Lähteä vai vielä jäädä – milloin on aika erota?

kengat_kalliolla.jpg

Olen parisuhteessa, mutta yksinäisempi kuin koskaan. Emme koskaan puhu vaikeista asioista. Puolisoni ei lohduta minua kun sitä tarvitsen. Vaadinko liikaa halutessani, että puolisoni huomioisi minua ja tunteitani? En löydä parempaa, jään yksin. En osaa rakastaa ja olla parisuhteessa. Minun on vain kestettävä tuskani, en voi rikkoa kotia lapsilta. Siinä muutama tavallinen lause eroa pitkään pohtivilta.

Tunteet aaltoilevat, mutta olen kuitenkin helpottunut. Yhteistyö lasten asioissa ex-puolison kanssa takkuilee, mutta onneksi joudun kestämään häntä vain hetkittäin. Hermoni pitävät paremmin lasten kanssa. Olen taas entinen itseni. Luulin etten selviä tästä, mutta pärjäänkin yksin! Miksei kukaan ole kertonut, että jonkun toisen kanssa voi olla näin helppoa? Miksen lähtenyt aiemmin? Siinä muutama tavallinen lause pitkään harkitun eron jälkeen.   

Onko oikea aika erota silloin, kun ette löydä suhteestanne enää mitään hyvää? Onko se oikea hetki, kun sietämätön tilanne saa sinut masentumaan ja reagoimaan fyysisesti? Vai silloin, kun lapsi kysyy sinulta, miksette te eroa? Entä se vaihe, kun inhoat puolisoasi, et kestä hänen läsnäoloaan saati kosketustaan. Onko oikein erota silloin, kun seksuaalinen läheisyys väliltänne on kuollut vuosia sitten?

Ero on usein elämän pahin kriisi, mutta se voi olla myös mahdollisuus uuteen onnelliseen elämään. 

Eropäätös on suuri ja raskas askel, jota yleensä pohditaan vuosia. Läheisen kuoleman tavoin ero on usein elämän pahin kriisi, mutta se voi olla myös mahdollisuus uuteen onnelliseen elämään. On hyvä miettiä mihin haluaa muutosta, mitä pyrkii ratkaisemaan erolla ja onko se sillä ratkaistavissa. Jotkut tunnistavat hetken, milloin on lähdettävä. On lähdettävä vaikka puoliso olisi kunnollinen, ei juo eikä lyö ja arki sujuu. Kun yritysten ja parempien aikojen odottelun jälkeen ei enää rakasta, ei halua ja on onneton, toimivan parisuhteen edellytykset ovat poissa.  

Muutokset ovat pelottavia. Moni valitsee mieluummin tutun tasaisen kurjuuden kuin hypyn tuntemattomaan tulevaisuuteen. Uskallanko, osaanko, pärjäänkö ja kelpaanko? Jos päätän erota, siirrän eroa oikeaan hetkeen. Aina on huono aika erota. Tulossa ovat sukulaissynttärit ja rippijuhlat. Varasimme juuri matkan eikä joulua voi pilata erotunnelmissa. Odotan kunnes nuorin lapsi on 18 vuotta. Puolisolla on nyt vaikeaa töissä. Puoliso jää ihan yksin, hänellä ei ole läheisiä ystäviä. Herättelen toivoa muutoksesta puolison ollessa ystävällinen minulle. Toivo elää seuraavaan pettymykseen asti.    

Sinä päätät millaista elämää haluat elää

Vain sinä voit päättää. Sinä päätät millaista elämää haluat elää. Voit saada apua pohdintaasi yksin ja yhdessä puolisosi kanssa. Pariterapiassa saat selkoa siihen, onko kyseessä ensisijaisesti henkilökohtainen kriisisi vai parisuhteen kriisi ja ovatko vanhat tunteet heräteltävissä eloon. Jos edessä on ero, keskustelut helpottavat myös eronjälkeistä vanhemmuuden hoitoa ja opettavat sinulle itsestäsi seuraavaa parisuhdetta varten!  

Voimia eroa pohtiville ja juuri eronneille!  

Nina Kauppinen, perheneuvoja

 

Kommentit (2)
 1. Meillä ei asiaa edes mietitty toinen lähti ilman puhetta ilman pariterapiaa tekosyitään keksien.

  Uusi onnellinen elämä toisen ihmisen kanssa oli parempi kuin vanha..

  Tietäsittekin kaiken.. 

  On siinä Niinalla neuvot: ”On lähdettävä vaikka puolisi olisi kunnollinen, ei juo eikä lyö arki sujuu”
  EI..  ON PUHUTTAVA! 
   

  1. Nina Kauppinen
   30.11.-0001, 00:00

   Kiitos kommentistasi! Ikävä kuulla, että olet joutunut petetyksi ja kokenut äkillisen eron. Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, että on puhuttava ja jos puhuminen suhteen epäkohdista ei onnistu kotona, on hyvä hakea apua. On lähdettävä-alkuinen lause ei ole ohje, vaan kuvaus tilanteesta jolloin eroa miettineelle tulee olo, että nyt on pakko päästä pois, jääminen ei ole vaihtoehto. Usein ihmiset vieläkin ajattelevat, että ei voi erota jos suhteessa ei ole päihdeongelmaa, väkivaltaista käytöstä tms. hirveää.  Blogissa yritin kuvailla pitkään ero pohtineiden ja parisuhteen parantamista yrittäneiden tuntoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *