Mitä resilienssi tarkoittaa ja onko sitä riittävästi teidän suhteessanne?

Oma aurinkosi – kenen kanssa haluat jakaa sen?

 

Resilienssi on terapiamaailmassa tuttu ja paljon käytetty sana, johon törmää nyt kaikkialla mediassa. Englanninkielinen sana resilience merkitsee joustavuutta ja elastisuutta, kykyä palautua  nopesti vastoinkäymisistä. Suomalainen käsite sisu tulee sitä lähelle. Missä määrin teidän parisuhteessanne on resilienssiä – joustavuutta ja palautumiskykyä? Entä millainen joustaminen on toimivaa?

Joustaminen omista toiveista

Vaatiiko yllättävä työtehtävä sovitun elokuvaillan perumista? Joustavassa suhteessa voidaan harkita asiaa monesta näkökulmasta. Milloin elokuviin lähtö toteutetaan, jos nyt päätetään siirtää se? Käykö meille usein niin, että työ talloo vapaa-ajan varpaille? Jos joustaminen ja omista toiveista luopuminen jää suhteessa useimmiten saman osapuolen tehtäväksi, olisi  aika pysähtyä ja tehdä korjausliike. Pitkällä tähtäimellä kummankaan ei pidä alistaa omia tarpeitaan toisen määräysvallan alle. Joustavassa suhteessa kumpikin venyy vuorollaan. Ei mittanauhan kanssa vahtien vaan omasta vapaasta tahdostaan.

Stoppi marttyyrimyöntymisille

Marttyyri myöntyy toisen toiveisiin vastahakoisesti, mutta ei näytä sitä. Hän lähtee elokuviin, mutta huokailee ja murjottaa suu tiukkana viivana. Valittu elokuva ei olekaan kiinnostava. Tuolilla vääntelehtiminen ja kellon katsominen vievät viimeisenkin vireen. Kun kumppani ihmettelee, eikö tästa asiasta sovittu yhdessä, marttyyri kohottaa kummissaan kulmiaan. Enhän minä mitään ole sanonut. Tultiinhan me tänne.

Yksi jos toinenkin meistä voi tunnistaa oman sisäisen marttyyrinsa. Sille kannattaa kohdattaessa pitää tiukka puhuttelu. Kyllä olkoon kyllä ja ei olkoon ei. Molempien pitää voida sitoutua siihen,mitä yhdessä päätettiin. Resilientti ihminen venyy toteuttamaan sen,mitä lupasi ja ylläpitämään omalta osaltaan myönteistä ilmapiiriä.

Jämäkkyyttä vai jumittumista

Etenkin sille, joka on tullut usein ohitetuksi ja toisten yli kävelemäksi, saattaa jossakin vaiheessa herätä vastareaktiona uhmakas jämäkkyys. Se muistuttaa myöhäistä murrosikää. Nyt en anna kenenkään nousta niskani päälle! Varmuuden vuoksi en jousta milliäkään. Kyseessä voi olla tarpellinen oman tahdon ja puolensa pitämisen opetteleminen, joka tasoittuu itsetunnon ja turvallisuudentunteen vahvistuessa niin, että ääripäiden välille rakentuu joustava ja neuvottelukykyinen minä. Resilienssiä on löytynyt.

Tolstoi on verrannut ihmistä virtaavaan veteen. Välillä joki virtaa tyynenä, välillä kivikkoisena ja kuohuvana koskena . Välillä joki on leveä, välillä kapea.Joskus se tulvii, joskus kuivuu kapeaksi puroksi Veden väri on joskus kirkas, joskus samea. Kuitenkin kyse on samasta joesta eri kohdissa ja eri aikoina.

Tätä on resilienssi: venymistä ja palautumista,elämistä sovussa oman itsen ja toisen muutosten kanssa.

Terveisin Päivi

hyvinvointi parisuhde rakkausklinikka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *