Parisuhteen läpimurto

Mikä saa aikaan läpimurron parisuhteessa?

Ennen läpimurtoa on saatettu junnata paikoillaan vuosikymmeniä

Seuraavien esimerkkien avulla voi saada aikaan läpimurtoja parisuhteessa. Esimerkit ovat havaittu toimiviksi useissa parisuhteissa. Ennen läpimurtoa on saatettu junnata paikoillaan vuosikymmeniä vetäytyen tai hyökäten. Läpimurto, parisuhteen asetelman muutos, syntyy, kun kumppanit muuttavat omaa suhtautumistaan toiseen. Läpimurtojen mekanismi perustuu siihen, että ensin arvostetaan ja kunnioitetaan kumppania. Tämä kunnioituksen kokemus poistaa loukkauksen ja samalla tarpeen vetäytyä tai puolustautua. Tämä taas mahdollistaa yhteyden syntymisen ja alustan puhumiselle, toisen todelliselle kuulemiselle ja näkemiselle. Riitaisuus voi väistyä ja etäisyys muuttua läheisyydeksi. Testaamaan rohkeasti!

1.Yritän sinnikkäästi uudestaan. Eli, kumppani jaksaakin yrittää sen sijaan ettei tekisi tai muuttaisi omassa toiminnassaan mitään! Parisuhde on saattanut olla vuosia esimerkiksi epätasa-arvoinen jonkun käytännön asian suhteen. Toinen on vastannut vaikkapa kodista ja toinen on työstä liikenevän aikansa käyttänyt vain omiin harrastuksiinsa.  Kotitöistä vastaavan mitta on niin sanotusti tullut täyteen ja hän ymmärrettävästi ei jaksa enää. Mutta nyt toinen ottaakin kopin, jota hän ei ole useista toivomuksista huolimatta aikaisemmin tehnyt, ja alkaa sinnikkäästi, luovuttamatta, uudestaan ja uudestaan toimia kumppaniaan huomioiden.  

Läpimurto perustuu sinnikkyyteen ja siihen, ettei luovuta. Tämä kärsivällisyys saa kumppanin uskomaan – olen merkityksellinen ja toinen on tosissaan. Edellä mainittu on käytännössä testattu toimivaksi. Joskus maltti ja aika olisi hyvästä kiireen sijaan.

2.Rehellisyys, läpinäkyvyys. Joskus kumppanilta salataan asioita. Syy voi olla oletus, että toinen ei kestä, hajoaa, jos kerron ison tai pienemmän asian tai totuuden. Syy voi olla myös minun pelko, että jotain ikäviä tai pahoja asioita tapahtuu, koska rehellisyydestä niin on käynyt ennenkin esimerkiksi lapsuudessa.

Rehellisyys ja läpinäkyvyys on havaittu käytännössä toimivan myös päinvastoin. Kumppani onkin kestänyt! Kertominen onkin tullut kokemukseksi, että kumppaniin on luotettu ja hänelle on annettu mahdollisuus ottaa vastuuta salaamisen sijaan. Rehellisyys on tuonut uuden vapauden suhteeseen. Läpimurto on syntynyt avoimuudesta, ei-salaamisesta. Näin toimimalla on synnytetty kunnioituksen kokemus.

Läpimurto syntyy kun kumppanit muuttavat omaa suhtautumistaan toiseen

3.Minä en ollutkaan sinulle ilmaa – asenne. Eli  miten minä saan luotua kumppanilleni kokemuksen itsestään, että hänellä juuri sellaisenaan on merkitystä. Asemani ja roolini vuoksi minulla on mahdollisuus osoittaa omalla suhtautumisellani kumppanini arvoa. Minä kaipaan sinua. Minä odotan sinua, koska sinä et ole ilmaa minulle ja koska sinä et ole samantekevä tai rutiini minulle.

Tämä halutuksi ja merkitykselliseksi tekeminen voi tapahtua isoilla tai hyvin pienillä teoilla. Se voi olla esimerkiksi suostumus lähteä kävelylle, kun toinen pyytää. Tai se voi olla jätetyksi tulemisen pelon sanoittamista kumppanille, pelkäsin, että jätät.  En siis ole ilmaa, koska näin suuria merkitsen sinulle! Sinä haluat juuri minut.

4. Myötätunto, empatia. Esimerkkinä on arkinen kotiintulo. Kumppaneista toinen on ollut päivän töissä ja toinen kotona hoitamassa lapsia. Töistä tullut ovella ensimmäiseksi tokaisee, että onpas täällä sekaista ja heti perään takkia riisuessaan alkaa kertomaan kuinka minä tein sitä ja minä tein tätä.

Miten vuorovaikutustapahtuma olisi mennyt myötätunto edellä? Myötätunnossa sinä- kumppanini olet minua tärkeämpi! Vuorovaikutuksessa painopiste on kumppanissa, ei itsekkäästi minussa. Ensimmäiseksi voisin osoittaa kiinnostustani ja kysyä esimerkiksi, miten olet jaksanut tai tarvitsetko sinä apua, voinko auttaa tai keitänkö sinulle kahvit. Kotiintulijan tehtävä on reagoida kumppaninsa tunteeseen, joka on esimerkiksi väsymistä. Kotona olija ei kaipaa ylhäältäpäin tulevaa tietoa tai selityksiä tai muistutusta sekaisuudesta. Kiinnostus toisen päivästä ja tapahtumista on arvostusta ja kunnioitusta, läpimurtoa. Muistuttelu ja minä-puhe on loukkausta, mitätöintiä ja riitaisuuden tai liika etäisyyden ylläpitoa yhteyden sijaan. Myötätunnon asetelma aktivoituu meidän jokaisessa vuorovaikutus ja kohtaamistilanteessa.

Parisuhteessa kaiken perusta on kunnioittava suhtautuminen toiseen

Parisuhteessa kaiken perusta on kunnioittava suhtautuminen toiseen. Miten minä onnistun kunnioittamaan, arvostamaan ja hyväksymään sinut. Kun kunnioitusta vahvistetaan arjen eri tilanteissa, loukkaus, mitätöinti ja häpeän kokemus astuvat sivuun. Tässä asetelmassa riitaisuus vähenee ja erossaolon sijaan yhteys saa tilaa. Läpimurtoja yhteyden saavuttamiseksi voit toteuttaa muun muassa edellä mainittujen esimerkkien avulla.

Break on through!

Tuomo Kinnunen, perheneuvoja Oulussa.

Olen pari ja perheterapeutti sekä työnohjaaja. Olen toiminut pappina seurakunnissa, vankilapappina ja vankisairaalan pappina. Olen naimisissa ja minulla on kolme aikuista lasta. Vapaa-aikana teen lauluja ja raivaan pusikoita meren rannassa:)

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *