Paras työkalu parisuhdeongelmiin on yksinkertainen, mutta ei helppo

pakki_0.jpg

Parisuhdeongelmiin apua hakevat kertovat ensimmäisellä kerralla lähes poikkeuksetta kaipaavansa välineitä, keinoja tai työkaluja. Tarve on hyvin ymmärrettävä. Sietämättömät samaa kaavaa noudattavat tilanteet saavat meidät tuntemaan itsemme kovin keinottomiksi ja riittämättömiksi.

Kerron työkaluja kaipaaville heti ilouutisen. Paras työkalu parisuhdeasioihin on hyvin yksinkertainen. Se on keskustelu. Keskustelu, joka käydään kunnioittavaan, kohtaavaan ja rakentavaan sävyyn. Keskustelu, jossa ilmaiset sinulle merkityksellisiä asioita helposti vastaanotettavalla tavalla. Keskustelu, joka koskettaa vahvasti osallistujiaan tunnetasolla.

Voitte oppia keskustelemaan uudella tavalla!

Vaikka oman parisuhteesi vuorovaikutustilanteet olisivat kaukana tästä, ei hätää! Voitte oppia keskustelemaan uudella tavalla!

Opit keskustelemaan, vaikka lapsuuden perheessäsi ei olisi koskaan puhuttu mistään vaikeasta eikä tärkeästä. Luulosi siitä, että et ole hyvä tunneasioissa, on todennäköisesti väärä. Uskallat ennen pitkää tukeutua puolisoon, vaikka sinun olisi aina pitänyt olla reipas ja itsenäinen. Ymmärrät asioiden jakamisen tärkeyden, vaikka olisit sitä mieltä, että heikkouksiaan ei voi näyttää. Saat suusi vähitellen auki, vaikka sinulla olisi taipumus mennä lukkoon ja haluat vain päästä pois tilanteesta. 

Vaikka tärkein väline on yksinkertainen ja itsestään selväkin, helppoa keskustelemaan oppiminen uudella tavalla ei ole. Kohtaavan keskustelutavan käyttöönotto arjessa edellyttää tahtoa saada parisuhde toimimaan. Tarvitaan halua muutokseen, pitkäjänteisyyttä ja uskoa siihen, että voimme kehittyä. Rakentavan keskustelun mahdollistuminen vaatii sen tosiasian myöntämistä, että itsekään en ole täydellinen.

Näkymä pinnan päällä on vain osittainen ja usein jopa täysin väärä.

Vaikuttavin prosessin vaihe pariterapiassa on se, kun tutkitaan pinnan alla olevaa maailmaa. Tällöin huomaamme, että sanojen ja käytöksen muodostama näkymä pinnan päällä on vain osittainen ja usein jopa täysin väärä. Uudet löydökset herättävät mielenkiintomme sukeltaa vielä syvemmälle ihmettelemään pohjamutia. Sukeltamaan ei pysty pitkiä aikoja, mutta harjoittelemalla kehittyy. Yhteiset turvalliset tutkimusretket ovat mahdollisia, kun oppii luottamaan sukelluskumppaniin. Usko muutokseen lisääntyy, kun uusi kartta aarrearkun luo alkaa hahmottua.

Kun oivallat, että puolison ärtyneen käytöksen alla onkin surua, pelkoa ja yksin jäämisen kokemuksia, ymmärryksesi laajenee ja aistisi terävöityvät. Pystyt näkemään maailman myös puolisosi happinaamarin takaa ja tuntemaan lämpöä häntä kohtaan. Tutut toimimattomat asemat hyökkääjänä ja vastahyökkääjänä tai syyttäjänä ja hiljaisena vetäytyjänä väistyvät lämpöaaltojen ja läheisyyden kasvaessa.

Puolison ärtyneen käytöksen alla on surua, pelkoa ja yksin jäämisen kokemuksia

Aina joskus joku väittää, että keskustelu on hyödytöntä tai yliarvostettua. Ei kuulemma kannata vatvoa, eteenpäin vaan menneet unohtaen. Menneisyyden haavoilla on kuitenkin taipumus aueta uudelleen ilman kunnon hoitoa. Kohtaava keskustelu hoitaa haavoja. Se on ehdottomasti paras työkalu ja tehokkain lääke parisuhteen vaikeuksissa.

 

Terveisin

 

Nina Kauppinen, perheneuvoja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *