Puhuminen auttaa ja puhdistaa ilmaa, mutta miten puhua asioista, joille ei ole sanoja?

stocksnap_rorsrhobci.jpg

Ääneen puhumalla tulemme tietoisiksi ajatuksittamme ja toisten reaktiosta niihin. Silloin ajatusten merkitys itsellemme avautuu uudella tavalla. Yhden asian sanominen alkaa hävettää ja toisesta puhuminen tekee vihaiseksi. Omien tunteiden liittyminen ajatuksiimme tekee ne paremmin ymmärrettäviksi. Toisen ihmisen rauhallinen kuuntelu voi liennyttää kuohuvia tunteitamme. Kun joudumme perustelemaan asioita, ajattelumme selkeytyy.

Aina sanotaan, että puhuminen auttaa, mutta miksi, eihän se mitään muuta?

Keskustelun ja kielen avulla rakennamme identiteettiämme ja suhdettamme muihin. Sanat ovat tekoja. Puhumalla muutamme sisäistä ja ulkopuolista maailmaa. Kielen avulla muokkaamme ja järjestämme todellisuutta. Puhumisen suuri mahdollisuus on, että keskustelun j a kielen avulla rakennamme identiteettiämme ja suhdettamme muihin.

Mutta miten toimia tilanteessa, jossa joutuu ajatelmaan asiaa, jolle ei ole vielä paljoa sanoja. Kun läheinen tulee ulos kaapista, kertoo transidentiteetistä tai muusta vastaavasta hän muuttaa positiotaan suhteessa meihin ja maailmaan. Sosiaaliset roolit rakentuvat kielen avulla. Mutta miten toimia tilanteessa, jossa joutuu ajatelmaan asiaa, jolle ei ole vielä paljoa sanoja? Miten ymmärtää naista, joka kertookin olevansa mies? Joudumme uuteen maastoon, miten tähän ihmiseen soveltuu se, mitä olemme tottuneet ajattelemaan. Voiko naisella olla penis? Mitä on olla erilainen nainen/mies kuin mihin olemme tottuneet?

Keskustelu muiden samassa tilanteessa olevien kanssa antaa kokemuksen, ettei ole yksin

Keskustelu muiden samassa tilanteessa olevien kanssa antaa kokemuksen, ettei ole yksin. Se laajentaa horisonttia ja tuo uusia tuulia. Parhaimmillaan saa kokemuksen kannatelluksi tulemisesta.

Seksuaalisuuden ja sukupuolenmoninaisuus saa joskus hämmentymään. Espoon perheasian neuvottelukeskus on aloittanut netissä kokoontuvan ryhmän miehille, jossa voi vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia läheisensä sukupuolisesta tai seksuaalisesta suuntaumisesta ja niiden itsessä herättämistä ajatuksista ja tunteista.

Viime syksynä järjestetyssä sateenkaarevien ihmisten omaisten ryhmässä nousi esiin tarve miesten omalle keskusteluareenalle. Osallistujat kokivat, että miesten on usein vaikea jutella siitä, miltä tuntuu olla vaikkapa transnuoren vanhempi tai kun pelikaveri tulee ulos kaapista. Miesporukoissa ei helposti tule juteltua siitä, mikä puristaa rintaa.

Tasa-arvoinen ja kunnioittava keskustelu

Omaisten ryhmässä on tilaa tuoda esiin omia näkemyksiä, kokemuksia ja kysymyksiä tasavertaisessa ilmapiirissä. Ryhmän tavoitteena on tasa-arvoinen ja kunnioittava keskustelu, jossa kukaan ei omista totuutta ja epävarmoille ajatuksille on tilaa. Erilaiset ja eriävätkin mielipiteet ovat sallittuja, mutta toisia arvostavassa hengessä.

Läheiset sateenkaaren alla

Ryhmä kokoontuu Facebookissa Nimellä ”Läheiset sateenkaaren alla”. Ryhmään voi liittyä kaikkialta Suomesta. Edellytyksenä on omakohtainen kokemus sateenkaarevan ihmisen läheisenä olosta ja sitoutuminen kunnioittavan keskustelun pelisääntöihin. Ryhmän tarkoitus on edistää miesten keskinäistä ajatusten vaihtoa ja tukea. Ryhmässä vierailee asiantuntijoita kuten seksuaaliterapeutti, transpolin työntekijä, nuorisotyöntekijä ja fysioterapeutti. Valmisteltuja puheenvuoroja kuulemme mm (tans)mieheltä, muunsukupuolisen isältä ja homon veljeltä. Toiveita vierailijoista voi esittää ryhmän kuluessa.

Terveisin perheneuvoja Iiris Koskinen

Lue myös muut Rakkauden Ammattilaisten postaukset samasta aiheesta:

Puhuminen auttaa elämän ongelmatilanteissa – valitse keskustelukumppani tarkoin

Tosimies ei itke 

Mitä tehdä, jos oma lapsi kertoo olevansa homoseksuaali? 

Kunnioittavan keskustelun 10 käskyä   

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *