Paras lomamuisto on hyväntuulinen vanhempi, joka iloitsee lapsesta

ski-holiday-4748690_1920.jpg

Lapsuuden hyvät muistot eivät edellytä lumisia kulisseja tai lastenkulttuuritapahtumia. Miksi ladata loma kiinnostavilla, mutta rasittavilla elämyksillä? Parhaat lapsuusmuistot syntyvät jaetusta yhteisestä ja rennosta ajasta. On yhdentekevää, onko noiden muistojen tapahtumapaikka oopperan lämpiö vai kotisohva. Paras lapsuusmuisto on hyväntuulinen vanhempi, joka arvostaa lapsen kanssa vietettyä aikaa. Tehkää sitä mitä kerkeätte, mihin rahat ja jaksaminen riittää. Huippukivaa voi olla yhteinen tietokonepelien pelaaminen ja lähiuimahalli.

 

Realiteetti loman alla on monelle jäätävä uupumus

 

Lomalla moni haluaa tarjoilla lapsille elinikäisiä muistoja tai ainakin jotain arjesta poikkeavaa. Köyhemmille kaukomatkailu on mahdotonta, mutta paineita on käydä edes tutustumassa uuteen keskustakirjastoon. Realiteetti loman alla on monelle jäätävä uupumus ja massiivinen tekemättömien töiden lista. Ikimuistoisen loman tehtävälista kiristää kaikkien pinnaa eikä kaivattua lepoa saa.

 

Hyvät hetket syntyvät kiinnostuksesta lapseen

 

Läpi elämän säilyvät lomamuistot eivät vaadi hyvin suoritettua vanhemmuutta. Huonon isän tai äidin voi olla helpompikin tarjota lähtemätön elämys lapsilleen. Jos arki on aikamoista konttaamista, yksittäisillä hyvillä hetkillä on sitäkin suurempi painoarvo. Ne hetket luodaan kiinnostumalla lapsesta, antamalla tälle aikaa ja kuulemalla mitä hänellä on kerrottavanaan. Unohda huono omatunto. Iloitse lapsestasi ja yhteisestä ajasta. Siitä syntyy paras lapsuusmuisto.

 

Puutteet vanhemmuudessa eivät ole este hyville muistoille

 

Moni vanhempi potee huonoa omatuntoa kiireistään ja poissaolevuudestaan. Vuosienkin päästä lasta kannattelee muisto, kun sai istua vieressä kuuntelemassa kirjaa tai kaukomailta lähetetystä lahjasta, joka on valittu juuri lapsen toiveita tarkasti kuunnellen. Joidenkin vanhemmuutta rasittaa mielen tai ruumiin sairaus. Tämän hiihtoloman kohokohta voi olla pysähtyminen ajan kanssa kuuntelemaan lapsen juttuja tai sen kertominen, ettei sairaus ole lapsen syytä. Eräiden vanhemmuutta rasittavat vieläkin raskaammat taakat. Heidän on erityisen helppoa luoda huippumuistoja. Pitkän linjan rikollisen isän käynti vankilassa tapaamassa vankilaan päätynyttä poikaansa koskettaa syvältä.

 

Huono omatunto osoittaa missä on menty metsään. Sen enempää sitä ei ole hyötyä

 

Jokainen lapsen kanssa vietetty hyvä hetki on merkittävä. Lomalla ei tarvitse korvata viimeisen puolen vuoden puutteita tai aloittaa uutta kiiltävää vanhemmuutta. Riittää että pysähdyt nauttimaan lapsestasi ja arvostat yhteistä aikaanne.

 

Hyvää lomaa kaikille toivottaa perheneuvoja Iiris Koskinen

 

Mitä tehdälasten kanssa hiihtolomalla? Vinkkiraati kertoo

Kieli poskessa laaditust ohjeet lapsiperheen hiihtolomalle 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *