Äiti, tee parhaasi ja pysy kaukana täydellisyydestä

Tunnetko täydellisen äidin? Hänet, joka osaa ja tekee kaiken mitä äidin kuuluukin? Hän tietää, mikä milloinkin on lapsen parhaaksi ja toimii aina sen mukaisesti. Hän näyttää rakkautensa lapsiaan kohtaan joka hetki, kannustaa ja lohduttaa tauotta. Hän on koko ajan läsnä lapsen elämässä. Hän on loputtoman kärsivällinen, ei kiihdy eikä hätäänny missään tilanteessa. Hänen omat tarpeensa, jos niitä edes on, katoavat sillä hetkellä, kun lapsi häntä tarvitsee.

Stressi ei paina, koska se ei ole hyväksi kenellekään

Mielikuvat täydellisestä äidistä voivat olla monenlaisia, ristiriitaisiakin. Mitä tämä kuva sinussa herättää? Kuva: Unsplash

Sanomattakin on selvää, että täydellisen äidin koti on aina järjestyksessä ja putipuhdas. Pullat paistuvat ja juustokakut hyytyvät päivittäin milloin tahansa kylään tulevia vieraita varten. Parisuhde kukoistaa, koska se on lasten koti. Stressi ei paina, koska se ei ole hyväksi kenellekään.

Täydellinen äiti on sellainen ihminen, joka osaisi pyytää nöyrästi anteeksi, jos olisi tarvetta. Mutta kun ei koskaan ole!

Täydellisen äidin lapset ovat aina mukavaa seuraa eivätkä koskaan puhu pahaa kenestäkään – varsinkaan äidistään, sillä eihän hänessä mitään pahaa ole. Täydellinen äiti on sellainen ihminen, joka osaisi pyytää nöyrästi anteeksi, jos olisi tarvetta. Mutta kun ei koskaan ole!

Minä en tunne tätä äitiä enkä hänen lapsiaan. Toivottavasti ei kukaan mukaan.

Osa minusta toivoo, että voisin itse olla tuollainen täydellinen äiti

Osa minusta toivoo, että voisin itse olla tuollainen täydellinen äiti. Niin paljon hyvää hänen elämässään on. Sen hyvän suuntaan hapuilen. Tärkeintä itseni ja läheisteni kannalta on kuitenkin tietoisuus siitä, että täydellisyys jää saavuttamatta. Ilo ja yhteys eivät mahdu täydellisyyden tavoittelun, vaativuuden ja jatkuvan tyytymättömyyden joukkoon.

Hapuile kohti hyvää ja nauti matkasta. Jätä täydellisyys tavoittamatta, sillä ilo ja yhteys jäävät sen jalkoihin. Kuva: Unsplash

Tärkeintä itseni ja läheisteni kannalta on tietoisuus siitä, että täydellisyys jää saavuttamatta

En toivoisi yhdellekään lapselle täydellistä  äitiä, jota pitäisi aina katsoa ylöspäin. Sen sijaan toivon jokaiselle lapselle äitiä, jolla on hyvä tahto ja lämmin syli. Sellaista, jonka todellakin on pyydettävä välillä anteeksi, vaikkei se onnistuisi kuin ihan hiljaa kireällä äänellä. Sellaista, joka tietää tekevänsä virheitä. Hän antaa lastenkin erehtyä ja yrittää uudestaan. Sellaista, jota lapsi voi välillä ihailla ja seuraavassa hetkessä vihata maan rakoon asti. Eikä silti mikään mene rikki! Sellaista, joka ei välillä todellakaan tiedä, mitä pitäisi tehdä. Sellaista, joka ei riitä, pettyy ja pyytää apua.

Turvalliseen yhteyteen voi aina palata. Kuva: Unplash

Eikä silti mikään mene rikki!

Tällaisilla äideillä on aivan ihania, eläväisiä lapsia. Heillä on elämässään upea ihmisen malli. Heillä on mahdollisuus kasvaa omanlaisikseen, äitiään viisaammiksi.

Tällaisia äitejä ja lapsia minä tunnen paljonkin. Rakkaat terkut teille kaikille!

Haluatko lukea lisää äitiyden monista puolista?

Aiemmin olen kirjoittanut siitä, miten tärkeää äidin riittämättömyys lapselle on ja miten suru kuuluu äitiyteen. Olen myös antanut antanut vinkkejä teinien vanhemmille ja tilanteeseen,jossa toisen äitiys ärsyttää. Piia on kirjoittanut kolmesta äidistä, joilla oli vihaisia tunteita lastaan kohtaan. Mari rohkaisee ja näyttää suuntaa äidille, joka katuu äitiyttään. Anja kyseenalaistaa uhrautuvan äidin myyttiä.

Myötätuntoisin terveisin,

Sini Rantakari

hyvinvointi rakkausklinikka vanhemmuus stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *