdä eikä tilata. Se on mysteeri, joka syntyy ja tapahtuu, kun pyhyyden ainekset ovat oikealla tavalla läsnä. Silloin, kun sydämet ja sielut ovat auki jonkin suuremman koskettaa.

Pyhä on mysteeri, joka tapahtuu kun sydän ja sielu ovat auki

Olen kokenut pyhän kosketuksen myös luonnossa, taiteessa ja kirkoissa. Pyhiä hetkiä ovat olleet omien lapsen syntymät, vakavasti sairaan kohtaamiset ja kuolevan läheisen hyvästeleminen. Pyhän äärellä olemme silloin, kun tapahtuu jotain arkea suurempaa.

Elämän haavoittuvuuden äärellä tajuan, että minulla ei ole tähän mitään päätäntävaltaa. Tämä ei tapahdu tai ole tapahtumatta minun tahdostani tai käskystäni. Tässä ovat liikkeellä suuremmat voimat. Aina kokemukselle ei löydy sanoja, mutta sen tuntee. Se koskettaa syvältä sielun pohjaan saakka.

Se, minkä koemme pyhänä, kertoo tärkeimmistä arvoistamme, siitä, mikä on meille kaikkein tärkeintä. Pyhyys on hyvin yksityistä. Omaa pyhän kokemustaan ei halua jakaa kenelle tahansa.

Seksuaalisuudessa ollaan pyhän eli jonkin merkityksellisen, henkilökohtaisen ja herkän äärellä

Seksuaalisuus on ilon, nautinnon ja energian loputon lähde. Siinä pääsemme lähelle toisiamme ja Juicen sanoin lähemmäksi elämää. Myös siinä ollaan pyhän eli jonkin merkityksellisen, henkilökohtaisen ja herkän äärellä. Seksuaalisuus on lahja, jonka olemme syntymässä saaneet. Kun jaan intiimin osan itsestäni toisen kanssa, annan hänelle lahjan, jota haluan hänen arvostavan ja kunnioittavan.

Kun jaan intiimin osan itsestäni toisen kanssa, annan hänelle lahjan, jota haluan hänen arvostavan ja kunnioittavan

Seksuaalisessa kohtaamisessa olen paljaana. Kun myönnän kaipaukseni toisen lähelle, altistun torjutuksi tulemiselle ja haavoittumiselle. Jos seksuaalisuus jää pelkästään tarpeiden tyydyttämiseen ja viihteeksi, menetän mahdollisuuden intiimiyden ja pyhyyden kokemiseen.

Sekä seksuaalisuudessa että spiritualiteetissä ollaan ihmisen elämän herkimmällä, intiimeimmällä ja henkilökohtaisimmalla alueilla. Spiritualiteetti ja seksuaalisuus ovat toistensa kaltaisia voimia. Molemmissa on kysymys henkilökohtaisen yhteyden saamisesta johonkin tärkeään ja merkitykselliseen. Molemmissa on mahdollista latautua, virkistyä ja saada voimaa.

Spiritualiteetti ja seksuaalisuus ovat toistensa kaltaisia voimia:  molemmissa on mahdollista latautua, virkistyä ja saada voimaa

Rakastaminen ja rakasteleminen ovat pyhiä toimituksia. Rakkaus on pyhää. Se on kaunista, puhdasta, voimakasta ja särkyvää. Sen voima ei koskaan katoa.

Paula Ruotsalainen, perheneuvoja

hyvinvointi rakkausklinikka
Kommentit (2)
  1. Kiitos Paula! Asia on juuri noin. Juice tajusi ja Sinä.

  2. Juicen Pyhä Toimitus on kaunis, mutta myös hyvin surullinen kappale. Jos kuuntelee tarkkaan se kertoo ihmisen kaipuusta, hetkestä, ei pysyvämmästä rakkaudesta, jota ihminen janoaa, vaan pikemminkin tuon kaipuun lievittämisestä. Ehkä se opettaa myös sen, että kukaan ihminen ei koskaan ole sen suurimman kaipuun täyttäjä. Juicella oli paljon kaipuuta, se kuuluu läpi koko hänen tuotantonsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *