Perinteiset sukupuoliroolit parisuhteessa ovat edelleen yleisiä

sandy_millar-unsplash.jpg

Parisuhde, jossa vastuunjako menee perinteisten sukupuoliroolien mukaan, sopii suurimmalle osalle oikein hyvin. Näinkö on ymmärrettävä tänä vuonna ilmestyneen Tasa-arvobarometri 2017-julkaisun tuloksia?

Tasavertaisuutta ja yhteistä vastuunjakoa toivotaan, mutta muutoksia totuttuihin käytäntöihin ei saada aikaiseksi

Erittäin suuri enemmistö barometriin haastatelluista kertoo kokevansa parisuhteensa joko erittäin tai melko hyväksi. Ja vain tyydyttäväksi parisuhteensa kokee hyvin harva, huonoksi ei juuri kukaan. Ja sitten toisaalla tutkimuksessa käy ilmi, että kotien vastuunjako menee pääosin kovin perinteisten sukupuoliroolien mukaan.

  • Naiset kantavat yhä suurimman taakan kotitaloustöistä. Miehet taas hoitavat suurimman osan erilaisista huolto- ja korjaustöistä sekä koneiden ja laitteiden asennuksista ja huollosta.
  • Naisilla on enemmän tyytymättömyyttä kotitöiden epätasaisesta jakamisesta. Miehet ovat taas naisia tyytymättömämpiä siihen, että heillä ei ole riittävästi valtaa perheen sisäisisessä päätöksenteossa.
  • Suurimmat erimielisyydet parisuhteissa koskevat nimenomaan kotitöiden jakamista. Seuraavilla sijoilla tulevat raha-asiat sekä lasten hoitoon ja kuljetuksiin osallistuminen

Tässähän ei ole mitään yllättävää. Mutta tällaiset tulokset voisivat olla ihan yhtä hyvin vaikkapa 1980-luvulta.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Perheneuvojan vastaanotollakin nämä samat asetelmat tulevat esiin hyvin usein. Pariskunnat riitelevät kotitöistä ja lastenkasvatuksesta. Tasavertaisuutta ja yhteistä vastuunjakoa toivotaan, mutta muutoksia totuttuihin käytäntöihin ei saada aikaiseksi oikein millään.

Toinen haluaisi jakaa vastuuta, mutta säilyttää vallan. Toinen taas toivoisi lisää valtaa, mutta ei välttämättä yhtään lisää vastuuta. Ja siinä sitä ollaan, perinteisiin kuvioihin jämähtäneinä.

Kaikesta tästä huolimatta huomattavan monet ovat siis parisuhteisiinsa hyvin tyytyväisiä. Vähän ymmälläni olen näiden asioiden äärellä.

Terveisin Anssi Tietäväinen

 

Kommentit (1)
  1. I can do both
    30.11.-0001, 00:00

    Itse oon lihaksikas nainenja tällainen Modesty Blaise-kaunotar, mutta kas kummaa, hoidan kotia, nyrkkeilen, mulla on vartijan koulutus taskussa, nostan rautaa, käytän mekkoja ja osaan käsitellä aseita. Joskus mies saattaa jelpata kotitöissä ja tämä passaa mulle hyvin. Tämä auttaminen on tosiaan kiinni tilanteesta. Jotain perusjuttuka tiedän ns. miesten töistä ja varsinkin oven kahvan, joka kerran irtosi ovesta, asensin itse ilman miehen apuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *