Onko kumppanisi pettynyt? Hienoa, sillä rakkaus kasvaa pettymysten kautta

Kukaan ei haluaisi pettyä. Kukaan ei haluaisi tuottaa pettymyksiä toiselle. Mutta pitkässä parisuhteessa kummaltakaan näistä ei voi välttyä.

Rakkaus kasvaa jaettujen pettymysten kautta. Kuva: Unsplash
Rakkaus kasvaa jaettujen pettymysten kautta. Kuva: Unsplash

Yritätkö estää puolisoasi pettymästä?

Jos pettymykset olisivat ratkaistavissa, ne olisi varmasti jo ratkaistu. Niin paljon puolisot ovat valmiita tekemään, jotta kumppani ei joutuisi pettymään. Ongelmiin on tarjottu kekseliäitä neuvoja. Jotkut ovat opetelleet kulkemaan varoen kuin heikoilla jäillä. Toisia puolisoita on opetettu ja koulutettu. Lukuisat kumppanit yrittävät yhä enemmän ja paremmin.

Kaikki yrittäminen ja kehittyminen voi olla suhteen kannalta muuten hyödyllistä, mutta pettymyksiin ne eivät auta. Pettymyksiin auttavat jakaminen, sietäminen ja kannattelu. Kun kumppanisi on pettynyt, kuuntele häntä ja osoita myötätuntoa. Älä tee mitään. Älä ainakaan ennen kuin olet kuunnellut, pysähtynyt ja osoittanut olevasi läsnä toisen ollessa pettynyt.

Pettymyksen lahja

Jaettujen pettymysten kautta rakkaus pääsee kasvamaan. Kokemus siitä, että toinen on rinnallani pettymyksen hetkellä, vahvistaa turvallisuuden tunnetta. Pettyneen lähellä helposti heräävät avuttomuuden ja riittämättömyyden tunteet muuttuvat siedettävämmiksi, kun ymmärtää läsnäolon ja yhteyden auttavan enemmän kuin ratkaisuihin kiirehtimisen.

Pettymyksen tuottaminen ja pettyneen lohduttaminen ovat parisuhdetaitoja, joita voi harjoitella.

Parhaimmillaan pettymykset auttavat näkemään itsen ja toisen kokonaisempana, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Toisen hyväksyvässä läsnäolossa itseensä pettyneen on helpompi nähdä ja kokea itsensä arvokkaana siitä huolimatta, mihin hän itsessään on pettynyt. Toiseen pettynyt saa kokea toisen läsnäolossa hyvyyttä, joka auttaa jatkamaan yhteydessä toiseen pettymyksestä huolimatta.

Toisen hyväksyvässä läsnäolossa on helpompi sietää elämän tarjoamia pettymyksiä. Kuva: Unsplash
Toisen hyväksyvässä läsnäolossa on helpompi sietää elämän tarjoamia pettymyksiä. Kuva: Unsplash

Pettymykset riisuvat meitä ihanteista ja idealisaatioista. Ne auttavat näkemään mustan ja valkoisen erilaisia yhdistelmiä, sekä harmaiden sävyjä. Jaetut pettymykset vahvistavat samaan aikaan puolisoiden välistä erillisyyttä ja yhteyttä. Kummankin oma vastuu ja odotukset toista kohtaan selkeytyvät. Toisen lähellä on helpompi olla sellaisena kuin on.

Pettymykset vievät yksilölle ja suhteelle tuikitärkeän kehitystehtävän äärelle. Tehtävän haastavuuteen vaikuttaa se, miten yksin on jäänyt tai kannatelluksi tullut elämänsä aiempien pettymysten kanssa. Taustasta riippumatta turvallinen parisuhde tarjoaa uuden mahdollisuuden tavoittaa jotain ennenkokematonta.

Rohkeita läsnäolon hetkiä!

Sini Rantakari

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde rakkaus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *