Poikkeusaika -lopullinen niitti eron suuntaan vai uudenlaisen parisuhteen alku?

Laskeeko vai nouseeko aurinko sinun parisuhteessasi? Kuva Maija Keski-Luopa.

Kevään poikkeusaika näyttää perheneuvojan korvin vaikuttavan parisuhteeseen pääosin kolmella tavalla: yhdessä jatkamista kyseenalaistavalla, läheisyyttä voimistavalla tai ei juuri mitenkään. Osa muutoksista on nähtävissä välittömästi kun taas osa tulee todennäköisesti näkymään vasta viiveellä.

”Ei tämä tästä paremmaksi muutu, ero on edessä”

Jotkut parit ovat joutuneet huomaamaan, että mielenkiintoa yhdessäoloon ei löydy lisääntyneestä vapaa-ajasta huolimatta. Tyytymättömyys puolisoon on kasvanut sietämättömäksi ja eroajatukset ovat lisääntyneet tai eropäätös vahvistunut.

Pettymys siitä, että poikkeusaikakaan ei saanut arvostamaan parisuhdetta tai puhaltamaan edes yhteen hiileen, tuntuu surulliselta. Monin on jäänyt tunteineen täysin yksin. Puoliso ei ehkä ole pystynyt tarjoamaan tukea lomautetuksi jäämisen tunteiden kanssa tai rauhoittamaan sairastumisen pelkoa.

Toisaalta hankalan ajan tuoma päätös erosta tai avun hakemisesta tuntuu helpottavalta. Ilman poikkeusaikaa nämä päätökset olisivat voineet viedä vuosia, koska toisen kohtaamista on mahdollista paeta työ- ja harrastuskiireisiin.

”Olen löytänyt kumppanistani uusia puolia ja olemme lähentyneet toisiamme”

Monessa perheessä on huomattu, kuinka vähemmän on aivan riittävästi. Jotkut parit ovat nauttineet täysin siemauksien siitä, että iltaisin on tilaisuus olla toiselle kiireettömästi läsnä. On löytynyt tai herätelty henkiin yhteisiä kävelylenkkejä ja retkiä luontoon keskusteluhetkineen.

Monet ovat huomanneet puolisossa uudenlaisia yllättäviä puolia. Puolison kriisijohtajan ominaisuudet, lasten viihdyttäjän ja ruoanlaittajan taidot ovat lisänneet keskinäistä arvostusta.

Usein parisuhdeajan lisääntymisen lisäksi myös  oman ajan käyttö on tullut eri tavalla mahdolliseksi. Oma hyvinvointi on luonnollisesti vaikuttanut positiivisesti myös parisuhteen ja perheen dynamiikkaan.

”Kaikki on ihan niin kuin ennenkin”

Joidenkin elämään poikkeusaika ei ole vaikuttanut juuri millään tavalla. Parisuhde koetaan ihan yhtä hyväksi tai haastavaksi kuin ennenkin. Usein nämä parit ja perheet ovat niitä, jotka käyvät kodin ulkopuolella töissä ja heidän lapsensa ovat  alle kouluikäisiä tai jo vanhempia.

Joissain perheissä parisuhdeaika on olematonta, koska lastenhoitoverkostoihin pidetään etäisyyttä. Illan pienet hetket kahdenoloon ovat poissa, koska uneen vaivutaan uupuneina samaan aikaan kuin lapset. Parisuhteen hoidosta ei ehkä ole edes puhuttu tai se on yhteisestä sopimuksesta laitettu odottamaan parempia aikoja. Jos suhde on riittävän turvallinen ja läheinen, tämä vaihe todennäköisesti kestetään.

Mitä otat mukaasi tulevaan?

Kuinka poikkeusaika on vaikuttanut sinun parisuhteeseesi tai parisuhteen kaipuuseen? Mitä olet oppinut tästä ajasta? Mitä hyvää tästä jää, mitä otat mukaasi tulevaan? Mitä et ainakaan haluaa jatkaa?

Aurinkoista kesää!

Nina Kauppinen, perheneuvoja

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde ero
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *