Paskakaupunnissa paistaa – kesäkeliä parisuhteeseen

Qstockrokkijuhlaa odotellessa täällä Oulussa on nautittu kesästä. Sää on hellinyt myös oululaisia. Aurinko on paistanut ja joki virrannut kalastajineen.

Kesä ja loma-aika nostaa usein pintaan parisuhteen ilmanalan

Oulua on hellitty viime aikoina muutoinkin oikein kunnolla. On ollut valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Rokkiyhtye Blind Chanel sijoittui kuudenneksi Euroviisuissa omaperäisellä raskaan rokin biisillään. Ja olihan hopealeijonissa myös monta oululaista ja oululaistaustaista kiekkoammattilaista. Oulussa on siis vallinnut valoisa ilmanala.

Kesä ja loma-aika nostaa usein pintaan parisuhteen ilmanalan. Oletko pysähtynyt miettimään näin kesäkuumalla, millaista säätä ja ilmanalaa teillä on  parisuhteessa? Onko aurinko paistanut ja hellinyt vai ollaanko harmaassa sumussa tai jopa raekuurossa?

Epäsuora oman tahdon ilmaus – passiivinen aggressio

Jos on sumua ja raskasta, se voisi näyttää seuraavalta, olla jotain seuraavaa. Kumppaneiden vuorovaikutuksen väliin on oletettavasti pesiytynyt tukahduttaminen. Arjen ja päivän kohtaamisissa ei ehkä huomata rohkaista toista. Ilmekentässä hymyt ovat kadonneet ja ehkäpä kysymykset päivän kuulumisista. Toisen ehdotukset ja uudet jutut saatetaan torpata automaattisesti. Pessimismin henki hallitsee parisuhdetta.

Tukahduttamisessa oman tahdon ja toiveen ilmaiseminen on katkennut. Kumppani ei enää uskalla, pysty tai hän näkee oman tahdon ilmaisun turhana, koska toinen ei kuitenkaan huomioi tai ota sitä vakavasti. Tämä toivottomuus ilmenee ja synnyttää suhteeseen passiivisuuden ja epäsuoran ilmaisun. Kumppanisi tai sinä itse alat kommunikoimaan epäsuorasti vihjaillen, tiuskien, sarkasmilla tai hiljaisuudella, kun omien toiveiden ja näkemysten sanomisesta ei kuitenkaan ole mitään hyötyä eikä niille ole tilaa.

Aurinkoinen ja raikas ilmanala arvostaisi ja haluaisi kuulla kumppanin aidon mielipiteen

Pahimmillaan parisuhteen tunnelma ja tila on lähes käsinkosketeltavan raskas, liikkumaton, sankka, äänetön ja seisova. Tämä raskas tunnelma syö ajan kanssa elämän ilon ja toivon. Jos mikään ei ilmanalassa muutu, joskus vaihtoehdoksi jää poistuminen suhteesta. Tällä on mahdollisuus estää selkärangan katkeaminen ja ilottomuuteen vajoaminen. Jokaisenhan on jollain lailla kuuluttava ja oltava osallisena omassa elämässään!

Raskas ilmanala ja tukahtuminen syntyy, kun asioista ei puhuta suoraan oikeilla nimillä ja kumppani jätetään osattomaksi,  yhteisen elämän ulkopuolelle.

Aktiivinen  vuorovaikutus mahdollistaisi parisuhteessa myös niin sanotun terveen teflonin

Suora oman tahdon ilmaus – aktiivinen aggressio

Aktiivuus  voisi olla ratkaisu ja vaihtoehto raskaalle ilmanalalle. Se tarkoittaisi suoraa oman tahdon ja toiveen ilmaisua. Aurinkoinen ja raikas ilmanala arvostaisi ja haluaisi kuulla kumppanin aidon mielipiteen. Mielipiteitä ja oman tahdon ilmaisua, muun muassa sitä ei-sanaa, ei painettaisi pinnan alle vaan ne olisivat esillä, kuuluvilla, nähtävillä. Näin estyisivät epäsuorat ilmaisut ja tukahtunut, raskas, nihkeä arki.

Aktiivinen  vuorovaikutus mahdollistaisi parisuhteessa myös niin sanotun terveen teflonin. Eli kumppanit eivät sortuisi toisen syyllistämisimuun vaan uskaltaisivat kantaa ja ottaa vastuun omista teoistaan, ei toisen. Omat vastuut  myös estäisivät parisuhteessa vajoamista raskaaseen ilmanalaan.

Aktiivinen ja suora vuorovaikutus tuo kesäkeliä ja tuota Oulun Tuiranpuiston alppiruusujen väriloistoa parisuhteeseen.

Ihanaa kesää ja etukäteiset yöttömän yön toivotukset,

Tuomo Kinnunen, perheneuvoja Oulu

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *