Kiinnitetty postaus

Pride ja esikuvat – rohkeutta, hyväksyntää ja välittämistä. Kykenemmekö tähän transsukupuolisuuden äärellä?

Kuva: Eija Harju

Tällä viikolla vietettävän Helsinki Pride -viikon teemana on esikuvat. Millainen on sinun esikuvasi? Tai oletko ehkä itse jollekin esikuvana?

Esikuvat kuvaavat niitä ihmisiä, joiden askeleissa haluamme kulkea. Esikuva ei ole asema, johon itse hakeudutaan, vaikka moni sitä yrittääkin. Esikuvaksi päädytään toisten valitsemana.
Esikuvamme kertovat sen, mitä haluamme olla ja miten haluamme elää. Tarvitsemme heitä, jotta voimme pyrkiä jotain kohti. Jotta voimme tunnistaa suuntaa ja tavoitella muutosta, jonka näemme arvokkaana ja jonka puolesta haluamme tehdä tekoja. Esikuvamme kertovat siitä, millaiselle elämiselle ja olemiselle haluamme tehdä enemmän tilaa.

Esikuva ei ole asema, johon itse hakeudutaan, vaikka moni sitä yrittääkin. Esikuvaksi päädytään toisten valitsemana.

Minulla on useita esikuvia ja yksi heistä on rohkeudellaan ja totta olemisellaan rovasti, kirjailija Marja-Sisko Aalto. Aalto nousi julkisuuteen 2008, kun kirkkoherrana ollessaan kertoi olevansa transsukupuolinen ja aikovansa korjata sukupuolensa naiseksi. Transsukupuolisuus ja sukupuolen korjaaminen edellyttävät paljon niin ihmiseltä itseltään kuin puolisolta ja läheisiltä. Marja-Sisko Aallosta tuli erityisesti kirkon piirissä tienraivaaja muillekin transsukupuolisille.

Marja-Sisko Aallosta tuli erityisesti kirkon piirissä tienraivaaja muillekin transsukupuolisille.

Aina tytär, aina äiti- kirjaan (Kirjapaja 2020) Aalto kirjoitti kirjeen äidilleen:

”Kaikkein rankimpana kutenkin koin sen, että sinulta vei vuosikymmeniä ymmärtää, millainen lapsi minä olin. Etten siis ollut höperehtivä tai vinksahtanut poika, vaan aidosti transsukupuolinen. Pystyimme aidosti ja oikeilla nimillä puhumaan siitä vasta kun olin muuttanut opiskelemaan ja perustanut perheen, parhaiten vasta noin 15 viimeisen vuotesi aikana.”

Aalto kertoo kirjassa myös, miten hänen äitinsä ohjasi hänet myös psykiatrin luo toiveella, että hän puhuisi Marja-Siskolle järkeä. ”Puhuikin – opetti että en ole höperö, asialla on nimi ja että kaltaisiani on muitakin, mutta että elämäntieni ei tulisi olemaan helppo.
Aalto koki sunnattomana helpotuksena, kun äiti lopulta ymmärsi, että hän on aina ollut jotakin muuta kuin monet olettivat: ”Kun nimenmuutokseni tuli ajankohtaiseksi, valitsin Marja-Siskon. Sen nimen olitte isän kanssa varanneet hartaasti odotetulle tytölle. Siksi kannan tuota nimeä ylpeänä, onnellisena ja teitä kahta lämmöllä muistaen.”

Tänä vuonna Helsinki-Pridessa jaetaan välittävien halausten sijaan välittäviä kirjeitä.
Halukkaat vapaaehtoiset ”vanhemmat” kirjoittavat välittäviä kirjeitä, joita toimitetaan sellaista kaipaaville Pride-viikolla 7-13.9.2020. Lähetä kirje viimeistään 8.9.
Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet vanhemmille: https://www.kirkkonummenseurakunnat.fi/tule-mukaan/nuorille/sateenkaaritoiminta/valittavan-vanhemman-kirje
Linkki kirjeen tilaamiseen avataan samalle sivulle.

Alkusyksyn raikkain terveisin,

Kirsi

hyvinvointi ihmissuhteet ihmiset seksuaalisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *