Kosketus välittää vahvoja tunteita. Vaali hyvää tekevää läheisyyttä.

kosketus_2.jpg

Kosketus on selkein ja nopein kieli ihmisten välillä. Lämmin halaus yksinäisyyden hetkellä ja tapautus selkään juuri ennen lavalle astumista rohkaisevat ja kannattelvat tiukassa paikassa.  Isku kasvoihin tai vetovieraan kouraisu jalkovälistä ei selittelyjä kaipaa. Me kommunikoimme tärkeitä viestejä koskettamalla toisiamme. Jokaisella yksilöllä, parilla ja perheellä on omat tapansa välittää tietoa läheisyyden tai sen puutteen avulla. Vaikka aina viestin lähettäjä ja vastaanottaja eivät tulisi tietoisiksi viestin sisällöstä, ne harvoin jäävät huomaamatta tai ymmärtämättä.

 

Koskettamalla voi rakentaa tai tuhota ihmisen

 

Miten teillä ollaan lähellä ja mitä kerrotte toisillenne ruumiinne kielellä? Kerrotteko arvostuksesta, rakkaudesta ja hyväksynnästä vai välinpitämättömyydestä tai jopa aggressiosta? Kosketus välittää rakkauden ja myötätunnon, mutta yhtä hyvin julmuuden ja halveksunnan. Koskettamalla voi rakentaa tai tuhota ihmisen.

 

Millaisia meistä kasvaisi, jos saisimme osaksemme jatkuvia hyväilyjä ja hellyyttä?

 

Katselen kadehtien lemmikkejä. Ne kiepsahtavat huolettomasti syliin tai selälleen maahan ja ovat varmoja, että kohta niitä pidetään hyvänä. Tuttavani suutelee kotoa lähteissään koiransa jokaista tassua yksitellen. Mietin, mitä ihmisestä tulisi, jos sitä pidettäisiin yhtä hyvänä kuin joitain lemmikkejä. Jokainen perheenjäsen silittäisi monta kertaa päivässä, juttelisi nätisti ja vieraatkin rapsuttaisi korvan takaa ja leperelisi hassuja. Millainen kuva meille välittyisi itsestämme ja ympäristöstämme?

 

Aikuisen halipula voi olla vapaaehtoista, mutta huolestuttavaa se on, jos siitä kärsii parisuhteessaan

 

Vauvoja ja pieniä lapsia ei voi helliä kylliksi. Jossain vaiheessa sylittely vähenee ja murrosikäistä enää harva halaa, saati, että sopertelisi söpöyksiä. Aikuisen halipula voi olla vapaaehtoista, mutta huolestuttavaa se on, jos siitä kärsii parisuhteessaan. Kosketuksen muuttuminen vastenmieliseksi tai mitään sanomattomaksi parisuhteessa puhuu karua kieltä.

 

Rakkaus välitetään koskettamalla

 

Parisuhteen läheisyys rakennetaan keskusteluilla, mutta rakkaus välitetään koskettamalla. Jos läheisyys ja seksi menettävät kiinnostavuutensa tai muuttuvat surun aiheeksi, jotakin merkittävää on jäänyt puhumatta ja oivaltamatta suhteessa.

 

 

Lääke on puhuminen

 

Jos kosketuksen kieli alkaa takerrella, syitä voi olla monia. Yksilön vanhat kurjat kokemukset voivat muistutella itsestään tai suhteessa on jotakin pielessä. Aina ei ole kyse suurista ristiriidoista, vaan kenkä voi puristaa silkasta taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä. Lääke kaikkiin tilanteisiin on lähtökohtaisesti sama: puhuminen. Kovin montaa kuukautta epätyydyttävää tilannetta ei kannata katsella. Jos juttelu kahden kesken ei tuota helpotusta tilanteeseen kannattaa tarttua ammatillisen apuun. Seksuaali-, pari ja perheterapia voivat tuoda iloa elämään ja rakkaan takaisin kainaloon.

 

 

 

Seksistä ja nettimaailmasta

sauna ja kosksetus 

 

Terveisin perheneuvoja Iiris koskinen

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *