Anna kaikille joulurauha, vältä mielen pahoittamista!

joulutahti.jpg

Moni on odottanut jo pitkään joulua, mutta monelle joulunvietto lomapäivineen tarjoaa painajaismaisia hetkiä. Jouluun liittyy usein erilaisia sosiaalisia tilanteita. Ihmisiä kohdatessamme tulemme halumattamme sanomaan tai tekemään asioita, joista joku pahoittaa mielensä. Joulu voi myös herättää ikäviä muistoja aiemmista elämänvaiheista, jolloin olemme erityisen herkkinä. Tänä vuonna voisimme huomioida kaikkia välttämällä riskialttiita tilanteita!

 1. Satsaa mukavan kiireettömään jouluajan tunnelmaan jo ennen joulurauhan julistusta! Vapautua itsesi ajatuksista kuinka ylähyllyjen pyyhkiminen ja varaston siivoaminen jäivät kesken.
 2. Istu alas vieraittesi pariin, ole heille läsnä! He ovat tulleet viettämään aikaa kanssasi, eivät katsomaan hermostunutta tai täydellisyyttä tavoittelevaa touhuamistasi.
 3. Älä kysy sinkulta kumppanista, parilta perheenlisäyksestä, laihduttajalta projektin etenemisestä, opiskelijalta opintojen viivästymisestä tai työttömältä töiden hakemisesta, jos et ole varma iloisista uutisista! Ihminen kertoo halutessaan itsestään enemmän hetkessä, joka on siihen sopiva.
 4. Vältä emäntien ja isäntien stressiä olemalla avarakatseinen tarjotun ruoan suhteen! Et kärsi kohtuuttomasti vaikka söisit vähähiilarisena ruokailijana vähän riisipuuroa tai lihansyöntiä vähentävänä hieman kalkkunaa.  
 5. Älä pakota perheenjäsentä, joka ei pidä imelletystä perunalaatikosta tai lipeäkalasta, syömään niitä! Jos et pidä jouluruoasta, miksi sitä pitäisi syödä? Syökää sitä mistä pidätte!
 6. Tarjoa ruuhkavuosivanhemmille ihana pieni yhteinen hetki hoitamalla heidän lapsiaan, se on arvokkaampi lahja kuin mikään paketissa oleva!
 7. Älä puutu läheisesi lastenkasvatukseen kertomalla pyytämättä neuvojasi tai tyrkyttämällä herkkuja, jos lapsen vanhemmat eivät siitä pidä!
 8. Tehkää asioita yhdessä! Laittamalla puhelimet ja padit hetkeksi sivuun annat läheisillesi tunteen, että olet kiinnostunut vuorovaikutuksesta heidän kanssaan. Pelatkaa lautapelejä tai korttipelejä, ulkoilkaa ja liikkukaa sekä levätkää sopivasti. 
 9. Anna lapsille ja muille alkoholinkäytöstä kärsiville läheisillesi mahdollisimman selvä joulu! Tarjoa myös itsellesi krapulaton ja virkeä aamu! 
 10. Muista naapurin yksinäistä mummoa tai pappaa vaikka joulukukalla tai suklaarasialla! Sinulla on niitä todennäköisesti liikaa.  
 11. Jos joku haluaa viettää joulua yksin, matkalla, vain oman perheen tai ystävien kanssa, kunnioita myös sitä päätöstä äläkä loukkaantuneena pilaa sen vuoksi omaa jouluasi!
 12. Hemmotelkaa itseänne! Se on erittäin sallittua jouluaikana!

Jos jonkun mieli on näistä ohjeista huolimatta pahoittunut, aina voi pyytää anteeksi! Omannäköistä ja rentouttavaa joulua kaikille!

Hyvän mielen terveisin,

 

Nina Kauppinen

Perheneuvoja Turusta, joulurauhan kaupungista

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *