Muistelussa on voimaa

Millaiset tuoksut, esineet, kuvat tai melodiat saavat sinut hyvien muistojen äärelle?  Kuva: Pixabay

Muistelen mielelläni elettyä elämää ja tarve sille kasvaa koko ajan iän myötä. Varhaisin muistoistani liittyy vauvaikääni ja perustuu äitini kertomaan. Olin vastasyntynyt ja samaan aikaan sairaalassa oli sydänsairas ukkini. Hän pääsi katsomaan minua, piteli sylissään ja itki liikutuksesta.

Ukki kuoli, kun olin alle vuoden. Tämä muisto muistuttaa minua hänestä, yhteydestä ja sukupolvien ketjusta. Se myös lohduttaa, erityisesti elämän rajallisuuden äärellä. Joskus kuormittunena saatan hetkeksi pysähtyä,  sulkea silmäni ja katsella muistoa mielessäni tovin. Tällöin rauhoitun, kun muistan, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Muistelu kuuluu ihmisenä olemiseen.  Se auttaa jäsentämään elettyä elämää, kartuttaa ymmärrystä itsestä, muista ja ylipäänsä elämästä. Muisteleminen muistuttaa eletyn elämän rikkaudesta ja siitä, että vaikeistakin asioista voi selvitä.

Mikä muisto sinua kannattelee?

Hyvät muistot kannattelevat, antavat voimaa, lohduttavat, luovat toivoa ja rohkeutta elää. Hyviä muistoja kannattaa vaalia ja myös houkutella esiin sekä kertoa jälkipolville. Esimerkiksi valokuvat, kirjeet, paikat, tuoksut, maut, vanhat esineet ja musiikki ovat hyviä keinoja houkutella muistoja esille.

Mitä hyvää oli elämässä ennen? Mistä kaikesta on yhdessä selvitty? Milloin oltiin iloisia ja naurettiin vedet silmissä?

Yhteiset muistot luovat myös yhteisöllisyyttä, parisuhteiden, perheiden, sukujen ja ystävien kesken. Mitä hyvää oli elämässä ennen? Mistä kaikesta on yhdessä selvitty? Milloin oltiin iloisia ja naurettiin vedet silmissä?  Mitä hassua sattui?  Muistelu voi palvella myös luopumista ja surutyötä, ehkä jonkin uuden löytämistäkin. On jotakin, mitä ei saa enää takaisin. Silti jotakin siitä voi kantaa mukana koko elämän. Ja jotakin uutta voi tulla rinnalle.

Mitä hyvää sinä haluat kantaa mukanasi loppuun saakka?

Usein todella kannamme hyviä, merkityksellisiä asioita mukana elämämme loppuun saakka. Mieleeni on jäänyt vanhus, joka oli menettänyt äidin ollessaan leikki-ikäinen. Jo hiukan dementoituneena hän kertoi äidin käyneen yöllä. Vielä hän ei päässyt äidin mukaan. Mutta äiti pysyi mielessä koko elämän ajan – silloinkin, kun muisti muutoin alkoi jo pettää.

Voiko siinä muuta kuin rakastua uudelleen?

Parisuhteessa yhteinen muistelu yhdistää. Se voi myös herätellä sitä, mikä on hukkunut arjen jalkoihin. Mihin ihastuimme toisissamme? Mitä se oli, kun katseemme pysähtyivät ensimmäisen kerran? Mikä silloin soi radiossa tai mitä kuuntelimme yhdessä? Mitä meissä herää, jos kuuntelemme samaa musiikkia nyt? Tapasin kerran pariskunnan, jotka olivat löytäneet välilleen uuden lämmön kesäisillä ilta-ajeluilla tutuilla kyläteillä. Autoajelujen taustalla soivat nuoruuden laulut. Voiko siinä muuta kuin rakastua uudelleen?

Millaisen rasiallisen muistoja te haluaisitte kerätä?

Parisuhteen tai perheen muistoja on perinteisesti taltioitu valokuva-albumeihin ja -kirjoihin. Näiden rinnalla muistelun avuksi sopivat esimerkiksi leikekirjat tai muistorasiat, joita voi koota yhdessä läheisten kanssa samalla muistellen.

Kenet sinä haluat pitää muistoissa lähelläsi?

Vai onko teille sopivampi tapa vain istua alas ja alkaa muistella? Minä muistan lapsuudestani toisenkin kallisarvoisen muiston, tai oikeastaan ryppään niitä. Ne hetket, kun sain olla kuuntelemassa aikuisten muistelua. Erityisen taitava muistelija oli mummoni Maija. Kun häntä kuunteli, tuntui kuin olisin seurannut kuvattuja tapahtumia lähietäisyydeltä. Jännittävää, kuinka elossa mummoni on edelleen mielessäni. Mitä enemmän puhun ja muistelen, sitä lähempänä hän on. Kenet sinä haluat pitää muistoissa lähelläsi?

Terveisin Piia Nurhonen, perheneuvoja Joensuusta

Perheen leikekirja

  • Leikekirjan teossa yhdistyy askartelu, koristelu ja asettelu
  • Valitkaa tai tehkää sopiva kirja, riittävän iso, että tilaa jää myös tulevalle
  • Etsikää valokuvia, kortteja, piirroksia, kirjeitä, lehtileikkeitä, laulujen sanoja, tapahtumarannekkeita, novellien tai runojen katkelmia, vanhojen tekstiilien tai materiaalien paloja tai mitä tahansa, mikä muistuttaa muistoista ja eletystä elämästä
  • Muistelkaa yhdessä samalla, kun keräätte materiaalia ja teette leikekirjaa
  • Halutessanne liittäkää muistuttajiin tarinoita tai kertomuksia
  • Leikekirjaa voi myös täydentää tulevina vuosina

Parisuhteen muistorasia

  • Valitkaa sopiva rasia, johon yhteisiä muistoja voi kerätä
  • Rasia voi olla esimerkiksi iso korurasia, vanha matkalaukku, ompelurasia tai työkalupakki. Rasian voi myös tehdä itse
  • Kerätkää rasiaan elementtejä, jotka herättelevät tai pitävät omassa mielessä tärkeitä muistoja elossa
  • Tällaisia voivat olla esimerkiksi valokuvat, kirjeet, kortit, laulujen sanat, nuotit, runojen katkelmat tai
  • kihlasormuksen rasia, palanen hääpukukangasta, vanha huulipuna tai tuoksu tekstiilinkappaleessa, kuivattu kukan oksa, palanen jotakin molempien suosikkivaatetta aiemmilta vuosilta, matkamuisto ensimmäiseltä yhteiseltä matkalta, ensimmäisenä yhteisenä jouluna saatu lahja, vauvan hiussuortuva tai ultrakuva, cd-levyn kansilehti jne
  • Liittäkää halutessanne rasiaan selostus parisuhteenne merkittävistä vaiheista
  • Liittäkää halutessanne molempien kirje toiselle, vaikkapa otsikolla, mitä toinen tässä hetkessä minulle merkitsee
  • Rasiaa voi myös täydentää tulevina vuosina

Lue lisää muistelusta:

Lapsen kanssa haudalle? Hautausmaalla käymisestä tuli minulle tärkeää, kun tulin äidiksi – Rakkauden ammattilaiset | Terve.fi

Mihin katosi ihminen johon rakastuin? – etsi hänet takaisin! – Rakkauden ammattilaiset | Terve.fi

Tarjoa lapselle arvokas matka, johon jokaisella on varaa – Rakkauden ammattilaiset | Terve.fi

Oletko katsellut valokuvia parisuhteen alkuvaiheista?

Leonie Hohenthal-Anthin: Muistot näkyviksi. Muistelutyön menetelmiä ja merkityksiä.

hyvinvointi perhe parisuhde muisti
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *