Kiinnitetty postaus

Pimppihäpeä – miltä oikean naisen pitäisi näyttää?


Pimppihäpeä koskettaa jossakin elämänvaiheessa monia naisia.

Kuva: Unsplash, Charles Deluvio.

”Synnytin esikoiseni ja alapää sai kovan kolauksen. Repesin tosi pahasti ja välilihani leikattiin. Tästä johtuen alkoivat ensimmäiset pimppikriisini. Tuli pelko toimivuudesta ja toipumisen jälkeen sen ulkonäöstä. Sileän vaaleanpunaisen tilalla olikin arpinen, löysä, tumma ja paksu.”

Eräs ystäväni heitti vitsin naisen sukuelimisestä kuvaillen niitä “sämpylän sisältä pursuavaksi kinkuksi”. Tunsin hänen tarkoittaneen minua. En suostunut enää harrastamaan seksiä, ahdisti niin paljon”, kertoo eräs nainen.

Pimppihäpeä koskettaa jossakin elämänvaiheessa lähes kaikkia naisia. Synnytyksen jälkeisiä alapään muutoksia häpeillään. Omaa alapäätä saatetaan pitää viallisena, poikkeavana tai rumana. Itselleni jäi mieleen erään miehen sanat siitä, että synnytyksen jälkeen naisen “pillu muuttuu pesäpalloräpyläksi”.

Jotkut ovat kuulleet jo lapsesta asti julmaa kommentointia pimppinsä ulkomuodosta. He eivät ehkä halua harrastaa seksiä kumppanin kanssa, koska alapää tuntuu liian rumalta. Jotkut jopa miettivät alapäänsä leikkelyä kauneuskirurgisesti. Jos häpeä nousee esteeksi elämiselle, kannattaa hakea psykologista apua asiaan.

Neljä-viisivuotiailla on maailman paras kehoitsetunto.

Häpeää synnyttää oma kasvuympäristö, mutta myös muut ulkopuoliset vaikutteet.

Kasvavalle lapselle tai nuorelle häpäisevä puhetapa sukupuolielimistä on vahingollinen.

Erityisen vahingollisia ovat omien vanhempien kriittiset kommentit tyttärensä ulkonäöstä. Vanhempi voi heijastaa ajatuksia itsestään tiedostamattaan lapseen ja kommentoida tökerösti lapsensa ulkonäköä. Tätä lapsi ei voi ymmärtää muuna kuin ”totuutena” hänestä itsestään.
Tärkeä osa itsetuntoa on kehoitsetunto.

Neljä-viisivuotiailla on maailman paras kehoitsetunto. He ovat aivan varmoja siitä, että he ovat juuri sellaisenaan täydellisiä. Tämä ajatus on se, mikä meidän aikuisten pitäisi suojata: minun kehoni on aivan täydellinen, oikeanlainen, riittävä ja hyvä.

Karvat aiheuttavat osalle naisista häpeää.
Kuva: Pixabay.

Eräs liikunnanopettaja alkoi ihmetellä, kun kuudesluokkalaisilta tytöiltä alkoi lisääntyvissä määrin ilmestyä lupalappuja jäädä pois koulun uintitunneilta. Opettaja kertoi opettaneensa lähes 30 vuotta, mutta häpeän tunteita ja niiden seurauksia hän on havainnut näin nuorilla vasta viime vuosina. Kahdenkeskisissä keskusteluissa kävi ilmi, että taustalla oli muun muassa ahdistusta yhteisuinneista ja -suihkuista.

Suihkussa käyminen on ollut ehkä aina tytöille ja pojille jännittävä paikka, mikä johtuu juurikin murrosiästä. Suihkukäynnit muuttuvat kuitenkin nopeasti luonnollisiksi tuttujen esimerkiksi liikuntaa harrastavien joukkuelaisten kesken. Liikunta auttaa hälventämään epävarmuuden tunnetta siten, että opitaan tuntemaan, miten oma keho toimii ja mitä omalla kropalla voi tehdä. Urheilussa fyysinen suoritus on se, mikä merkitsee eikä ulkonäkö.

Karvat aiheuttavat osalle naisista häpeää. Niitä pidetään rumina ja epähygieenisinä. Karvojen kitkemiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa. Karvoituksen poistamisen ympärillä on valtavasti teknologiaa, palveluita ja laitteita. Nämä jo itsessään ruokkivat sitä, että karvoja myös ajellaan. Karvat ovat aika pieni osa ihmistä. Miksi niistäkin keskustellaan?

Ehkä on hyvä suositella tyttöjä ja naisia pohtimaan sekä kyseenalaistamaan sitä, miksi he sheivaavat itseään. Kriittinen pohdinta auttaa ymmärtämään sitä, miten olemme kaikki enemmän tai vähemmän sotkeutuneita siihen, miltä oikean naisen pitäisi näyttää.

Huomaa ja hyväksy itsesi kokonaisena – älä keskity liiaksi alapäähän.

Eräs kaunis nainen kertoi kipuilustaan ulkonäkönsä kanssa: ”Mikään ei ole hyvin minussa. Eniten häpeän itsessäni alapäätä”. Vaikka yhtä ”oikeanlaista” vulvaa ja vaginaa ei olekaan olemassa, moni asia omassa alapäässä voi herättää epävarmuutta, jopa elämää haittaavaa häpeää.

Huomaa ja hyväksy itsesi kokonaisena – älä keskity liiaksi alapäähän. Anna pimppisi olla sellainen kuin se on. Kiiltokuvapimppejä ei ole olemassa, edes kiiltokuvissa. Muistathan, että pimpin tehtävä ei ole olla täydellinen, vaan palvella sinua, seksuaalista hyvinvointia, läheisyyden ja yhteyden tarvetta sekä ehkä uuden elämän synnyttämistä. Älä osta yleiseksi tarkoitettuja rumia heittoja vaginasta juuri sinua koskevaksi. Ne kertovat enemmän puhujasta kuin vaginastasi – tai kenenkään vaginasta. Älä hyväksy arvostelua, tai edes huulenheittoa läheltäsi, jos se loukkaa sinua.

pimppi-hyväksyvin terveisin

Kirsi Hiilamo, perheneuvoja

Anna pimppisi olla sellainen kuin se on.
Kuva: Unsplash, Charles Deluvio

kauneus parisuhde vartalo haluttomuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *