SÄÄSTÄTKÖ RAHAA? PALJON MULLA ON RAHAA SÄÄSTÖSSÄ?

Kaupallinen yhteistyö: OP

rahaa säästössä

Rahasta puhuminen on monelle kiusallista. Minulle se taas on aina ollut lähinnä neutraalia sen hetkisestä varallisuudesta ja sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Kaikesta huolimatta itse olen aina ollut aika tarkan markan likka. Säästäminen on itselleni asia, joka on opittu kotoa. Jopa opiskeluaikoina virtuaalisessa sukanvarressa oli aina tuohta pahan päivän varalle. Kun kesätöistä saatiin tienestiä, niin se laitettiin sivuun parempia käyttökohteita odottamaan, eikä törsätty niitä heti.

Ensimmäisen maksukortin sain käteeni vasta 15-vuotiaana, joka oli ikätovereihini verrattuna melkoisen myöhään. Silloinkin tehtiin selväksi, ettei korttia käytetä kuin oikeasti tarpeessa. Olen siis aika pitkälle kasvanut siihen, että käytössä olevat varat ovat konkreettisesti kädessä, vain tarpeeseen ostetaan ja raha ei vaan tule jostain.

Raha täytyi aina pyytää ja sen käyttö tuli pystyä perustelemaan. Tarpeeseen rahaa sain aina, mutta aika korkealla oli kynnys pyytää rahaa uuteen CD-levyyn (jonnet ei muista) tai tietokonepeliin. Usein näiden hankkimiseen säästettiin pitkään ja pyöräyttämällä rahoja myymällä vanhoja eteenpäin. Keltaisen pörssin painetussa versiossa kävinkin kauppaa jo ala-asteella, koska uusimpaan The Simsiin oli rahnulit jostain saatava, hah! Opinpahan ainakin säästämään.

Toki aikoinaan omilleen muuttamisen jälkeen pari kertaa rahat ovat olleet oikeasti tiukilla, ja viimeisetkin säästöt on jouduttu käyttämään, mutta sitä suuremmalla syyllä onneksi on ollut säästöjä. Tiukassa tilanteessa tulivat tarpeeseen. Viimeisin ja ainut kerta, kun vedin tilin nollille ”huolettomuuttani” oli vuonna 2015 Barcelonan reissulla kun innostuin naisten kanssa shoppailemaan kilpaa, ja ihmettelin, miksi bankomaatti ei syötä mulle enää seteliä lapaseen. Onneksi palkka oli tulossa seuraavalla viikolla, mutta napsahti kyllä häpeähermoon, että miten onnistuin tekemään tämän huomaamattani. Noh, tämä (toivottavasti) jäikin sitten ainoaksi kerraksi.
Paljon mulla on rahaa säästössä? Miksi säästän?
Kurkkasin alkuviikosta, kuinka paljon olen saanut rahaa säästöön, ja yllätyin, sillä en ole pitkään aikaan käynyt tsekkailemassa omaa säästösaldoani. Pottiin oli kertynyt jo reilu 13 000€ ihan huomaamatta parin vuoden aikana, sillä joka kuukausi käyttötililtäni siirtyy siivun parempaan talteen ja indeksirahastoihin.

Ohhoh. Tämä on tapahtunut ilman ihan huomaamatta, kun tasaista virtaa olen pitänyt tuohon suuntaan. En ole edes tinkinyt mistään, koska luontaisesti katson jo käyttämieni pennosten perään sekä kun rahaa siirtyy säännöllisesti viipale talteen, niin sen puuttumista ei edes huomaa, koska sen olemassa oloon ei ole tottunutkaan. Toki käyttötilillä on vielä puskuria, koska en haluaisi heti kajota säästöihin, ellei näitä tarvita johonkin kannattavaan sijoitukseen kuten vaikkapa asunnon käsirahaan.

Miksi sitten säästän? Miksen vedä hommaa sileäksi saman tien, koska kerranhan sitä eletään ja palkkaa pukkaa ensi kuussakin? Säästän sitä varten, että mulla olisi aina vaihtoehtoja. Säästöön jää rahaa myös siksi, että elän säästeliäästi ja nautin enemmän siitä turvasta ja varmuudesta, että minulla olisi joka hetki vaikeassakin tilanteessa vaihtoehtoja. Ja vaikka menisikin hyvin, niin haluan pystyä tarttumaan erilaisiin mahdollisuuksiin (kuten lyhyellä varoitusajalla tuleviin lomareissuihin tai huikeisiin urheilumahdollisuuksiin) ilman huolta rahojen riittävyydestä.

Tämä sukanvarsitaktiikka toimi myös tiukempina opiskeluaikoina, ja näin ei mun ei lähes koskaan tarvinnut jättää välistä ainutkertaisia tilaisuuksia tai ulkomaan kilpailureissuja rahan takia. Helppoa, huomaamatonta ja vaivatonta säästämistä tukemaan on myös avattu OP:n uusi Säästölipas, joka on säästämiseen kannustava käyttötili ja ikään kuin sähköinen säästöpossu. Tämän saa ihan totta otettua käyttöön minuutissa verkkopankkitunnuksilla.

rahaa säästössäOP Säästölipas
Miten säästää huomaamatta?

 • Siirrä joka kuukausi palkkapäivänä edes pieni summa säästöön. Tämän voi laittaa tapahtumaan automaattisesti. Pienikin säästö kasvaa hiljalleen taustalla isommaksi potiksi ihan huomaamatta.
 • Määritä korttimaksun käytön yhteyteen summa (vaikkapa 1€), joka siirtyy säästötilille jokaisen korttimaksun yhteydessä. Tämän voi toteuttaa OP Säästölippaan avulla.
 • Aseta itsellesi säästötavoite tai pyri konkretisoimaan mielessäsi, mitä varten säästät (esim. mahdollinen lomamatka, asunnon käsiraha tai vaikka uusi tietokone). Kun sinulla on selkeä visio siitä, mitä haluat säästöilläsi saavuttaa, on helpompi tehdä valintoja ja motivoitua säästämiseen.
 • Jos päädyt ostopäätöstilanteessa ”pitäisikö ostaa?”-kysymyksen äärelle, niin mieti kumpaa haluat enemmän: tämän yksittäisen tavaran/asian vai ylläolevan tavoitteen, jota varten säästät. Kumpi on sinulle tärkeämpi?
 • Muista, että säästät itseäsi varten! Pienikin vara sukanvarressa on aina kotiinpäin, eikä säästämisessä ole olennaisinta se summa, vaan että sitä tekisi edes hieman ja säännöllisesti.

Supersimppelin OP Säästölippaan avulla säästämisen voit valita toteutettavaksi joko a) kertatalletuksina b) aina korttimaksun yhteydessä tai c) molempia hyödyntäen. Jos minulta kysytään, niin todella näppärä, motivoiva ja huomaamaton tapa toteuttaa säästämistä. Mitä huomaamattomapaa säästäminen on, niin sitä todennäköisemmin sitä tulee tehtyä. Olisipa tällainen ollut mahdollista, kun olin itse nuorempi!

 • OP Säästölippaassa voit määrittellä itse summan, joka menee säästöön AINA kun käytät korttimaksua. Esimerkiksi 2€ tai 50 senttiä.
 • Säästölippaaseen voidaan asettaa myös säästötavoite, jonka haluat saada kokoon. Esimerkiksi 2000€ unelmien lomamatkaa varten. Selkeä tavoite potkii motivaatiota säästämiseen entistä enemmän.
 • Tähän päälle voidaan vielä iskeä lisäominaisuus, joka sijoittaa yli tämän säästötavoitteen menevät rahat rahastoihin. Esimerkiksi kun Säästölipas on saavuttanut 2000€ potin, niin tämän yli menevät OP-indeksirahastoihin, jotka soveltuvat edullisten kulujensa vuoksi erinomaisesti pitkäaikaiseen säästämiseen.

OP Säästölipas

OP Säästölippaan saat avattua OP:n verkkopankissa vaivattomasti, ja säästämisen voit aloittaa vaikka heti! Palvelu on selkeä ja simppeli tapa aloittaa säästäminen, ja mm. korttimaksun yhteydessä Säästölippaaseen sujahtavia summia sekä mahdollista säästötavoitetta saa säädettyä todella helposti OP:n verkkopankin kautta. Säästäminen ei ole sinulta pois, vaan on todellisuudessa aina itseäsi ja elämääsi varten. Säästä, niin voit saada tulevaisuudessa vieläkin enemmän! OP Säästölippaasta löydät lisätietoja TÄÄLTÄ.

Huom: Säästölipas on käytettävissä OP Ryhmän pankkien käyttötileillä, OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

Säästeliästä viikonloppua!

EDELLINEN JUTTUNI:
Herkkukorneri – Uudet herkut testissä!

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

hyvinvointi perhe
Kommentit (17)
 1. Tuo summa parissa vuodessa vain tilistä säästämällä? Sehän on yli 500€/kk! Siis huikeeta että joku pystyy säästään noin paljon, kuulostaa ihan utopistiselta omiin tuloihin jamenoihin verrattuna 🙂
  Kiitos mahtavasti blogista, täältä saa paljon inspiraatioo ja energiaa 🙂

  1. piiapajunen
   15.3.2019, 17:34

   Joo mä kyllä oonkin siirtänyt kohtuu isoa siivua syrjään joka kuukausi. Osittain myös siksi, että yrittäjänä maksan minimi-YELiä (koska en luota, että YEL-maksuja maksamalla saan sillä eläkettä oikeasti järkevästi kerrytettyä) ja sijoitan samalla koko ajan omaan eläkkeeseeni indeksirahastoihin sijoittamalla. Eli käytännössä pyrin nyt jo alkamaan hoitamaaan eläkkeitäni kuntoon, koska yrittäjällä se on osittain aika pitkälle omalla vastuulla (joko YELiä maksamalla tai itse sijoittamalla/säästämällä).

   Toki senkin tässä viime syksynä totesin, että vaikka opiskeluajat ovat jääneet, niin toisinaan huomasin ja huomaan edelleenkin eläväni osassa asioissa edelleen samalla mentaliteetillä kulupuolella. 😅 Ei ole kyllä haitannut, sillä rahaa on jäänyt hyvin säästöön, enkä ole kokenut jääväni mistään paitsi. Mut sairaan mielenkiintoisia nämä raha-asiat!

   Ja kiitos sulle ihanasta palautteesta! 🙂

   1. Hei! Mainitsit kommentissa sijoittavasi rahoja indeksirahastoihin. Haluatko avata tätä hieman enemmän, käytätkö juuri näitä OP:n tarjoamia säästölippaaseen yhdistettyjä indeksirahastoja vai jotain muuta? Itsellä on juurikin tuo OP:n säästölipas käytössä ja nyt alkoi kiinnostamaan tämä indeksirahastoihin sijoittaminen. Asiastahan en vielä tiedä oikeastaa mitään, mitä nyt muutamia nettisivuja aiheesta olen lukenut. Olisi kiva kuulla miten sinä aloitit indeksirahastoihin sijoittamisen ja millaisia asioita otat huomioon/arvostat indeksirahastoja valitessasi (:

   2. piiapajunen
    17.3.2019, 21:58

    Moikka! Itse vasta otin tämän Säästölippaan käyttöön, sillä tämä palvelu ei ollut minulle entuudestaan tuttu, vaikka OP:ssä raha-asioita on meidän taloudessa pyöriteltykin ja tili sieltä löytyy (en tiedä miten oon missannut tämän). Tuossa juuri miehen kanssa tutkailtiin myös noita OP:n Säästölippaan yhteydessä tarjottavia OP:n indeksirahastoja, ja huomattiin niiden kulujen olevan melko alhaisia ja toteutusta harkintakelpoiseksi (etenkin kun kertyvät bonukset ottaa huomioon). Nordnetin puolella meillä on siis aloitettu indeksisäästäminen jo vuosia sitten (innostuin aikoinaan miehen perässä). 🙂

    Nämä edellä mainitut pienet kulut on ehdottomasti se, mitä me ollaan miehen kanssa katsottu olennaiseksi. Ja se miten itse toteuttamiseen voi vaikuttaa tehokkaimmin on se, että siirtää sinne tasaisesti ja säännöllisesti rahaa säästöön oikeasti pitkällä tähtäimellä. Toki enempää en ehkä osaa (eikä mun ehkä kannatakaan) tästä neuvoja jakaa, mutta suosittelen kyllä perehtymään näihin, ja OP:ssä varmasti osataan näissä asioissa luotettavasti ja asiantuntevasti neuvoa. 🙂 + Nää on kyllä sairaan mielenkiintoisia asioita, ja onneksi on asioihin perehtynyt mies, jolta olen näitä saanut oppia!

  2. Toinen Johanna
   17.3.2019, 12:45

   Avainsana tuossa on ”menot”. Omat käteen jäävät tuloni verojen jälkeen ovat 1500-1700 € kuussa ja joka kuussa säästöön jää 300-600 euroa. Ok, olen moneen verrattuna etuoikeutetussa asemassa, koska asun kaksin puolisoni kanssa, mutta toisaalta osittain kyse on myös omista valinnoista. En shoppaile eli osta oikeastaan koskaan mitään yhtään turhaa, en käy ulkona syömässä, en juurikaan juo alkoholia jne. Rahaa menee käytännössä vain asuntolainaan, yhtiävastikkeeseen, ruokaan, autoon ja harrastuksiin, ja harrastusmenotkin ovat melko maltilliset. En tietenkään sano, että ihmisten pitäisi luopua asioista, jotka ovat itselle tärkeitä, mutta säästämisessä tärkeintä on karsia niistä kuluista, joista karsiminen ei kirpaise.

 2. Tuhlaajatyttö
  15.3.2019, 15:23

  Vähän harmittaa että olen pikkupankin (joskin tyytyväinen) asiakas, kun meillä ei ole tollasia juttuja. Yritän aina säästää joka palkasta sivuun, mutta joka kerta kun saan enemmän säästöön niin kosahtaa joko auto, kodinkone tai eläin. Säästöstä maksoin toki myös keittiörempan ja nyt säästän kylppäriremppaa ja lomamatkaa varten. Vielä kun oppisi saamaan kiksejä siitä että saa rahaa säästöön. Olen jo monta vuotta kirjannut kaikki menot exceliin, mutta eipä se kauheasti ole auttanut…

  1. piiapajunen
   15.3.2019, 17:42

   Mutta siis sullahan on säästäminen mennyt juurikin koko ajan tarpeeseen, ja tää on ainakin mun korvaan juuri äärimmäisen hyvä syy säästää! Mietipä sitä, jos noissa tilanteissa ei säästöjä olisi ollut, niin olisi ollut tosi kiperä tilanne. Mun mielestä tää kuulostaa oikeesti tosi pitkäkantoiselta rahankäytöltä, ja se taloudellinen puskuri on usein merkittävä tekijä ja tuo niitä vaihtoehtoja ja selviytymiskeinoja haasteellisissa tilanteissa.

   Tää on yksi merkittävin syy miksi itsekin säästän, eli jos oikeasti tulee tilanne, jossa tarvitseekin rahaa äkillisesti, niin ei tarvitse olla hädässä. Osittain myös joudun säästämään omaa eläkettäni varten, sillä yrittäjällä se ei kerry palkan mukana vaan joko YELiä enemmän maksamalla tai itse sijoittamalla/säästämällä. Tämä oma säästäminenkin on siis vähän kuin ”pahan päivän” ja yleisesti elämän varalle, sillä tuolla rahalla en luultavasti koskaan tule ”nautiskelemaan ylimääräisistä” vaan kustantamaan sitä peruselämää eläkevuosina.

Kommentointi suljettu.