Oikeusmurhia, salaliittoteorioita ja tuomaripeliä

Perinteinen ilmiö kilpailuiden jälkeen on aina lukea somen ihmeellisestä maailmasta kotisohvatuomareiden huuteluita suunnattomista oikeusmurhista ja spekulointeja kaikennäköisistä salaliittoteorioista tuomaritoiminnasta. Kisojen ja tulosten jälkispekuloinneista täytyy antaa sellainen huomio, että pelkkiä kisakuvia katsellessa on paha lähteä huutelemaan kenen ei olisi ja olisi kuulunut voittaa. Paikan päällä itse olleena täytyy sanoa, että nettiin ladatut kisakuvat antavat jokseenkin vääristävän kuvan todellisuudesta, sillä livenä moni asia on näyttänyt erilaiselta kuin kuvissa. Kuvissa eivät paljastu mm. esiintyminen, lavakarisma ja kilpailijan liikkuessa paljastuvat kriittiset heikkoudet. Myös oikeasti todella häikäiseviltä kisalauteilla näyttäneet kilpailijat saattavat kuvien perusteella olla jopa karmaisevia ja päinvastoin. Kuvat eivät siis kerro aina kaikkea.
En kyllä voi itsekään sanoa olevani kaikkien tulosten kanssa aivan samaa mieltä, vaikka tuomaristossa itsekin istuin. Varsinaisessa tuomaripaneelissa kunkin sarjan kohdalla kun istuu yhteensä seitsemän eri henkilöä, niin mielipiteet voivat ja luonnollisesti kuuluvatkin vaihdella jossain määrin. Olisi suorastaan outoa, jos tuomaristo olisi täysin yksimielinen kaikissa sarjoissa. Sijoitukset perustuvat kuitenkin tuomareiden omaan näkemykseen ja tulkintaan lajikriteereistä, ja joku tykkää aina siitä mistä toinen ei.
tuomaripalaute
Jyväskylän karsinnoissakin jäi useat sijoitukset vain muutamien pisteiden päähän toisistaan, joka kielii siitä, että hajontaa on mielipiteissä on luonnollisesti ollut. Harvoin sarjoja ylipäätään täysillä tuomariäänillä voitetaankaan. Eniten hajontaa syntyy sellaisissa sarjoissa, joissa finalistit poikkeavat toisistaan selkeästi monilla eri aspekteilla, mutta ovat silti jokainen omalla tavallaan hyviä yksilöitä. Kun kropan rakenteessa, lihasmassassa, kireydessä, ulkonäössä, esiintymisessä sekä henkilökohtaisissa vahvuuksissa ja heikkouksissa on täysin toisistaan poikkeavia kilpailijoita, on yksiselitteisen voittajan löytäminen melko haastavaa.
Pelin henki on kuitenkin tämä, joten ken leikkiin lähtee, sen leikin kestäköön, ja sama koskee myös vierestä katselijoita. Sen uskallan kuitenkin luvata, ettei tuloksia saati väitettyjä oikeusmurhia ole tuomareiden keskuudessa päätetty kahvipöytäkeskusteluissa etukäteen, vaan jokainen tuomari on itse omin kätösin täyttänyt sijoitukset paperilleen oman näkemyksensä pohjalta.
Ja omasta mielestäni on suorastaan mahtavaa, että tulokset herättävät ihmisissä tunteita, sillä sehän vain kertoo, että laji on meille äärimmäisen mielenkiintoinen sekä osalle jopa erittäin tärkeä ja rakas. Pahimmat mölyt on mielestäni syytä jättää julkisesti huutelematta, sillä ken sijoituksensa on saavuttanut, niin sallittakoon siitä nauttiminen. Ei se ole kilpailijan syy, että tämä on sijoittunut paremmalle sijalle, kuin sinä olisit hänelle suonut. Toki jokaisella on toki mahdollisuus jättää oma tuomarihakemuksensa tai nousta itse paremmalla kunnolla lavalle kuin somessa lyttyyn mollaamansa kilpailija.
tuomaripalaute-2
Noh, tämähän oli vasta alkusoittoa, ja ensi viikolla nähdään sitten lopulliset sijoitukset SM-finaalissa Nordic Fitness Expossa. Useimmissa sarjoissa nähdään kyllä oikeasti todella kovaa vääntöä, ja uskoisin, että luvassa on erittäin jännät ja tunnelatautuneet kinkerit! Jaiks!

Edellinen juttuni: Kisafiilistä Jyväskylästä!

Lisää aiheesta: Kisojen kootut selitykset

Kommentit (5)
 1. Taisi pitkässä bodyfitness sarjassa ainoa voitto täysin tuomariäänin.

  1. Piia Pajunen
   27.9.2016, 22:20

   Se pitkän BF:n voittaja oli kyllä kieltämättä kova!

 2. Pakko kans kommentoida! Jenni Burtsov oli fysiikan ja kunnon puolesta ihan omaa luokkaa. Mahtavat kisat tulossa Lahteen !!

  1. Piia Pajunen
   29.9.2016, 16:32

   En kanssa malta odottaa Lahden skaboja! Tulee kyllä tiukkaa vääntöä monissa sarjoissa! 😉

Kommentointi suljettu.