Kiinnitetty postaus

VÄSYTTÄÄKÖ SIJOITUSPUHE? LUE SILTI EDES TÄMÄ!

Kaupallinen yhteistyö: OP

Väsyttääkö sijoituspuhe? Mä myönnän, että mua itseäni välillä väsyttää sijoittamiseen liittyvä puhe. Huolimatta siitä, että itsekin sijoitan, heh. Tuntuu, että siitä pitäisi olla valmis jauhamaan nyt kaiken aikaa, ja olla äärimmäisen perehtynyt ja tietoinen kaikesta siihen liittyvästä.

Mutta siinäpä se huojennus sijoittamisessa piileekin! Siitä ei tarvitse jauhaa tai siihen ei tarvitse perehtyä kaiken aikaa. Mä itse olen laittanut sijoitukseni pyörimään kuukausisäästösopimuksella neljä vuotta sitten, eikä mun ole tämän jälkeen tarvinnut ajatella tai höpistä asiasta sen enempää. Paitsi nyt, koska mä toivoisin, että antaisit sille iiiihan pienen hetken aikaa, koska siitä voi olla sun tulevaisuuden unelmille iso jeesi!

Kuten jo edellisessä sijoittamiseen keskittyneessä postauksessani totesin, niin sijoittaminen on siitä hienoa, että:

a) se ei todellakaan ole vain rikkaille ja varakkaille
b) siitä ei tarvitse tietää kaikkea ja opiskella kaikkea aloittaakseen
c) koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa
d) omaan elämään kannattaa aina sijoittaa

Olen tyytyväinen siihen päätökseen, että nelisen vuotta sitten aloitin sijoittamaan. Sen sijaan, että olisin jatkanut säästettyjen eurojen sujauttamista säästötilille lepäämään, aloitinkin laittamaan eurojani poikimaan mm. matalakuluisiin rahastoihin. Tein kuukausisäästösopimuksen, ja sitten homma lähti rullaamaan, eikä mun tarvinnut enää paljoakaan laittaa tälle ajatusta tämän jälkeen.

Perehdyin vain hieman, ja aloitin. Arvatkaa kuinka iso saavutus tämä oli henkilölle, joka haluaisi tietää ja ymmärtää asioista kaiken, ennen kuin tekee mitään? Jep. Iso.

Joka tapauksessa. Siitä hetkestä lähtien korkoa korolle-ilmiöstä tuli hyvä ystäväni. Kuukausien edetessä ja vuosien vaihtuessa sain nähdä konkreettisesti, kuinka markkinat heilahtelivat, mutta pikkuhiljaa kasvava tuotto alkoi poikimaan lisää tuottoa. Korkoa korolle. Musiikkia korvilleni. Hunajaa tulevaisuuden unelmien pesämunilleni.

Korkoa korolle – Mitä se tarkoittaa?

Otetaanpa kuvitteellinen esimerkki: Laitat euron sijoituksiin. Hieman myöhemmin tämä euro onkin kasvanut korkojen myötä, ja onkin nyt euro ja 15 senttiä. Nyt tämän sijoittamani euron lisäksi sen tuottama 15 senttiä pääsee myös tuottamaan.

Korkoa korolle on kuin iskisit kaksi pupua aidattuun metsään. Parin kuukauden päästä ne olisivat lisääntyneet. Vuoden päästä niiden jälkeläiset olisivat saaneet keskenään lisää poikasia ja niiden poikaset vielä lisää poikasia. Okei. Pupuset lisääntyvät toki paljon nopeammin ja suhteessa tehokkaammin kuin sijoitukset kasvattavat arvoaan, mutta tässä pieni vertauskuva korkoa korolle ilmiöstä.

👉🏼 Arvoaan kasvattanut rahasumma pääsee kasvattamaan arvoaan.

Korkoa korolle -laskurilla voit testata ja vertailla eri sijoitusrahastoihin tehtyjen sijoitusten tuotto-odotuksia sekä säästötavan ja -ajan vaikutusta sijoitusten tuottoon. Korkoa korolle -laskurin löydät täältä | OP

Tämä on havainnollistava esimerkki, joka perustuu kuvitteellisiin lukuihin. Sijoitusten arvo ja tuotto voi aina muuttua, ja voit menettää sijoitetun pääoman jopa kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Esimerkkilaskelmat eivät ole tae tulevasta tuotosta. Esimerkissä ei ole huomioitu veroja, palkkioita tai muita kuluja.

Mitä huomioida aloittaessasi rahastosijoittamaan?

Voit aloittaa vaikka pienillä summilla

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ja myös pienellä summalla pääsee vauhtiin. Sijoittaminen ei ole todellakaan vain varakkaille tai rikkaille.

Sinun ei tarvitse tietää kaikkea

Aloittaaksesi sijoittamisen, sinun ei tarvitse opiskella ja päntätä kaikkea sijoittamiseen liittyvää. Matalakuluiset rahastot voivat olla helppo tapa aloittaa sijoittaminen pienemmilläkin summilla ja matalla kynnyksellä.

Jos tuntuu, että arjen hulinoissa ei kerkeä perehtymään (rahasto)sijoitusasioihin, niin varaa pieneen rauhalliseen perehtymistuokioon kalenterista esimerkiksi 60 minuuttia. Omaan elämään kannattaa aina sijoittaa, ja sille on hyvä varata edes pienen pieni hetki. Se voi olla taloudellisesti parhaat 60 minuuttia, jotka olet tietokoneen ääressä käyttänyt.

Sijoita sopivasti

Et tarvitse isoja summia aloittaaksesi rahastosijoittamista. Esimerkiksi laittamalla 5% tuloistasi sijoituksiin kuukausittain voit saada kerrytettyä parhaimmillaan mukavan pesämunan tulevaisuuden unelmiisi.

On hyvä tähdätä siihen, ettei sinun tarvitsisi nostaa sijoittamiasi summia ulos käyttöön toistuvasti, vaan sijoitetut summat saisivat kasvattaa rauhassa arvoaan. Siksi on hyvä pohtia itselle sopiva sijoitussumma, joka ei näkyisi liikaa kuukausittaisessa elämässä ja omassa taloudessa. Pienikin siivu riittää.

Muista pitkäjänteisyys ja riskien minimointi

Sijoittamisessa ja rahastosäästämisessä olennaista on pitkäjänteisyys. Korkoa korolle-ilmiö korostuu erityisesti pitkällä aikajänteellä.

Markkinat saattavat heilahdella myös suuntaan ja toiseen, ja se on hyvin luonnollista. Ei siis kannata säikähtää, jos joskus sijoitukset hieman notkahtavat vaan kannattaa pitäytyä omassa sijoitussuunnitelmassa.

Yksittäiset osakkeet voivat toki romahtaa rajusti ja pysyvästi, mutta esimerkiksi rahastoihin sijoittamalla riski on hajautettu hyvin moneen eri osaan. Riskit ovat yleensä siis hyvin hajautetuissa alemman riskitason rahastoissa pienemmät kuin yksittäisissä osakkeissa.

Tee sijoittamisesta automaatio

Kun automatisoit sijoituksiin menevän kuukausierän, ei sinun tarvitse olla koko aikaa siirtelemässä rahojasi tai käyttämässä aikaa asiointiin. Aloittamisen jälkeen eteneminen voi olla siis melko vaivatonta ja huomaamatonta, eikä sijoitussalkkua tarvitse seurailla neuroottisesti joka hetki.

Kun sijoittaminen on automaationa, niin samalla sinun tulee myös säästettyä automaationa. Kun siivu kuukausittaisista tuloistasi siirtyy suoraan pois käyttötililtäsi, et luultavasti edes huomaa sen poissaoloa, eikä sitä tule tuhlattua. Säästät ja sijoituksien avulla voit saada säästöillesi potentiaalista tuottoa.

Minimoi kustannukset

Kustannukset minimoimalla saamasi tuotto ei valu sijoitusten juokseviin kuluihin. Tämä korostuu erityisesti, kun sijoitetaan pienillä summilla.

Lue lisää rahastosäästämisen aloittamisesta TÄÄLTÄ.

sijoituspuhe

 • Rahastoissa ei ole paria poikkeusta lukuun ottamatta minimimerkintäsummaa, eli suomeksi 👉🏼 Voit pistää vaikka 10 euroa kuussa rahastoihin lisää poikimaan. Ei ole liian pientä summaa!
 • Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit ostaa tai myydä lähes kaikkia valikoimassa olevia rahastoja ilman merkintä- ja lunastuskuluja 👉🏼 Tämäkin mahdollistaa osaltaan pienienkin kertasummien sijoittamisen!
 • Omistaja-asiakkaille arvo-osuustili on nyt 0 € ja omistaja-asiakkaat saavat alennusta myös osakekaupankäynnin kuluista.

Tsekkaa lisää tietoja omistaja-asiakkaan sijoittamisen eduista TÄÄLTÄ.

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Annettuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi antaa tarjous rahoitusvälineen ostamisesta tai myymisestä.

Aurinkoa pääsiäiseen! ☀️

EDELLINEN JUTTUNI:
Onneksi aloitin sijoittamaan tilisäästämisen sijaan

hyvinvointi perhe
Kommentit (2)
 1. Jos sijoittaa pieniä rahoja niin ei niistä kovin suuria tule koskaan, esim kymppi kuussa on 20 v päästä ehkä joku viitisen tonnia? Siinä mielessä sijoittamisen hehkuttaminen tosiaan alkaa kyllästyttää. Siis joo, saa sillä rahaa, mutta ei automaattisesti mitään elämää mullistavia määriä kuten sitä nykyään hehkuttaen markkinoidaan.

  1. piiapajunen
   12.5.2021, 14:37

   Sijoittamisessa ajattelen itse niin, että jos pääsee laittamaan prosessin käyntiin vaikka sillä 10€/kuussa, niin tätä voi säätää suuremmaksi elämän eri vaiheilla, JOS tuleekin elämänvaihe, jossa tulot ovat suuremmat (ja/tai menot pienemmät). Eli pointti ei ole se, että sama summa tulee olla pakosti jatkossakin, vaan että sitä on mahdollista mukauttaa, ja kun on joskus jollain summalla edes aloittanut, niin on huomattavasti pienempi kynnys säätää tätä kuukausisijoitussummaa. Näin itsellekin kävi, eli aloitin eri summalla mitä nyt. Ja jos tätä ei pysty mukauttamaan missään elämän vaiheessa, niin silloinhan sitä suuremmalla syyllä tuo 5000€ voi ihan valtavan merkittävä ja mahdollistava summa. Ja pienellä summalla kun aloittaa, on helpompi varmistaa, ettei oman talouden pyöritys tästä “häiriinny” ja on turvallisempi lähteä mahdollisesti kasvattamaan kuukausisijoutussummaa, kun saa varmuutta ja huomaa, että taloudellisesti selviää edelleen hyvin. Eli siksi itse pidän tätä hyvänäkin kannustimena, että pienelläkin summalla voi päästä vauhtiin.

   Raha ja määrät ovat myös suhteellisia, mun korvaan 5000€ kuulostaa aika mukavalta lisältä ja isolta rahalta joskus tulevaisuudessa, jos se ei ole vaatinut itseltä tinkimistä arjesta aiemmin sen sivuunlaittamisen aikana (ja tämä on automatisoitu, eli ei vaadi aikaa/vaivaa). Tuolla summalla voisi saada vaikkapa keittiön remontoitua. Tai tehtyä useampi ulkomaanreissu. Tai saatua puskuria/turvaa yllättävään elämäntilanteeseen. Parhaimmillaan ilman, että on tehnyt juuri mitään tai tinkinyt mistään vuosien varrella.

   Ja jos saakin jossain vaiheessa laitettua vaikka 50€ kuussa, niin tuo summahan kasvaa ihan huimasti.

   Eihän sijoittamisella itsessään rikastumaan pääse (kuten ei myöskään kovinkaan usein työnteollakaan saati yrittäjyydellä täällä Suomessa), mutta itse ajattelen sen tulevaisuuden/elämän turvana. Rikastuminen on siis minusta huono ajatus sijoittamisen tavoitteena, vaan näkisin enemmänkin, että se voisi tuoda juurikin niitä mahdollisuuksia/turvaa tulevaan, ja en itse henkilökohtaisesti ole juurikaan enää törmännyt tuohon sijoittaminen=rikastuminen yhtälöön, koska pikavoitot ja helpot isot rahat ovat hyvin riskialttiita ja harvinaisia.

   Mulla sijoittaminen on sekä säästämistä että säästöjen saamista tuottamaan matalalla riskillä. En itse odotakaan mullistavia summia tai elämän mullistumista. Vaan sitä, että on myöhemmässä elämässä mieluummin rahaa säästössä (tuottaneena) kuin ei mitään, ja siten enemmän mahdollisuuksia.

Kommentointi suljettu.